50'den sonra kilo almayın

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Temmuz 2009 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İleri yaşlarda alınan kilo yaşam kalitesini düşürüyor. Yapılan bir araştırma 50 yaşından sonra kilo alanların günlük hayatta duş alma, giyinme, bulaşık yıkama gibi rutin işlerde kendi kendine yetememe riski altında olduğunu gösteriyor

Haziran ayında Amerika Geriatri Birliği dergisinde yayınlanan bir araştırma 50 yaşından sonra kilo alanların kendi kendine yeteme-me riski altında olduğunu gösteriyor. Günlük hayatta üzerini giyinme, duş alma, bulaşık yıkama gibi rutin işleri yapmak için başkasının yardımına ihtiyaç duyanlar genellikle obezler oluyor. İtalya'da yapılan bu çalışmada 2 bin 910 erkek ve kadın takip edilmiş. Araştırmaya katılanların 50 yaşından sonra ne kadar kilo aldıklarına bakılmış, buna göre fazla kilo alanların günlük işleri yapmakta daha fazla sorun yaşadığı tespit edilmiş.

Yaşlılıkta obezite önlenmeli

Bu araştırmaya göre 50 yaşından sonra vücut ağrılığında yüzde 10 artış olanlar, diğer bireylere göre kendi işini yapamama açısından daha fazla risk altında. Vücut ağırlığı yüzde 5 artanlarda ise bu risk azalıyor.

Araştırmacılar, ?İleriki yaşlarda başkalarına bağımlı olmak istemiyorsanız 50 yaşından sonra kilo almamaya çalışın? diyor.

Yaşlı bireylerde fiziksel işlevlerin yapılabilmesi, bağımsız olarak hareket edebilmesi için obezitenin önlenmesi çok önemli.

Bu araştırmada 50 yaş sonrası bireylerin araştırma sonlanıncaya kadar, erkeklerin yüzde 30.6'sı ve kadınların yüzde 38.7'sinin kilolarında yüzde 10'dan daha fazla artış olduğu görülmüş.

50 yaşında obez olup daha sonraki yaşlarda kilo almaya devam edenlerde ise kendi kendine yetememe riski tabii ki artıyor.

Araştırma boyunca kilo verenlerde ise yüzde 10'luk kilo kaybının günlük yaşam ihtiyaçlarını yapmada önemli fayda sağladığı gözlemlenmiş.

Beden kitle indeksinizi hesaplayın

Araştırma sonucunu okuduktan sonra size tavsiyem, hemen beden kitle indeksi yöntemine göre vücut ağırlığınızı saptayın, hesaplamak çok kolay. Şöyle ki:

Boy uzunluğunuzun metre cinsinden karesini hesaplayın. Vücut ağırlığınızı

bir baskülle ölçün, sonra kilonuzu boy uzunluğunuzun karesine bölün.

Ağırlık (kg)

Beden Kitle Endeksi = ????????????-

Boy uzunluğu (m2)

DEĞERLENDİRME:

18 ve altı ...... Zayıf

18.9 -24. 9 ...... Normal

25- 29. 9 ........ Fazla kilolu

30 ve üzeri ...... OBEZ

?Göbek obezi' olabilirsiniz

Bel çevrenizi de kontrol etmenizde fayda var. Kilonuz normal veya fazla kilolu çıkmasına rağmen göbek obezi olabilirsiniz.

İleri yaş kadın: 50 yaş ve sonrası kadınlar için tehlike çok daha büyük oluyor. Çünkü menopoz dönemiyle yaşa-nan hormonal değişimler, metabolik hızın yavaşlaması kadının kilo almasını kolaylaştırıyor. Önlemi menopoz başlamadan almak lazım ve bu dönemi kabul etmek lazım. Menopoz kilolarını istemiyorsanız, hareketli bir yaşamı sevmeniz gerekiyor.

İleri yaş erkek: Erkekler ise genelde bu yaşlarda daha rahat ve keyifli bir yaşamı seçip dışarıda geçirdikleri süreyi uzun tuttukları için kilo alma problemi yaşıyorlar. Özellikle alkollü akşamlarda uzun sohbetlerde yenilen yemekler ve hareketsizlik ilerlemiş yaştaki metabolizma yavaşlaması ile kendini gösteriyor.

OKUR SORULARI:

Sebze yedikten sonra oluşan gaz problemini ne yaparak çözebilirim?

Genelde kükürt içeriği yüksek olan sebzeleri (brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, beyaz lahana gibi) tükettikten sonra gaz problemleriyle daha sık karşılaşılır. Bunun için sebzeleri çeşitli baharatlarla birlikte tüketmek faydalı olabilir. Özellikle sarımsak, kimyon, kişniş, anason, zencefil, biberiyenin sebzelerle birlikte pişirilmesi sindirim sıkıntılarını rahatlatIr. Tarhun, defne yaprağı ve rezene gibi bitkiler de sindirime yardımcı olabilir. Yemeklerden sonra bir fincan nane veya rezene çayı içmek de sindirimi rahatlatıp gaz şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Günlük öğünle-rimden 100-200 kalori düşmek beni fazla zorlamadı. Da-ha hızlı kilo vermek için daha fazlasını kesmem gerekir mi?

7 bin kalori enerji açığı 1 kilo kaybı yaratır. Her gün yediklerinizi 100-200 kalori azaltmak ayda 3 bin-6 bin kalori enerji açığı oluşur. Bu durumda yediklerinizi azalttığınızda ayda 500 gram-1 kg arası zayıflarsınız. Eğer yediklerinizi her gün 500 kalori azaltırsanız 30 günde 15 bin kalori eder. Bu durumda, ayda 2-3 kilo zayıflarsınız.

Her ay 4 kg'dan fazla zayıflamak doğru değil. Günlük yedikleriniz ortalama 2 bin kalori ise en fazla 800-1000 kalo-ri azaltmaya kadar gidebilirsiniz. Çünkü 1000 kalorinin altına diyet yapılması sağlık açısından uygun değil. Enerji harcamasının aktivite ile azalacağını da unutmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber