ÖSYM Başkanı'ndan 'zor soru' savunması

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Temmuz 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milyonlarca gencin geleceğe atacağı adımda ÖSS ve KPSS büyük önem taşıyor. Öğrenciler, sınavda başarılı olabilmek için yıllarca yoğun bir tempoda çalışıyor.

Ancak soruların beklenenden zor çıkması hayal kırıklığına uğratıyor. Son yıllarda Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların güçlüğü adayların tepkisini çekiyor. 2009-ÖSS'de özellikle Türkçe ve sosyal testleri zor olduğu için başarı, önemli oranda düştü. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan 'soruları kasten zorlaştırmadıklarını' söylüyor. Bizzat kendisinin kolaylaştırmak için gayret gösterdiğini vurgulayan Yarımağan, matematik ve fen testlerini kolaylaştırdıklarını; ancak Türkçe ve sosyalde bunu başaramadıklarını kaydediyor. Yarımağan, ÖSS sorularını ÖSYM uzmanlarının hazırladığını, öğretim üyelerinin ise denetlediğini belirtiyor. Uzmanların 'çok soru hazırladıkları için' bunların öğrencilere zor geleceğini düşünemediğini ifade ederek, "Matematik ve fen sorularını değerlendirebiliyorum ama Türkçe ve sosyal zor mu, alanım olmadığı için onu değerlendiremiyorum." diyor. Sınav yapılmadan soruların zorluk derecesini tahmin etmenin zorluğuna dikkat çeken Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bunun sağlıklı yolu, bir öğrenci grubuna soruları önceden sorarak, ön değerlendirme yapılması ve başarı düzeylerine göre hareket edilmesi. Ama Türkiye'de gizlilik nedeniyle bunu yapamıyoruz."

MEMUR ADAYLARI KPSS'DEN ŞİKÂYETÇİ

Her yıl yüz binlerce kişinin kamu personeli olma umuduyla girdiği KPSS soruları da yıldan yıla güçleşiyor. Adaylar son iki yıldır mağdur olduklarını savunuyor. İhtiyaç Akademi Müdürü Bekir Oktay'a göre özellikle eğitim bilimleri testi 2008'den sonra zorlaştı. Bunun sebebi, bu yıldan itibaren sınırı belli olmayan ve yoruma açık soruların yöneltilmesi. Doğru sayısının yıldan yıla düşmesi de öğrencileri haklı çıkarıyor: 2007'de 120 soruda 205 bin kişinin doğru ortalaması 74,9 iken, 2008'de 237 bin kişide 52,3'e düştü. Maltepe Akademi yetkilileri de sorular zor olduğu için öğrencilerin daha üniversite üçüncü sınıfta KPSS'ye yöneldiğine dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber