Tercümanlık revaçta

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Temmuz 2009 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancı dile merakı olanların en çok tercih ettiği bölüm mütercim tercümanlık. Uzmanlar, en çok ilginin İngilizce bölümlerine olmasını beklerken, adaylar ise kontenjan artışının yetersizliğinden yakınıyor

EBRU BARAN İSTANBUL

Globalleşen dünyada dil eğitiminin önemi her geçen gün biraz daha artıyor. İngilizce'den Rusça'ya, İspanyolca'dan Fransızca'ya kadar pek çok dille eğitim veren üniversitelerde en çok tercih edilen dil ise İngilizce. Bu bölümlerde bir yandan dillerini geliştiren öğrenciler, diğer yandan da çok yönlü bir iş yelpazesinde meslek sahibi olabiliyorlar. İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Mütercim Tercümanlık gibi İngilizce ile ilgili bölümlerde en çok tercih edilen ve puanı en yüksek olan bölüm ise mütercim tercümanlık. Özellikle Hacettepe, Marmara, İstanbul Üniversitesi gibi üniversitelerin ilk bine giren öğrenciyi aldığı bu bölümleri kazananlar kazandıkları yeminli tercüman ismi sayesinde daha fazla iş olanağına sahip olabiliyor.

KONTENJAN ARTIŞI YETERSİZ

Bu sene yaklaşık 30 bin kişilik kontenjan artışının yapıldığı üniversitelerde bu artışlardan en az etkilenen bölümlerin başında dil geliyor. Yeni açılan üniversite ve bölümler dışında mevcut üniversitelerin bölümlerinde yok denecek kadar az yapılan kontenjan artışları adayları hayal kırıklığına uğrattı.

Uzmanların başarı sıralarının çok değişmeyeceğini söylediği dil bölümlerinde herhangi bir programa yerleşemeyen adayların umudu ise imkanı olanlar için vakıf üniversitelerine kaldı. MED Dershanesi Rehberlik Uzmanı Emrah Aydın şu değerlendirmelerde bulundu: ?İngiliz dili yada Amerikan Kültürü ve Edebiyatı'nda okumak isteyen adayların, bu bölümün zorluklarını iyi tahlil etmesi gerekiyor. Tarihe merakı olmayan öğrencilerin bölümleri tercih etmemelerini öneriyorum.?

Öğretmenlik cazip geliyor

Emrah Aydın, bölümün sahip oldukları bu zorluklarının yanında severek okunması halinde çok büyük avantajları da olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: ?İngiliz, Amerikan Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerin en büyük artısı, mezun olduktan sonra öğrencilerin formasyon eğitimi alarak öğretmen de olabiliyor olmaları. Bunun yanında öğrenciler çevirmenlik, kamu kuruluşlarında tercümanlık, özellikle yabancı ortaklı şirketlerde iletişim sektöründe kendilerine iş bulabiliyorlar.?

Dil eğitimi bölümlerini tanıyalım

AMERİKAN KÜLTÜRÜ VE EDEBİYATI

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Amerikan Dili ve Edebiyatı ile kültürel gelişmesini inceleyen bölümdür .

Gereken nitelikler: Bu bölümde okumak isteyen adayların öncelikle edebiyata, çok okumaya, araştırmaya meraklı olmaları gerekmektedir. İngilizceye de yoğun ilgisi olması gereken öğrencilerin, bu dilin a'dan z'ye yapısını öğrenmek için hevesli olmaları gerekmektedir.

İş olanakları: Bu bölümü bitirenler orta dereceli okullarda yabancı dil öğretmeni veya yükseköğretim kurumlarında okutman olarak görev alabilirler. TRT , Dışişleri Bakanlığı'nda, elçiliklerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında, turizm acentelerinde ve ticari şirketlerde çalışabilirler.

İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI

Programda İngilizce yazma, okuma, anlama ve konuşma yetenekleri geliştirilmekte ve İngiliz edebiyatına ait edebi eserler yazıldıkları çağın siyasal yaşamı fikir akımları çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Gereken nitelikler: İngiliz Dili ve Edebiyat'ında okumak isteyen öğrencilerin; üst düzeyde genel yeteneğe sahip, sözel yeteneği gelişmiş, inceleme, araştırma merakı olan, yabancı dile karşı ilgili ve başarılı, belleği güçlü, kendini geliştirmeye istekli olmaları gerekir.

MÜTERCİM TERCÜMANLIK

Bölümde yabancı dilde yazılmış olarak nasıl çevrileceği ve yabancı dilde yapılan bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği konularında eğitim yapılır. Öğrenciler bu bölümoe,Türk Dili, İngilizce Yazı Becerisi, Dilbilimine Giriş, İngilizce Sözlük Bilgisi ve Okuma, Metin İnceleme, Türkçe Yazı Becerisi, İngilizce Konuşma, İngilizce'nin Yapısı, Basın Dili, Çeviriye Giriş, Türkçe'nin Yapısı, Duyduğunu Anlama, Konuşmalarda Not Alma, İngilizce Türkçe Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Söylem Çözümlemesi, Çağdaş Batı Edebiyatı gibi dersleri alırlar.

Çalışma alanları: Meslek elemanları, çeşitli kamu kuruluşlarında (TRT, Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı vb.), yayınevleri, magazin dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler. Pedagoji sertifikası alanlar öğretmenlik yapabilirler. Ayrıca mütercimler genellikle özel büro açarak kendi çalışma alanlarını yaratırlar.

İş olanakları: Mezunlar hem devlet hem de özel kurumlarda tercümanlık, çevirmenlik gibi işlerde görev alabilirler. Kitap ve dergi çevirilerinde de iş olanakları mevcut. Öğretmenlik şansı da var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber