ÖSS'de sıfır çeken 30 bin öğrencinin yarısı meslek liseli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ÖSS'de sıfır çeken 30 bin öğrencinin istatistikleri açıklandı. Puanı hesaplanamayan adayların yarısı meslek, yarısı isedüz lise mezunu çıktı. Başarısız kişi sayısı en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunurken, sıfırcıların oranı enyüksek Şırnak, Hakkari ve Ardahan'da. Sonucu değerlendiren eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, abartıldığı gi-bi bir başarısızlığın söz konusu olmadığını belirtirken, "Başarıda düşüş yok, ülke geneline yayılma var." diyor.

Milyonlarca gencin hayatının dönüm noktası olan ÖSS sonuçları geçen hafta açıklandı. Adaylardan 30 bininin sıfır çekmesi ortaöğretim kurumlarındaki eğitimin sorgulanmasına yol açarken, başarısız öğrencilerin istatistikleri belli oldu. 2009 ÖSS'de sınavı geçerli sayılan 1 milyon 324 bin kişiden sıfır alan 29 bin 927'sinin (yüzde 2,26) yarısı meslek, diğer yarısı ise düz lise mezunu çıktı. ÖSYM'nin verilerine göre bu öğrencilerin 11 bin 437'si lise son sınıfta iken sınava girmiş. 14 bin 326'sı liseden geçmiş yıllarda mezun olmuş. Sıfır çekenler içinde 2 bin 651 üniversite öğrencisinin bulunması dikkat çekerken, 464 aday ise üniversite mezunu.

Rakamları yorumlayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, sınavdan hemen sonra yaptığı 'liselerde zafiyet olduğuna dair' ifadesinin fazla kaçtığını belirterek, "Rakamlar gösteriyor ki bu sonuçlar yıllar içinde aynen tekrar eden bir süreç. Her yıl benzer sonuçlar çıkıyor." diyor. Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de abartıldığı gibi bir başarısızlığın söz konusu olmadığını söylüyor. Başarıda düşüş değil ülke geneline yayılma olduğuna dikkat çeken Çelik, şunları dile getirdi: "Bu yılki soruların zor olduğunu bizzat ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan söyledi. 'Lise eğitimi iflas etti' yorumlarının kasıtlı yapıldığını düşünüyorum. Son yıllarda açıköğretim lisesine olan ilgi nedeniyle bu lisedeki öğrenci sayıları ve ÖSS'ye girenler arttı. Meslek liseleri de sayısal dersleri görmedikleri için çok başarılı olmaları zaten beklenemez. 'Sıfır çekti' denilenlerin çoğunluğu 'beklemeli, eski mezun, üniversite konusunda fazla iddiası olmayan' kişiler. İddia ediyorum böyle bir sıralama sınavını Amerika veya İngiltere'de yapsanız daha kötü sonuçlar çıkacaktır."

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da incelemeye aldığı ÖSYM verilerine göre sıfırcıların 15 binini lise çıkışlılar, 14 bin 185'ini ise meslek lisesi mezunları oluşturuyor. Endüstri meslek liselerinden 6 bin 734, ticaret meslekten 3 bin 185, kız meslekten 2 bin 480, imam hatip liselerinden 982 öğrenci sıfır puan almış. ÖSS'de sıfırın altında puan alan kişilerden 14 bin 155'i açık lisenin de içinde bulunduğu genel lise mezunları. Anadolu liselerinden 110, fen liselerinden 7, özel fen lisesinden 2, öğretmen liselerinden 36, özel akşam liselerinden 289, güzel sanatlar liselerinden ise 42 öğrenci yer alıyor.

En fazla sıfırcı İstanbul'da

Sınava en fazla öğrencinin girdiği İstanbul, Ankara ve İzmir, aynı zamanda en çok sıfır alan öğrenciye sahip. Büyükşehirler için bu sonuçta göçlerin etkili olduğu belirtilirken, sıfırcıların oranı en yüksek Doğu ve Güneydoğu illerinde. İstanbul'da ÖSS'ye giren 202 bin öğrencinin 5 bin 853'ü (yüzde 2,89), İzmir'de 65 bin öğrencinin bin 418'i (yüzde 2,18), Ankara'da ise 100 bin öğrencinin 2 bin 54'ünün (yüzde 2,05) puanı hesaplanamamış. ÖSS'de sınavı geçerli sayılan aday sayısına göre sıfır çekenlerin oranına bağlı yapılan değerlendirmede ise Şırnak yüzde 4,87, Hakkari yüzde 4,62 ve Ardahan yüzde 4,42 ile başta geliyor. Bunları Mardin (yüzde 3,84), Ağrı (yüzde 3,17) ve Bingöl (yüzde 3,08) takip ediyor. Yurtdışında sınava giren 2 bin 677 öğrencinin ise 111'i (yüzde 4,15) ÖSS'de sıfır çekmiş.

Yapılan incelemeye göre sıfır çektiği söylenen öğrencilerin çoğunluğunun 20 civarında doğru cevabı bulunuyor. Ancak 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi nedeniyle puanları eksiye düşüyor. Bazılarının cevap kağıdına işaretleme yaparken kaydırma yaptığı belirtilirken, bir kısmının ise sınava 'öylesine girip adını yazıp çıktığı' ifade ediliyor. ÖSS'de geçen sene 25 bin 650, 2007'de ise 47 bin öğrencinin puanı hesaplanamamıştı.

İBRAHİM ASALIOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber