Artvin'deki sele soruşturma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2009 15:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin'in Şavşat ilçesinde meydana gelen selle ilgili savcılıkça soruşturma başlatıldığını söyledi.

İncelemelerde bulunmak üzere Artvin'in Şavşat ilçesine gelen Bakan Eroğlu, bir soru üzerine, "Sevincimiz şudur ki, cesetlerin bulunması acımızı bir miktar dindirdi. Konuyla ilgili savcılıkça soruşturma başlatıldı" dedi.

Olaya ilişkin gözaltına alınan olup olmadığı yönündeki soru üzerine Bakan Eroğlu, "Bunlar incelenecek, bakılacak. Arkadaşlarımız teknik olarak inceleyecek ve bir kusur varsa, neticede bakılır" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, derede yapılan bentler ilişkin eleştiriler olduğunun hatırlatılması üzerine, "Bununla ilgili inceleme yapılıyor. Ben de inceleyeceğim. Ama bu bentler, suyun enerjisini kırmıştır. Bu bentler olmasaydı, felaket daha büyük olurdu" dedi.

Yıkılan bentlerde kalitesiz malzeme kullanıldığı yönündeki iddialarla ilgili bir soru üzerine de Eroğlu, şöyle konuştu:

"Onların hepsini inceleyeceğiz. Ama bentlerin pek çocuğu ayakta. Bu bentler suyun hızını, enerjisini kıran çok önemli yapılardır. Bu bentler olmasaydı, felaketin çok daha büyük olduğunu görecektik. Bu sel bir gün sonra, buranın pazarının olduğu gün olsaydı, felaket çok daha büyük olabilirdi. Ama sivil savunma ekipleri, jandarma arama kurtarma ekipleri çok büyük gayret gösterdiler. Ben de teşkilatımın bütün birimlerine talimat verdim. Gerek DSİ Genel Müdürlüğü, gerekse Artvin'deki bölge müdürlüğümüz, Erzurum, Kars gibi bütün bölge müdürlüklerimizi buraya sevk ettik. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğüne talimat verdik. Cesetlerin bulunması, acımız bir miktar dindirdi."

Bakan Eroğlu, başka bir soru üzerine de, bütün tesislerin hesabının, belli debiye göre yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Belli emniyet faktörü ve tekerrür dikkate alınarak bu hesaplar yapılır. Bu tekerrür üzerinde bir yapı gelirse afettir. Onun önüne kimse geçemez. Sadece Türkiye'de olmuyor bu afetler. ABD'de de, Avrupa'da da oluyor. Ama bunları en asgariye indirmek için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Vatandaşlarımızın, mutlak surette dere yatağını işgal etmemesi lazım. Dere yatığındaki taşkın seviyesine kadar yapı yapılmaması şarttır."

Şavşat ilçesinde 120 yıldır böyle bir sel olmadığını ifade eden Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, "Vatandaşlar bentleri eleştiriyor" demesi üzerine, "Vatandaşlar belli bir süreyi görüyor. Ama kayıplar vardır. 500 yılda tekerrür eden heyelan vardır. Bu ilmi meseledir. Vatandaşın kısa ömründe baktığı ile bunlar anlaşılmaz. İlmi olarak şu anda çalışıyoruz. Bilim adamları tarafından raporlar hazırlanacak. Gerekli tahkikat yapılıyor. Şu anda her şeyi söylemek doğru değil" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber