Dış Ticaret Müsteşarlığı personelinin yurt dışı sürekli göreve atanmasına ilişkin yönetmelik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Temmuz 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 Temmuz 2009 CUMAResmî GazeteSayı : 27284

YÖNETMELİK

Başbakanlık (Dış Ticaret Müsteşarlığı)'tan:

DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI PERSONELİNİN YURT DIŞI SÜREKLİ

GÖREVE ATANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Dış Ticaret Müsteşarlığının yurt dışı teşkilatındaki daimi temsilci yardımcısı, ticaret başmüşaviri, ticaret müşaviri, ticaret müşavir yardımcısı ve ticaret ataşesi kadrolarına atanacak memurların seçimi ve atamalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yönetmelik, Dış Ticaret Müsteşarlığı merkez ve yurt dışı teşkilatı kadrolarında çalışan personeli kapsar.

Dayanak

MADDE 3 ? (1) Bu Yönetmelik, 9/12/1994 tarihli ve 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanını,

b) Daimi temsilci yardımcısı: Dış Ticaret Müsteşarlığı kadrolarından, ülkemizin yurt dışı teşkilatlarındaki Daimi Temsilciliklerde sürekli olarak görevlendirilen ve daimi temsilci yardımcısı kadrosunda bulunan diplomatik statüyü haiz personeli,

c) Komisyon: Müsteşarlık yurt dışı teşkilatına sürekli görevle atanacak personelin tespiti amacıyla oluşturulan Yurt Dışı Sürekli Görev Personel Seçim Komisyonunu,

ç) Misyon şefi: Büyükelçilikte büyükelçiyi, Daimi Temsilciliklerde daimi temsilciyi, Başkonsolosluklarda başkonsolosu veya bunların bulunmaması halinde ilgili temsilcilikte bu görevleri vekaleten yürüten görevliyi,

d) Müsteşar: Dış Ticaret Müsteşarını,

e) Müsteşarlık: Dış Ticaret Müsteşarlığını,

f) Personel: Yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak/atanmış memurları,

g) Ticaret ataşesi: Dış Ticaret Müsteşarlığının Başkonsolosluklar bünyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Ataşeliklerinde sürekli olarak görevlendirilen ve ticaret ataşesi kadrosunda bulunan diplomatik statüyü haiz personeli,

ğ) Ticaret başmüşaviri: Dış Ticaret Müsteşarlığının Büyükelçilikler veya Daimi Temsilcilikler bünyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Müşavirliklerinde sürekli olarak görevlendirilen ve ticaret başmüşaviri kadrosunda bulunan diplomatik statüyü haiz personeli,

h) Ticaret müşavir yardımcısı: Dış Ticaret Müsteşarlığının Büyükelçilikler veya Daimi Temsilcilikler bünyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Müşavirliklerinde sürekli olarak görevlendirilen ve ticaret müşavir yardımcısı kadrosunda bulunan diplomatik statüyü haiz personeli,

ı) Ticaret müşaviri: Dış Ticaret Müsteşarlığının Büyükelçilikler veya Daimi Temsilcilikler bünyesindeki yurt dışı teşkilatlarından, Ticaret Müşavirliklerinde sürekli olarak görevlendirilen ve ticaret müşaviri kadrosunda bulunan diplomatik statüyü haiz personeli,

i) Yurt dışı teşkilatı: Dış Ticaret Müsteşarlığının yurt dışında görev yapan ve dış temsilcilik niteliğini taşıyan bütün temsilciliklerini,

j) Yurt dışında sürekli görev: Müsteşarlığın yabancı ülkeler nezdinde ülkemizi temsil eden ve akredite bütün personeli ile milletlerarası kurum ve kuruluş yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere yurt dışında sürekli görevli personelinin yaptığı görevi

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yurt Dışında Görevlendirme Esasları

Genel şartlar

MADDE 5 ? (1) Personelde aşağıdaki genel şartlar aranır:

a) Yurt dışı teşkilatına sürekli görevle atanabilmek için bu atamanın yapıldığı tarihte Müsteşarlık merkez teşkilatı birimlerinde fiilen en az üç yıldan beri görev yapmış olmak zorunludur. Ancak, hizmetin gerektirdiği hallerde, müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür için bu süre şartı aranmaz.

b) Daimi temsilci yardımcısı, ticaret başmüşaviri, ticaret müşaviri ve ticaret müşavir yardımcısı kadrolarına atanabilmek için, 4059 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen dallarda en az dört yıl eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakülte veya yüksek okullardan mezun olmak.

c) Ticaret ataşesi kadrosuna atanabilmek için dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı fakülte ve yüksek okullardan mezun olmak.

ç) Yabancı dil bilmek.

d) Müsteşarlıkça yurt dışına lisansüstü öğrenime gönderilenler için eğitimden döndükleri tarihten itibaren Müsteşarlık merkez teşkilatı birimlerinde fiilen en az üç yıldan beri görev yapmış olmak.

e) Son üç yılda olumlu sicil almış olmak.

f) Aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.

g) Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak.

(2) Daimi temsilci yardımcısı, ticaret başmüşaviri, ticaret müşaviri ve ticaret müşavir yardımcısı kadrolarına yapılacak atamalarda dış ticaret uzmanı veya merkez denetim elemanı olmak tercih sebebidir.

(3) Ancak bu nitelikleri taşımak mutlaka yurt dışı göreve atanmayı gerektirmez.

Özel şartlar

MADDE 6 ? (1) Personelde aranacak özel şartlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Daimi temsilci yardımcısı kadrolarına atanabilmek için;

1) Müsteşar, müsteşar yardımcısı veya genel müdür kadrolarında asaleten görev yapmış olmak veya genel müdür yardımcısı kadrolarında en az iki yıl asaleten görev yapmış olmak,

b) Ticaret başmüşaviri kadrolarına atanabilmek için;

1) Daire başkanı kadrolarında en az iki yıl asaleten görev yapmış olmak veya daha üst unvanlı kadrolarda asaleten görev yapmış olmak

şarttır.

Atama yapılacak kadrolar ve bilgi formu

MADDE 7 ? (1) Personel Dairesi Başkanlığınca, ilgili atama döneminde boşalacak görev yerlerini gösteren geçici bir liste ile personelin belgelere dayalı sağlık ve özel durumlarının Komisyonca değerlendirilebilmesi amacıyla doldurulması isteğe bağlı bir bilgi formu, merkezden yurt dışına atanma şartlarını taşıyan personele duyurulmak üzere birimlere yazılı olarak gönderilir.

(2) Kendilerine duyuru yapılmış olması, bu personel için kazanılmış hak doğurmaz.

Yurt dışına atanacak personelin sağlık durumu

MADDE 8 ? (1) Yurt dışına atanması öngörülen personelden, sağlık durumlarının yurtdışı görevi yerine getirmeye elverişli olduğuna dair yazılı beyan alınır.

Personel seçimi

MADDE 9 ? (1) Personel, Müsteşarlık bünyesinde oluşturulan Komisyon tarafından seçilir.

Yabancı dil bilgisi yeterliliği

MADDE 10 ? (1) Personelin, Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden birini ya da görevlendirileceği ülkenin resmi dilini bilmesi şarttır. Yabancı dil bilgisi yeterliliği için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az yetmiş puan alınması zorunludur.

(2) Yabancı dil yeterlilik belgeleri beş yıl geçerlidir.

(3) Resmi dili, Türkçe veya Türkçe'nin lehçelerinden biri olan ülkelere görevlendirilecekler hakkında birinci fıkrada öngörülen yabancı dil yeterliliği belgesine sahip olma şartı aranmaz.

Mesleki niteliklerin değerlendirilmesi

MADDE 11 ? (1) Yurt dışı sürekli göreve atanacak personelin, yurt dışı teşkilatında hizmetin gerektirdiği mesleki niteliklerinin tespiti için Komisyonca, yabancı dil bilgisi, temsil yeteneği ve mesleki yeterlilikleri (sicil, önceki görevleri, yöneticilik deneyimleri) bakımından mesleki nitelik değerlendirmesi yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yurt Dışı Sürekli Görev Personel Seçim Komisyonu

ve Yurt Dışına Atanma

Komisyonun kuruluşu

MADDE 12 ? (1) Komisyon, Müsteşar başkanlığında Müsteşar Yardımcıları ile Müsteşarın görevlendireceği bir Genel Müdür ve Personel Dairesi Başkanından oluşur.

(2) Başkan ve üyeler, komisyon toplantılarının, kendilerinin yurt dışına atanmak üzere teklif edilmesine ilişkin bölümlerinde görev alamazlar.

(3) Komisyonun sekretarya hizmetleri Personel Dairesi Başkanlığınca yerine getirilir.

Komisyonun görevleri

MADDE 13 ? (1) Komisyonun görevleri şunlardır:

a) Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesine göre yurt dışı sürekli göreve atanacak personele ilişkin mesleki niteliklerin değerlendirmesini yapmak suretiyle yurt dışı sürekli göreve atanacak personeli görev yerleri itibarıyla seçmek,

b) Müsteşarlık Disiplin Kurulu kararı ile dış göreve devam etmesi sakıncalı görülenler veya dış görevde olumsuz sicil alan ya da atandığı görevde yetersiz olduğu tespit edilen personelin süresinden önce geri çekilmesini önermek.

Yurt dışı sürekli görevlere seçilen personelin eğitimi

MADDE 14 ? (1) Personel, atandığı görevin gereklerine uygun hizmet içi eğitime tabi tutulur.

Atama

MADDE 15 ? (1) Komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonucunda görev yerleri ile birlikte belirlenen adaylar Müsteşarlıkça yurt dışı sürekli göreve atanmak üzere teklif edilirler.

(2) Ancak, haklarında ceza soruşturması veya aylıktan kesme ya da daha ağır bir cezayı gerektirecek disiplin soruşturması açılanların dış göreve atanmaları, soruşturma sonucuna göre ertelenir.

Yurt dışında görev süresi

MADDE 16 ? (1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca usulüne uygun olarak yurt dışı görevlere atananların yurt dışı görev süresi üç yıldır. Bu süre, hizmetin gerektirdiği hallerde Başbakan veya Müsteşarlığın bağlı bulunduğu Devlet Bakanının onayı ile en çok bir yıla kadar uzatılabilir.

(2) İki yıl sonunda başka bir ülkeye yapılacak naklen tayinlerde, yeni görev yerinde görev süresi iki yıldır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Merkezde görev süresi

MADDE 17 ? (1) Yurt dışındaki sürekli görevlerinden yurt içindeki görevlerine dönenlerin tekrar yurt dışına sürekli göreve atanabilmeleri için, Müsteşarlık merkez teşkilatı birimlerinde fiilen en az üç yıldan beri görev yapmış olmaları şarttır. Ancak, hizmetin gerektirdiği hallerde müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür için bu süre şartı aranmaz.

(2) Yurt dışı görev süresini tamamlamadan kendi isteği ile merkeze alınan memurlar ile bulundukları yurt dışı görevlerinde yetersiz olduğu Komisyon kararıyla tespit edilerek merkeze alınan memurlar, haklarında yapılabilecek disiplin kovuşturması saklı kalmak kaydıyla, bu Yönetmelikte belirtilen merkezde bekleme sürelerine ek olarak üç yıl daha merkezde görev yapmadan yurt dışı göreve atanamazlar.

(3) Ancak, bulunduğu ülkedeki Misyon Şefliğince tam teşekküllü ve yetkili sağlık kuruluşu olduğu kabul edilen sağlık merkezlerince verilen heyet raporu ile göreve devamının sağlık açısından mümkün olamayacağı belirlenen personel, bu hükme tabi değildir.

Yürürlük

MADDE 18 ? (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 ? (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber