Yurtta sigara yasağı denetimi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara yasağı kapsamının genişletilmesinin yankıları sürüyor.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı (SSV) Kurucu Başkanı ve Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ubeyd Korbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 25 milyon kişinin sigara içtiğini ve bunların 3 milyonunu 19 yaşın altındakilerin oluşturduğunu söyledi.

Sigaradan ölenlerin, hasta ve sakat kalanların sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Korbey, şunları kaydetti:

''Hem sağlığı hem de ekonomiyi olumsuz etkileyen sigaraya karşı en etkili mücadelenin yürütülmesi gerekiyor. Bu mücadelede yasaklar önem taşıyor. Yasaklar sayesinde tiryaki olmadığı halde sağlığı bozulan pasif içiciler de kurtulmuş oluyor. Tam anlamıyla dumansız bir hayat başlıyor. Türkiye'de kalp rahatsızlığı nedeniyle yılda yaklaşık 160 bin kişi ölüyor. Bunun yaklaşık 60-65 bini sigara kaynaklı. Dumansız hayatla Türkiye'de kalp rahatsızlığından ölümlerin yüzde 10 oranında azalması bekleniyor. Sigaraya dayalı kalp krizi ölümlerinde daha büyük düşüş olacağı öngörülüyor.''

-KOCAELİ-

İzmit Belediyesinde bir araya gelen 5 kişilik ekip, merkezdeki pastane, restoran, kahvehane ve kafeteryaları denetledi.

İşletme sahiplerinin yasayla ilişkin yeterince bilgilendirme yapılmadığını iddia ettiği denetimlerde ekipler, kebapçıların bulunduğu Kapanönü Çarşısı'nda iş yerleri dışında sigara içilip içilmeyeceği konusunda fikir ayrılığına düştü.

Ekip, bir işletmecinin üzeri kısmen kapalı olan çarşının bulunduğu yerin aynı zamanda Kapanönü Sokak olduğunu, çok sayıda girişi bulunduğu için yeterli havalandırmanın sağlandığını öne sürmesi üzerine, iş yerinin camını kapalı tutması halinde dışarıda sigara içilebileceğini bildirdi. Karar üzerine, bazı işletmecilerin, iş yerlerinin dışında asılı olan uyarı levhalarını söktüğü, çalışanlar ile müşterilerin sigara yaktığı gözlendi. Ekip üyeleri, Kapanönü Sokak'ta sigara içilip içilmeyeceğini daha sonra açıklayacaklarını bildirdi.

Denetlenen yaklaşık 20 iş yerinde yasaklara uyulduğu, kahvehanelerde müşterilerin sigara içmek için kapı önüne çıktığı gözlendi.

-MALATYA-

Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, sigara yasağının kapsamının genişletilmesine ilişkin yasanın uygulanmaya başladığı ilk gün müşterilerini tamamen kaybettiklerini bildirdi.

Karanfil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restoran, kafeterya ve bar gibi yerlerde de tütün kullanımını yasaklayan düzenleme nedeniyle müşterilerini tamamen kaybettiklerini, müşteri bulamayacak duruma düştüklerini söyledi.

Karanfil, ''Dün hiç müşteri gelmedi, bugün hiç gelmezler. Yasağın uygulanmasıyla ilgili henüz şikayet gelmedi. Çünkü oda olarak İl Sağlık Müdürlüğüyle görüşmüştük. İlk etapta hemen ceza yazılmamasını, önce esnafın uyarılmasını istemiştik. Müdürlüğe bağlı denetim elemanlarının da iyi niyetli davranacaklarına inanıyoruz'' dedi.

Yasağın ancak zamanla sigara içilmesini azaltacağını belirten Karanfil, ''Esnaf olarak insanların sigarayı azaltması için kurban ediliyoruz. Ekonomik krizle esnaf sıkıntıya düşmüştü. Yasak bu krizi derinleştirecek'' diye konuştu.

-KASTAMONU-

Kastamonu'da 40 yıldır kahvehane işleten Kastamonu Kahveciler Odası Başkan Yardımcısı Nihat Kabaali, sigara yasağı nedeniyle işlerinin kötü gittiğini ileri sürerek iş yerinin kapısına kilit vurdu.

Nihat Kabaali, Kastamonu merkez Kuzeykent Mahallesi'ndeki kahvehanesini sabah erken saatlerde çevredeki esnaf arkadaşlarının yardımıyla boşalttı ve 40 yıllık mesleğini bıraktı.

Kapatılan kahvehanenin içindeki masa ve sandalyeler, çevreden gelen esnaf tarafından kamyona yüklendi.

Yasağın birçok işletmecinin işini bırakmasına neden olacağını savunan Kabaali, ''Kahvehanemi duayla açtım, davul zurna çalarak kapatıyorum. Bu yasayla birçok kişi ekmeğinden olacak'' dedi.

Nihat Kabaali, yıllardır kahvecilik yaptığını ifade ederek, ''Yasanın uygulamaya geçtiği ilk gün, bulunduğum mahallenin pazarı olmasına rağmen çay satamadım. Sigara içilmeyen yere kimse gelmiyor. Bu yasa ilk çıktığında 2 sigortalı işçim vardı. İlkini o zaman işten çıkarmak zorunda kaldım. Dün de ikinci sigortalı işçimi işten çıkardım. Bu yasa birçok kişiyi ekmeğinden eder'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber