ÖSS birincilerinin çıktığı Karaman'da özel lise yok!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 05:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ÖSS iller sıralamasında sayısalda birinci, eşit ağırlıkta ikinci, sözelde dördüncü olan Karaman'da özel lise yok. Başarıdaki en önemli etken ise geleceğin devlet kapısından, bunun yolunun da eğitimden geçtiğinin görülmesi

2003-ÖSS'nin iller sıralamasında 42. sırada yer alan Karaman, bu yıl sayısal puan türünde birinci olma başarısını gösterdi. Özel okulu olmayan Karaman'da, üniversite eğitimine büyük önem veriliyor.

Çoğunluğu sanayi ve tarımda çalışan aileler, çocuklarını ?devlet kapısında iş bulabilmeleri için? dershanelere gönderip özel dersler aldırıyor. Öğretmenler de Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce ortak yürütülen çalışma kapsamında öğrencilerinin evlerini ziyaret edip veli profili çıkarıyor.

Yüzde 94.6'sı 145 puanı aştı

2009-ÖSS'ye 4 bin 606 Karamanlı aday katıldı. 4 bin 358'i, yani yüzde 94.62'si iki yıllık ön lisans başvurusu için gerekli olan 145 ve üzerinde puan aldı. Buna karşın 65 öğrenci yanlışları doğrularından fazla olduğu için sıfır puan aldı.

Sayısal puan türünde Türkiye birincisi, eşitli ağırlıklı puan türünde ikinci, sözel puanda da dördüncü olan Karaman'ı altı yılda zirveye taşıyan bu başarının temelinde planlı çalışma yatıyor.

Başarı böyle yakalandı

Eğitimciler, iller sıralamasında bu yıl elde edilen birinciliğin tesadüf olmadığını gösteren süreci şöyle anlatıyor:

* 2004'ten itibaren liselerde okuma saatleri düzenleyip öğrencilerin okuma becerileri yükseltildi.

* Valilik, maddi durumu iyi olmayan öğrencileri sosyal yardımlaşma fonlarından kaynak kullanarak dershanelere gönderdi.

* İl Özel İdaresi'nce yapılan ihaleyi kazanan şirket tüm liselerde her ay deneme sınavları yaptı.

* Öğretmenler, derslerden sonra ücretsiz kurslar düzenleyerek öğrencilerine yardımcı oldu.

Öğretmen-veli işbirliği

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Selmani Karaçam, liselerin yüzde 90'ının tekli eğitime geçtiğini belirtirken, ?İşadamlarının büyük desteği var. İl Özel İdaresi'nin katkısıyla ücretsiz sınavlar yaptık. Öğretmenler okullarda ücretsiz ders verdi, veli ziyareti yaptı. Okullarda her gün 10 dakika okuma saatleri yapıldı? dedi.

Hayırsever katkısı

Başarının tesadüf olmadığını söyleyen Vali Vekili Yılmaz Şimşek de şunları söyledi:

?Rehber öğretmenlerin öncülüğünde aile ziyaretlerinin yapılması çok önemliydi. Fakir öğrencilerin bir kısmını dershaneler, bir kısmını da sosyal yardımlaşmadan biz destekledik. Veli çok duyarlı. Hayırseverler, işadamları okul yapımına katkıda bulunuyor? dedi.

Fitre ve zekât öğrenciye

Karaman Lisesi rehber öğretmeni Hakan Ataseven, Avrupa'da çalışan çok sayıda Karamanlı olduğunu belirterek, başarı konusunda şu bilgileri verdi:

?Avrupa kapısı ekonomik kriz nedeniyle kapandı. Okumaya eğilim başladı. Muhafazakâr yapı dolayısıyla insanların çoğu zekât ve fitrelerini öğrenciye kullanır. Zengin insanlar, zekâtlarını dershanelere verip öğrenci okutur. Karaman'da gece hayatı da yok. Bunun da önemli bir etkisi oluyor.?

?Göç var'

Ortaöğretime geçiş sınavının ardından başarılı öğrencilerin Karaman'dan ayrılıp İstanbul veya Ankara'ya göç ettiğini söyleyen Mehmet Akif Ersoy Lisesi Müdürü Ayhan Kahraman, ?Öğrenci üniversiteye gitmezse burada iş bulamayacağını biliyor? diye konuştu.

Anadolu Lisesi Müdürü Şuayip Konukseven de Karaman'ın huzur kenti olduğunu ve öğretmenlerin özverili davrandığını söyledi.

?Veliler fedakâr'

TOKİ Anadolu Lisesi Müdürü Nurettin Doğan, ?Karaman'da ?çocuğum okusun, ben aç kalayım' düşüncesi hâkim. Çocuğunun devlete girmesini istiyor? derken, Temizel Ünlü Bilgisayar Anadolu Teknik Lisesi Müdürü Mustafa Selçuk, ?Okul, veli, öğrenci üçgeni iyi sağlandı. Öğretmenler aralarında fon oluşturup yoksul öğrencilere burs veriyor? diye konuştu.

Merkezde kız yurdu açılmalı

Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Zeki Tuman, ?Kız çocuklarının başarısı daha düşük çünkü merkezdeki okullarda yurt yok. Bir kız yurdu açılırsa Karaman'ın derecesi yükselir? dedi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ziya Hotamışlı da ?Fakir veliler el işi yapıyor, çapaya gidiyor, öğrencisini dershaneye gönderiyor. Veli, kendi okumamış ama çocuğunun en iyi şartlarda okumasını istiyor? diye konuştu.

Türkiye geneli sıralaması

2008-ÖSS'nin ikinci bölümdeki SAY-2 puan türüne Karaman'daki bazı liselerin kendi türlerindeki liseler arasındaki yeri şöyle:

884 Yabancı Dil Ağırlık Lise arasından Ermenek Lisesi YDA 444, Karaman YDA 604, Karaman Fatih Lisesi YDA 609, Karaman Yunuskent Lisesi YDA 533, Karaman Bifa Lisesi YDA 368.

443 Anadolu Lisesi arasından Karaman Anadolu Lisesi 213.

51 Fen Lisesi ararasından Karaman Fen Lisesi 32.

143 Açıköğretim Lisesi arasından Karaman Açıköğretim Lisesi 61.

122 Anadolu Öğretmen Lisesi arasından Ermenek İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi 112, Karaman Anadolu Öğretmen Lisesi 119.

395 İmam Hatip Lisesi arasından Ermenek İmam Hatip Lisesi öğrencileri SAY-2 puanı elde edemedi.

Gitmenin tek yolu ÖSS'yi kazanmak!

Anadolu Lisesi'nden bu yıl mezun olup ÖSS'ye sayısal puan türünden katılan bazı öğrenciler ise Karaman'ın modern bir il haline gelemediğine dikkat çekiyor:

Çağlayan Şan: Öğrenciler bir an önce büyük şehre gitmek için çabalıyor. Büyükşehre özlem var.

Deniz Toprakçı: Karaman gençliği buradan kurtulmak istiyor. Hepimizin amacı iyi bir eğitim.

Osman Demirci: Sosyal aktivitelerin sınırlı olması başarıda etkin faktör.

Esra Pulcu: Küçük bir şehir olması dolayısıyla dikkatimizi dağıtacak çok fazla bir şey yok.

Ayşegül Kalaycı: Karaman'da eğlenceli, kendimizi kaptıracağımız şeyler yok.

Fatih Nas: Karaman, bir öğrencinin gelişebileceği bir il değil.

Ayşe Soyyiğitoğlu: Gelişmiş bir üniversite ve sosyal hayat olursa kimse gitmek istemez.

Gökçe Koraş: Karaman'dan çıkıp kendimizi geliştirmek istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber