Kulislerdeki bilgilere göre Ergenekon savcıları yerinde kaldı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 22 Temmuz 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun dün gece yarısına kadar süren 15 saatlik toplantısında 1332 hakim ve savcının ataması yapıldı. Tartışmalı isimler yarın yapılacak toplantıda ele alınacak. Kulislere göre Ergenekon hakim ve savcıları yerinde kaldı...

Kemal Göktaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu adli ve idari yargı yaz kararnamelerinde yaşanan krizi dün yaptığı 15 saatlik toplantısında adeta erteledi. Toplantıdan 1332 hakim ve savcının atama kararı çıkarken tartışmalı hakim ve savcıların durumunun yarın tekrar toplanacak HSYK toplantısında ele alınacağı belirtildi.

Bakan-müşteşar toplantıda

HSYK, yaklaşık bin 500 hakim ve savcının görev yerini değiştirecek olan adli ve idari yargı yaz kararnamesi ile ilgili çalışmalarına dün de Hakimevi'nde devam etti. Saat 10.00'da başlayan koplantının öğleden önceki kısmına Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı. Ancak Bakan'ın yaklaşık 2.5 saat sonra toplantıdan ayrılması ?krizin büyüdüğü? yorumlarına neden oldu. Kurul toplantıya devam ederken saat 17.30'da Ergin beraberinde kurul üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'la toplantıya katıldı.

Ergin 1332 atamayı açıkladı

Yaklaşık 15 saat süren toplantının sonunda Ergin 1332 hakim ve savcının atamasının yapıldığını söyledi. Ergin, ?Bu hakim ve savcılarımızın yaz dönemi kararnamesindeki sıkıntıları inşallah bitmiş olacak, onun dışında kalan idari yargı ve unvanlılarla ilgili çalışmalar önümüzdeki günlerde devam edecek? dedi. Ergin, Ergenekon savcılarının durumuyla ilgili sorulara ?Önümüzdeki günlerde onları da görüşeceğiz? yanıtını verdi.

Kriz erteleme formülü

Kararnamede 1332 hakim ve savcı yer alırken, idari hakimler ile unvanlı yani başsavcı, başsavcı vekili ve ağır ceza mahkemesi başkanlarının atamalarına ilişkin kararname ise çıkmadı. Bu kişilerin durumu perşembe günü yapılacak toplantıda ele alınacak. HSYK'nın durumu zaruri olan hakim ve savcı atamalarını yaptığı, tartışmalı pozisyondaki hakim ve savcıların ataması içinse Perşembe günü toplanacağı belirtildi. Bu durum HSYK'nın ?krizi erteleme formülü? uyguladığı şeklinde değerlendirildi.

Kaçmaz'ın durumu kriz yarattı

Toplantı sırasında ve sonrasında yargı kulislerinde yapılan değerlendirmelere göre, Ergenekon soruşturması ve davasında görevli hakim ve savcıların görev yerlerinde değişikliğe gidilmedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün ?Kayıp Trilyon?, Başbakan Erdoğan'ın da ?Sayın Öcalan? davasında yargılanması gerektiği yönünde kararlar veren Sincan Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Osman Kaçmaz'ın ise Kurul'da kriz yarattığı iddia edildi. Buna göre, Bakanlık, Kaçmaz'ı, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden almak istedi. Buna karşılık Kurul üyeleri, Kaçmaz'ın terör ve çete suçları için kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetersiz kalması nedeniyle kurulması düşünülen özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanmasını önerdi. Kaçmaz'a ilişkin bu anlaşmazlık ciddi sıkıntı yarattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber