Kızlar 'çifte emekli aylığı' alabilecek. Ya erkekler?

Haber Giriş : 06 Ocak 2005 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çifte emekli aylığını kaldıran taslak kazanılmış hakları koruyor. Halen kendi emekli aylığının yanında vefat etmiş ebeveyninin aylığını da alan kız çocuklarına bu ödeme devam edecek.

Ebeveynlerinin ölüm aylığını almakta olan, "evlenmemiş veya boşanmış" kız çocuklarının kazanılmış haklarının korunması konusunda önemli bir adım atılıyor. Kız çocukları; yaşları 60, 70, 80 bile olsa birden fazla sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaya devam edebilecek. Sisteme yeni girecek olanlar bu haktan yararlanamayacak, emeklilikle ilişkili birden fazla maaş alma imkânı bulamayacak.

Kız çocuklarına aylık bağlanmasına ilişkin şartlar halen gerekçeleri üzerinde çalışılan ve bu ay sonuna kadar hükümet gündemine getirilmesi öngörülen Emeklilik Sigortaları Kanun Taslağı'nın 43. maddesinin (B) bendinin (b) alt bendinde düzenlendi. Söz konusu taslak maddesi özetle şöyle:

Kazanılmış hak korunuyor
"Kız çocuklarının yaş şartı aranmaksızın, evli olmamaları, Emeklilik Sigortaları Kanunu'na tabi olarak yurtiçinde ya da ikili sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ülkelerde çalışmamaları veya buralardan kendi çalışmalarından dolayı ya da eşinden dolayı gelir veya aylık almamaları koşuluyla ebeveynlerinin ölüm aylığı bağlanır."
Bu düzenlemeye göre kız çocukları kendi çalışmalarından ya da eşinden dolayı herhangi bir gelir ya da aylık "almıyorsa" ebeveynin ölüm aylığını alabilecek. Aksi durumda ölüm aylığı bağlanmayacak.

Kız çocuklarının kazanılmış haklarının güvence altına alındığına ilişkin düzenleme, taslağın geçici 1. maddesinde yer aldı. Söz konusu maddede mevcut mevzuata göre yapılan ek ödemeler, aylıklar, tazminatlar dahil olmak üzere tüm ödemelere aynen devam edileceği ifade edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri de, "Biz baştan müktesap hakların korunacağını açıklamıştık. Ancak çok teknik olduğu için hak sahipleri yeni düzenlemeleri kavrayamıyor" değerlendirmesinde bulundu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber