TEDAŞ, denetim için 2 bin yeni personel alacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 18 Temmuz 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu'da elektrik faturası dağıtmak için dahi giremedikleri yerler olduğunu belirten TEDAŞ, 2 bin yeni personel alımı için harekete geçti. Kaçak kontrolüne polis ve askerle gidilmesi de gündemde.

Kaçak elektrik kullanımının ülke ekonomisine maliyeti her geçen yıl artarak devam ediyor. Kaçak elektrik kontrolüne giden TEDAŞ görevlileri de sık sık saldırıya uğruyor. Özellikle Doğu'da görülen saldırılar nedeniyle TEDAŞ, kaçak elektrik kullanımının önüne geçemiyor. Son olarak Hakkâri'de bir görevli sırtından aldığı bıçak darbeleriyle ölümden dönünce TEDAŞ yeni bir eylem planı için kolları sıvadı. Eylem planı için de bütçe gerekiyor. Bu nedenle Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın onayı bekleniyor.

Doğu'da kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 60'lar seviyesinde. Yani her 3 haneden 2'si kaçak elektrik kullanıyor. Bunun devlete yıllık faturası 2 milyar TL civarında. Kaçak elektriğin bedeliyse faturasını düzenli ödeyen vatandaşın cebinden çıkıyor.

Fatura dağıtılamıyor

Bu tablonun önüne geçmek için harekete geçen TEDAŞ, ilk etapta 2 bin yeni personel alarak denetimleri sıklaştıracak. "Fatura dağıtmak için dahi giremediğimiz yerler var" diyen TEDAŞ'ın eylem planına göre, alınacak personelin maaşları için de ek ödeneğe ihtiyaç var. Bu nedenle Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Babacan'dan onay alınması gerekecek. Bunun yanı sıra kaçak kontrollerinin güvenlik güçlerinin desteğinde yapılması yoluna gidilecek. Fakat kaçak elektrik kullanımının önüne geçebilecek başka önlemlere de ihtiyaç var. TEDAŞ bundan bir süre önce hükümete bir öneri getirdi. Yeşil kart sahibi vatandaşların 75-100 kWh'lik elektrik kullanımlarının bedelinin alınmaması önerildi. Böylece düşük gelir grubuna sahip halkın en azından çamaşırlarını "bedava elektrik" harcayarak yıkamasının sağlanması hedeflendi. Bunun faturasının hükümet tarafından karşılanması istendi. Ortaya çıkan 300-350 milyon TL'lik maliyet için bütçeden pay ayrılmasına ise hükümet yanaşmadığı için bu proje rafa kalktı.

Özel sektör iflas etti

TEDAŞ, bu projenin onay alamaması nedeniyle başka bir yola başvurarak özel sektörden hizmet alım yoluna da gitti. İhale yoluyla 5 ilde teklif alındı. Her kaçak tespitinden prim alan bu şirketler, Doğu bölgesindeki kontrollerin zorluğu nedeniyle başarıya ulaşamadı ve iflas etti. Bu nedenle TEDAŞ, özel sektörden hizmet alım projesini de rafa kaldırmak zorunda kaldı. Ancak TEDAŞ'ın dağıtım özelleştirmeleri nedeniyle bir an önce duruma çare bulması gerekiyor. Doğu'daki kaçak elektrik kullanımının yüksek olması, kaçak kontrolleri sırasında güvenliğin tehlikede olması gibi nedenlerle buradaki dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi ise zor görünüyor. Bu bölgelere özel sektör yatırımını çekebilmek için, mevcut durumun bir parça da olsa iyileştirilmesine ihtiyaç bulunuyor.

KÖYE DÖNÜŞLER HIZLANDI

ELEKTRİK İHTİYACI ARTTI

Hükümetin, Doğu ve Güneydoğu'da 1990'larda boşaltılan köylere geri dönüş projesi, ekonomik krizin de etkisiyle hızlandı. TEDAŞ, köy ve beldelerin elektrik altyapı çalışmaları için geçen sene 500 milyon TL harcadı ve 360 kırsal dağıtım hattı projesi hayata geçirildi. Bunların içinde, "Köye Dönüş Projesi" çerçevesinde yeniden yapılandırılan köyler de mevcut. Ancak köye dönenlerin sayısı arttıkça köylerin elektrik yatırım ihtiyacı

HASAN BALIKÇI DAVASI

6 YILDIR DEVAM EDİYOR

Kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadele sırasında 2002 yılında Şanlıurfa'da öldürülen Hasan Balıkçı davası 6 yıldır devam ediyor. Balıkçı davası, Aralık 2007'den itibaren 3'üncü yargılama sürecine girdi. Ancak sanıkların ödenek yokluğu gibi çeşitli gerekçelerle duruşmalara getirilmemeleri nedeniyle yargılama süreci daha da uzadı. 6 yıllık sürede 3 kez yapılan yargılamada da yerel mahkemeden ceza çıktı. Dava halen Yargıtay'da temyiz aşamasında bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber