ÖTV'ye yeni düzenleme ?ikinci el'e ilgiyi artırdı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 12:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Geçtiğimiz ay ÖTV oranının yüzde 18 seviyesinden yeni bir düzenleme ile yüzde 25 seviyesine çekilmesinin ardından fiyatlar artınca vatandaşlar ikinci el'e rağbet göstermeye başladı. Doğuş Otomotiv`in ikinci el araç satış şirketi Doğuş Oto Değerlendirme (DOD) Genel Müdürü İlhami Eksin; sıfır araçlarda artan fiyatlarla birlikte araç satın almak isteyenler veya istedikleri aracı bulamayanların ikinci el'i tercih ettiğini belirtti. Sorularımızı cevaplandıran Eksin, ikici el piyasasının şu anki durumu, ÖTV'nin yeniden düzenlenmesi ve ikinci el araç alacak veya satacaklar için önemli açıklamalarda bulundu.

DEVAM KARARI BİZE DE YANSIDI

Otomotivde ÖTV'nin yeniden düzenlenmesi ikinci el sektörünü nasıl etkiledi?

Mart ayında yapılan 3 aylık ÖTV indirimi ve ardından 15 Haziran'da belirli oranda düşürülerek de olsa indirimin devam etmesiyle pazar canlandı. Bu da ikinci el araç fiyatlarına doğrudan yansıdı. Bununla birlikte otomotiv satışlarının durgunlaştığı yaz dönemi içerisine girilmesi ve önemli bir müşteri grubunun ÖTV indiriminin ilk devresinde araç alım satımlarını gerçekleştirmesiyle şu an 0 km ve ikinci el sektöründe bir yavaşlama olduğunu belirtebiliriz.

Sıfır araç almak için sıraya giren vatandaş istediği araç gelmeyince veya bulamayınca ikinci ele mi yöneliyor?

Otomotiv sektöründe talep karşılanamadığında çok hızlı yön değiştirebiliyor. Bu noktada 0 km pazarında araç talebi, aracın stoklarda bulunmaması ya da fiyatın müşterinin araç alımı için ayırdığı bütçenin üzerinde olması durumunda doğrudan ikinci eldeki alternatiflere yöneliyor. Bu noktada DOD gibi kurumsal firmaların ekspertiz raporları, garanti uygulamaları gibi güvene dayalı satış sistemleri, müşterilerinin taleplerini ikinci ele yönlendirmelerindeki bir başka önemli etken. Son dönemde Türkiye genelinde yaptığımız analizlere bakıldığında özellikle 1-3 yaş arası araçlarda artan bir talebin olduğunu gözlemlemekteyiz.

YAZ AYLARI İYİ FIRSAT

Her yıl yaz aylarında ikinci el oto piyasasında fiyatlar taban yapar. Bu yılda sonuç aynı mı?

Okulların kapanması ve yaz tatili döneminin başlamasıyla araç satışlarında bir yavaşlama oluyor ancak düşük fiyatlar özellikle ikinci elde büyük fırsatları beraberinde getiriyor. Operasyonel araç kiralama firmalarının uzun dönemli anlaşmalarından sözleşme bitimiyle birlikte dönen araç adetlerinde de bir artış olması bu fırsatı destekliyor. Bu nedenle fiyatlar taban seviyesinde olmasa da araç alımı için değerlendirilmesi gereken bir dönem içerisinde olduğumuz aşikar.

Sıfır araçlardaki kampanyaların size artısı veya eksisi ne oldu?

ÖTV'nin de etkisiyle sıfır araçlardaki kampanyalar, ikinci elde de etkilerini gösterdi. Bu etkiler ilk başta müşterilerin doğrudan sıfır araçlara yönelmesi sonucunu doğursa da ikinci el alanında da fiyatların dengeye gelmesi çok gecikmedi. Lüks segmentte ise durum biraz daha farklı gerçekleşti, bu araçlarda gerçekleştirilen önemli kampanyalar müşterilerin talebinin bu yönde değişmesine yol açtı ve ikinci el lüks segment satışlarında önemli bir durağanlık yaşandı.

2010 MODELLER CANLANDIRACAK

Önümüzdeki aylarda pazar nasıl olur? Ne gibi gelişmeler bekliyorsunuz?

2010 model araçların gelmesi ile piyasa belirli oranda canlanacaktır. Mevcut ÖTV oranları ile devam edilirse pazarda özellikle Ramazan ayı sonrasında ciddi canlanma bekliyoruz. Ancak ÖTV oranlarında indirim devam etmezse, kısa vadede araç fiyatları yükseleceği için sıfır araç pazarında bir durağanlık yaşanırken, ikinci el sektöründe ise bir canlanma olabilir. Buna mukabil, mevcut kur seviyesinde sektörün geneli açısından baktığımızda, piyasa olumsuz etkilenecektir.

İkinci el alıcı veya satıcılarına tavsiyeleriniz var mı? Nasıl hareket etsinler?

Ülkemiz piyasa şartlarında şu an için net bir biçimde hemen al-sat veya bekle-gör şeklinde doğrudan bir yönlendirme yapmayı doğru bulmuyoruz. Bu noktada tüketicilerin alım satım kararlarını verirken; satmayı ve satın almayı düşündükleri araçlar açısından bakarak dönemin artılarını ve eksilerini sorgulamalarında fayda var. Şöyle ki; satmak istediğiniz aracın değer kaybı, satın almak istediğiniz araca göre çok daha az ise, bu durumda alım sırasında elde edilecek kâr çerçevesinde mevcut aracınızın fiyatında belli kayıplar göze alınabilir. Müşterilerin doğru karar vererek gönül rahatlığıyla araç alım satımında bulunmalarının şüphesiz en önemli unsurlarından biri de kurumsal güvence sağlayan kuruluşları tercih etmeleridir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber