Meteoroloji 12 saat önceden afet uyarısı yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2009 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, hava olaylarını önceden tespit etmek amacıyla yeni radarlar kuruyor. 'Erken Uyarı Sistemi' adı verilen teknoloji öncelikle Antalya, İzmir, Adana, Trabzon ve Samsun'a yerleştirilecek.

500 kilometrelik alanı tarayabilen radarlar, kuvvetli rüzgâr, aşırı yağış, dolu, hortum gibi hadiseleri 12 saat öncesinden bildirecek. 12 milyon Euro'ya mal olacak sistemi 'MR çekme'ye benzeten Meteoroloji Antalya Bölge Müdürü Mehmet Arandı, "İnsanın önce filmi sonra MR'ı çekilir. Sistem de buna benziyor. Yani genel sistemlerin MR'ı çekilecek." dedi.

Yeni nesil radarların yerleştirileceği illerden Antalya'da yer tespiti tamamlandı. Adrasan'daki Markiz Tepe'de kurulacak sistem, 2010 Nisan'ında hizmete girecek. Teknolojiyle Türkiye'yi etkileyen Balkanlar, Karadeniz ve güneyden gelecek hava olaylarının takip edilebileceğini kaydeden Arandı, bu sayede muhtemel zararların önüne geçileceğini söyledi. Dolu ve sağanak yağışların 12 saat, hortumların ise 2-4 saat öncesinden belirlenebileceğini anlatan Meteoroloji müdürü şu bilgileri verdi: "Sistem sayesinde tahminler daha tutarlı olacak. Radar, nereye, ne kadar yağış düşeceğini, zamanı ve koordinatlarıyla verecek. Rüzgârın başlangıç ve bitiş saati ile pik noktası tespit edilecek. Nereye, ne kadar dolu düşeceğiyle ilgili bilgiler alınabilecek."

YAĞIŞLAR YÜZDE 20 ARTTI

Meteoroloji, son 9 ay dikkate alındığında Türkiye genelinde yağışların bir önceki yıla göre yüzde 20 artış gösterdiğini belirtti. 1 Ekim 2008 ile 30 Haziran 2009 arasında, normal seviyesi metrekareye 591,3 kilogram olan yağış ortalaması 605,6 kilogram olarak gerçekleşti. Yağışların önümüzdeki temmuz, ağustos ve eylül aylarında da ortalamanın yaklaşık 50 kilogram üzerinde beklendiği kaydedildi. Barajlarla ilgili de bilgi veren kurum, doluluk oranlarının İstanbul'da yüzde 89,6, İzmir'de yüzde 37,3, Bursa'da yüzde 98,5, Ankara'da ise yüzde 23 olduğunu açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber