İl Defterdarlığı'ndan belediyeye ceza

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2009 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla İl Defterdarlığı, Muğla Belediyesi'nin 21 dönümlük hazine arazileri üzerine kurulu işletmelerinden aldığı kira bedelleri nedeniyle, geçmiş 10 yıla ait ecr-i misil bedeli olarak 5 milyon 500 bin TL ceza kesti.

Muğla Belediyesi, 1967 yılında çevre ve insan sağlığını tehdit ettiği, çevreye pis kokular saçtığı ve aynı zamanda görüntü kirliliği oluşturduğu gerekçesiyle, şehir merkezindeki derenin üstünü kapattı. Ardından burayı açık pazar yeri yaparak kamuya açtı. Ancak yerel seçimler öncesi, kamuya ait alanların haksız yere işgal edilmesi durumunda özel kurumlara ve şahıslara uygulanan ecr-i misil için işlem başlatıldı. Muğla Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü, Muğla Belediyesi tarafından üstü kapatılarak açık pazaryeri yapılan 21 dönümlük yere 5 milyon 500 bin lira ecr-i misil çıkardı.

CHP'li Belediye Başkanı Osman Gürün, ecr-i misil işleminin yerel seçimlerden önce başlatıldığına dikkat çekerek, "Bu Muğla halkına yapılan bir haksızlıktır. Yatırımlarımızın önü kesiliyor. Yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurduk. Yıllardır kullanılan alanın yerel seçimlerden önce ecr-i misil kapsamına alınmasının tamamen kanun dışı ve haksız uygulama. Kamuya Ait Gayrimenkuller Kanunu'nun 11'inci Maddesi'ne göre, imar planlarında yer alan ve hazine arazisi üstünde kalan yol, meydan, otopark, yeşil alan, çocuk bahçesi, pazar yeri, mezbaha, belediye hizmet binası ve terminallerin defterdarlıklar tarafından bedelsiz olarak belediyelere terk ya da tahsis edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Muğla Belediyesi'nin bugüne kadar hazineyle hiçbir sorunu olmadığını anlatan Gürün, "Biz hiç bir yeri haksız yere işgal etmedik. Burayı da kamu yararına kullandık. Bütçemizin önemli bir kısmını bu ecr-i misil götürecek. Yatırımlarımızın bir kısmını durdurduk, bazı yatırımlarımız da yavaşladı." dedi.

İl Defterdarlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, Muğla merkezdeki pazar yeri, pazar alanı içinde bulunan manav ve balıkçı dükkânları, pazarın güneyinde bulunan market, pazarın doğusundaki sıralı 70'e yakın dükkân, stadyumun bitişiğindeki 12 köfteci ve dönerciler, garaja varmadan orta refüjde bulunan büfe, sınırsızlık meydanındaki tuvalet, 2 adet taksi durağı kapsayan alanların mülkiyetinin hazineye ait olduğunu bildirildi. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu hazineye ait yerler belediyece gelir getirici amaçlarda kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Gerek hazineye ait bir yerin kamu hizmetinde kullanılmaması gerekse gelir elde edici işlerde ticari olarak belediyece kiraya verilmesinden dolayı anılan yerden 2886 sayılı yasanın 75'inci maddesi gereğince Muğla Belediye Başkanlığı'ndan Ecrimisil talep edilmiştir. Ecrimisil bedeli geçmişe dönük 10 yıllık olarak hesap edilmiş olup bu çalışmalar haberde geçtiği gibi mahalli seçimlerle ilgisi olmaksızın Defterdarlığımızca 2005 yılında başlanıp biten işlemlerin devamı niteliğinde tescil işlemleri sonrası yasal olarak istenmesi gereken bedellerden ibarettir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber