Eğitim Sen'in, Anadolu liselerindeki yönetmelik değişikliğine ilişkin görüşleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Temmuz 2009 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim sen; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile her türdeki Anadolu Liselerine Öğretmenlerin Seçimi ve Atamalarına dair yönetmelik taslağı ile ilgili görüşlerini Bakanlığa iletti.

Bakanlık yazısı ve yönetmelik taslağını okumak için tıklayınız.

İŞTE EĞİTİM SEN'İN GÖRÜŞLERİ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Personel Genel Müdürlüğü'ne

İlgi : 03.07.2009 gün ve 1768/57360 sayılı yazınız.

İlgide günü ve sayısı belirtilen yazınızda, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik taslağının eğitim sendikaları ile bakanlığınızın ilgili birimleri arasında yapılan toplantılar sonucu yeniden değerlendirilerek son şeklinin verildiği belirtilmekte, yazınız ekinde gönderilen yönetmelik taslağı hakkındaki görüşlerimizin en geç 10 Temmuz 2009 Cuma günü mesai bitimine kadar iletilmesi istenmektedir.

Öncelikle şunun belirtilmesi yararlı olacaktır. Anılan yönetmelik taslağı ile ilgili toplantı 25.06.2009 günü gerçekleştirilmiştir. Yönetmelik taslağı, ne anılan toplantı öncesi ne de toplantı saatinde, toplantıya katılan sendikalara iletilmemiştir. Bakanlık temsilcileri, 25.06.2009 günlü toplantıda Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine öğretmen ataması konusunda yaşanan güçlükleri sendikalarla paylaşmış, çok sayıda il ve eğitim kurumunda kadrolu öğretmen bulunmadığını, sorunun çözümü amacıyla yeni bir yönetmelik yapmayı planladıklarını dile getirmiş, bu planlamayı genel olarak aktarmıştır.

Sendikamız anılan toplantıda; Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitim kurumlarını bu biçimde sınıflandırarak görece başarılı olduğunu düşündüğü öğrencilerin Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine devam etmelerini, bu doğrultuda da yazılı sınavları kazanmış öğretmenlerin bu eğitim kurumlarında görev yapmasını amaçladığını, EĞİTİM SEN'in, eğitim kurumlarının Düz Lise, Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi biçiminde sınıflandırılmasını aslında doğru bulmadığını, bir bütün olarak eğitim kurumlarının niteliklerinin arttırılması ve her öğrenciye eşit olanaklar tanıyacak bir eğitim sisteminin en doğru çözüm olacağını, sistem bu biçimde devam edecekse öğretmenlerin yalnızca yazılı sınavla belirlenmesi gerektiğini, 1999-2005 yılları arasında yalnızca bir kez sınav yapıldığını, bunun da anılan eğitim kurumlarına atanabilecek öğretmen sayısını düşürdüğünü oysa 2006-2007 ve 2008 yıllarında üç kez sınav yapıldığını, böylece sınavı kazanmış daha fazla öğretmenin atanabildiğini, düzenli aralıklarla sınav yapılmasının sorunu önemli oranda çözeceğini, başvuruların valiliklere yapılmasının tartışılabileceğini, yazılı sınavın esas alınmasını, ayrıca değerlendirme formlarına yer verilmemesi gerektiğini dile getirmiştir.

3.7.2009 günü gönderdiğiniz yönetmelik taslağının genel olarak, yazılı sınavı içermediği, başvuruların valiliklere yapılacağı, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine yapılacak atamalarda ?Değerlendirme Formu' nun esas alınacağı anlaşılmaktadır. Kanımızca bu biçimdeki bir yönetmelik değişikliğinin amacı sorunların çözümü olamaz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, her yeni gün, başta yönetici atamaları olmak üzere, objektif sınav sistemlerini bir yana koyacak düzenlemeler yapma çabası içerisinde olduğu görülmektedir. Bu, iyi niyetli bir çaba olarak değerlendirilemez

Kuşkusuz düzenleme yapma yetkisi Milli Eğitim Bakanlığı'ndadır. Bakanlık, sendikaların önerilerinin tamamını göz önünde bulundurmak zorunda da değildir. Ancak, yargı kararları ile eğitim ve bilim hizmetleri hizmet kolunda örgütlü sendikaların önerilerinin göz önünde bulundurulmaması, çok daha fazla sorun yaşanmasına yol açacaktır.

Bu biçimde yapılacak bir düzenleme, her şeyden önce Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine öğretmen seçimi konusundaki Danıştay kararlarına açıkça aykırılık oluşturacak, yeni davalar açılmasına, 2005/73 sayılı genelgeye dayalı olarak yapılan atamalarda yaşanan sorunların yinelenmesine yol açacaktır. Sendikamız, yönetmeliğin bu biçimde kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi durumunda iptali istemiyle Danıştay'a başvuracaktır.

Yönetmelik taslağı ile ilgili ayrıntılı değerlendirme yazımız ekindedir. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine öğretmen seçimi ile ilgili yaşandığı belirtilen sorunların çözülmesi için belirlemiş olduğumuz temel istemlerimizi dikkate almanızı, sorunların çözümü noktasında yapıcı ve kalıcı adımlar atmanızı, tüm eğitim ve bilim emekçileri adına dileriz.

Mehmet BOZGEYİK

Genel Sekreter

Ek : Yönetmelik taslağına ilişkin değerlendirme

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik Taslağı Hakkındaki Değerlendirmemiz

1. Yönetmelik taslağının ?Tanımlar' başlıklı 4. maddesine, ?Seçme Sınavı: Yazılı ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşan sınavı ifade eder? ibaresi eklenmelidir.

2. Yönetmelik taslağının 5. maddesinin 1. fıkrası, ?Öğretmen gereksinimi duyulan bütün eğitim kurumları, her yılın mayıs ayında, Valiliklerce, il genelinde, adayların bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde, başvuru tarihinden en az 15 gün önce duyurulur? biçiminde değiştirilmelidir.

3. Yönetmelik taslağının, ?Adaylarda aranacak şartlar' başlıklı 6. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi, ?Varsa son iki yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak,? biçiminde değiştirilmelidir. Yalnızca sicil notu ortalaması 59 ve daha aşağısında olanlar yetersiz sayılmakta ve bu durumda ilgilisine bilgi verilmektedir. Taslakta yer aldığı biçimde kabul edilmesi durumunda, son iki yıllılık sicil notu ortalaması iyi derecenin altında olan ancak yetersiz de olmayanlar, bilgi sahibi olamadıkları veya bilgi sahibi olup iptali istemiyle yargı organlarına başvurdukları halde, yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanma istemiyle başvuruda bulunamayacaktır.

Yönetmelik taslağının 6. maddesinin 1. fıkrasına (d) bendi eklenmeli, yazılı veya uygulama sınavında başarılı olma, adaylarda aranacak genel koşullar arasında sayılmalıdır.

4. Yönetmelik taslağına, 7. maddeden önce gelmek üzere ?Yazılı Sınavı' başlıklı bir (veya gerekirse birden fazla) madde eklenmelidir. Bu madde ile (veya maddelerle) yazılı sınav için duyuru ve başvuru, sınav yürütme kurulu, sınav yürütme kurulunun görevleri, yazılı sınav konuları, puan değerleri, sınavların değerlendirilmesi, sınav sonuçlarının duyurulması, sınav sonuçlarına itiraz, sınavların geçerlilik süresi düzenlenmelidir.

5. Yönetmelik taslağının ?Atama ve Yer Değiştirme' başlıklı Üçüncü Bölümü yeniden düzenlenmeli, bu bölüm, ?Atama' başlığı taşımalıdır.

a) Yönetmelik taslağının 9. maddesi ?Uygulama sınavı sonucu atama' başlığı taşımalı, 9. maddenin 1. fıkrasının (a) bendi yani ?Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve her türdeki Anadolu Liselerinin alan öğretmenliklerine Değerlendirme Formu (Ek-1) üzerinde yapılacak değerlendirme sonucu alınan puan? hükmü, yazılı sınavı ortadan kaldırdığı için yönetmeliğe konulmamalıdır.

b) Yönetmelik taslağının 9. maddesinden sonra gelmek üzere yeni bir madde eklenmeli, madde, ?Yazılı sınav sonucu atama' başlığı taşımalıdır. Bu maddede, değerlendirme formuna yer verilmemeli, atamaların yazılı sınav sonucuna göre yapılacağı, puanların eşit olması halinde, hizmet puanına, bunun da eşit olması halinde öğretmenlikte geçen süreye bakılacağı ifade edilmelidir.

c) Yönetmelik taslağının 10. maddesi, bu ve bundan önceki yönetmeliğe uygun biçimde atanan ve daha sonra kendi isteği ile yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumlarından ayrılanların yeniden atanmasında, öncelikli olmalarına olanak verecek biçimde yeniden düzenlenmelidir.

6. Yönetmelik taslağının Üçüncü Bölümünden sonra gelmek üzere yeni bir bölüm eklenmeli, bu bölümde, ?Yer değiştirme' ve ?Öğretmen gereksiniminin karşılanması' na ilişkin hükümler yer almalıdır. Buna göre;

a) Yönetmelik taslağının 11. maddesinde isteğe bağlı, zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı ve hizmetin gereği olarak yapılacak yer değiştirmeler düzenlenmiştir. Bu maddenin üç ayrı madde ile düzenlenmesi sınıflandırma açısından yararlı olacaktır.

b) Hizmetin gereği olarak yapılacak yer değiştirmelerde, yalnızca bir yıl olumsuz sicil alanların kapsam dışındaki eğitim kurumlarına atanmaları yerine iki yıl üst üste olumsuz sicil alanların bir başka eğitim kurumuna atanması ilkesi benimsenmelidir.

c) Sicil raporlarına göre aynı eğitim kurumunda 3 yıl üst üste iyi dereceden daha aşağı derecede sicil alanların görev yeri ancak sicil notlarının her yıl ilgiliye bildirilmesi durumunda değiştirilebilmelidir.

d) Bu biçimde yapılacak görev yeri değişiklikleri, kapsam dışında bulunan eğitim kurumları arasında değil kapsama dâhil eğitim kurumları arasında yapılmalıdır. Aksi takdirde sınavla kazanılmış bir hak, haksız ve genel hukuk ilkelerine aykırı biçimde öğretmenlerin ellerinden alınmış olacaktır.

7. Yönetmelik taslağının ?Öğretmen ihtiyacının karşılanması' başlıklı 12. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi, ?Yazılı ve uygulama sınavı sonucu atanmak isteyenler? biçiminde değiştirilmelidir.

8. Yönetmelik taslağının 12. maddesinin 2. fıkrasına, Valiliklerce yazılı ve uygulama sınavına girmeden atama yapılacağından, ?Bu biçimde yapılan atamalar, ilgili için kazanılmış hak doğurmaz? ifadesi eklenmelidir.

9. Yönetmelik taslağının ?İşlemler ve kullanılacak formlar' başlıklı 13. maddesinde yer alan ?Değerlendirme Formu (Ek-1)? ibaresi çıkarılmalı, bunun yerine ?Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ve Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenliği İçin Elektronik Başvuru Formu (Ek-1)? eklenmelidir.

10. Yönetmelik taslağının ?Yönetmelik hükümlerinin uygulanması' başlıklı Geçici 1. maddesinin 2. fıkrası, ?Bu yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumlarında, bu ve bundan önceki yönetmeliğe uygun biçimde atanıp görev yapmakta iken, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce herhangi bir nedenle görevlerinden ayrılanlardan kapsama dâhil eğitim kurumlarına yeniden atanmak isteyenler hakkında bu Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılır? biçiminde değiştirilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber