Aşırı sıcaklar, kalp hastalarını tehdit ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2009 14:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz, sıcakların kalp hastalarının sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Kırılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıcaklıkların ve havadaki nemin arttığını belirterek, bu dönemde kalp ve hipertansiyon hastalarının dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Sıcak havanın etkisiyle damarların genişlediğini ve bunun da kalbin iş yükünde ve nabızda artışa sebep olduğunu kaydeden Kırılmaz şöyle konuştu:

''Kalp damar hastalarının, özellikle bypass ameliyatı geçiren, koroner damarlarına balon ve stent uygulanan hastaların, sıcağın daha çok hissedildiği öğlen saatlerinde, açık havada dolaşmaktan kaçınmalarını ve sıvı kaybını önlemek için bol miktarda sıvı tüketmelerini tavsiye ediyoruz.''

-SPOR ERKEN SAATTE YAPILMALI-

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz, sıcağın etkisi ve terleme nedeniyle vücuttaki bazı elektrolitlerin kaybedilmesinin ve yeteri kadar sıvı alınmamasının da kalp ritm bozukluklarına yol açtığını kaydetti.

Bu durumun, tansiyon hastalarında da değerlerin normalin altına düşmesine ve kanın pıhtılaşmamasına yol açtığını dile getiren Kırılmaz, kalp hastalarının spor ve egzersiz yapmak için, sabahın erken saatleri ile güneşin batmasına yakın zaman dilimlerini tercih etmeleri gerektiğini bildirdi.

Ayrıca, tüketilen yemeklerin ağır ve yağlı yemekler olmamasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Kırılmaz, alkol tüketiliyor ise miktarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalığı, kalp yetmezliği, kalp ritm bozukluğu ve hipertansiyonu olan hastalarımızın, yaz aylarında tıpkı arabalarının yaz ve kış bakımlarını yaptırdıkları gibi, özellikle kullanmakta oldukları ilaçların dozlarını ve kullanım düzenlerini tekrar gözden geçirmeleri gerekiyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber