'Maliye Teftiş Kurulu Görev Standartları etik mi?' tartışması...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Temmuz 2009 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MALİYE TEFTİŞ KURULUNUN AÇIKLAMASI

'Maliye Teftiş Kurulu Görev Standartları etik mi?' tartışması...

Maliye Teftiş Kurulu Görev Standartları İç Denetim Standartlarından mı araklandı? Tartışması.

Bu haberde Maliye Teftiş Kurulu tarafından uzun süre üzerinde çalışıldıktan sonra ortaya çıkmış, bütün denetim elemanlarına örnek olması gereken, Uluslararası Denetim Standartları ile Kurulumuzun uzun sürede oluşturduğu kurum kültüründe yer alan değerlerin yazılı hale getirilmesi sonuçu ortaya çıkan Teftiş Kurulu Görev Standartalarına hakaret edilmektedir. Görev Standartlarımız hakkında sağlıklı bilgilere www.mtk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İç Denetimle ilgili bütün standartlar ve yönetmelikler Uluslararası Denetim Standartlarının tercümesinden ibaret olup henüz birkaç yıllık geçmişi mevcuttur.

Kurulumuza giren her Müfettiş Muavinine ilk öğretilen şey Kurulumuzun Asırlık Denetim İlkeleri"dir.

Bu denetim standartlarımız http://www.mtk.gov.tr/Detay.aspx?contentID=264 bağlantısından görülebilir.

Görüleceği üzere bu denetim standartları Kurulumuzda 100 yıla yakın süredir uygulanmakta olup, Uluslararası denetim standartlarından öz itibariyle farkı yoktur.

Henüz birkaç yıllık geçmişi olan İç Denetçilik müessesinden Kurulumuzun bırakın iddia konusu alıntı yapması İç Denetçilik Müessesinin yayınlanan görev standartlarımızdan faydalanması daha akılcı bir yaklaşım olacaktır.

Hakaret içerikli ve doğruları ifade etmeyen bu haber sizin gibi nitelikli hizmet sunma gayesindeki içerisindeki bir müesseseye yakışmamaktadır. Tamamen kişisel kin ve garazla hazırlanmış bu haberin sitenizden kaldırılmasını rica ediyoruz.

Konuyla ilgili yasal yollara ayrıca başvurulacak olup ilgililerin hukuki açıdan cezalandırılmaları için gereken işlemler yapılacaktır.

Murat AKTAŞ
Başkan yardımcısı


Maliye Teftiş Kurulu Görev Standartları İç Denetim Standartlarından mı araklandı? Tartışması.

Maliye Teftiş Kurulu Görev Standartlarının İç Denetim Standartlarından kopyalandığı tartışması devam ediyor.

Malum olduğu üzere Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, Bakandan aldığı 13.07.2009 tarihli ve 54 sayılı bir onayla ?Maliye Teftiş Kurulu Görev Standartları? adıyla standartlar yayımladı.

Standartların IIA'in (İç Denetçiler Enstitüsü) Uluslararası İç Denetim Standartları Mesleki Uygulama Çerçevesi'nin hemen hemen aynısı olduğu; ayrıca İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun koordinesinde çıkarılan İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Kamu İç Denetim Standartları, Kamu İç Denetim Meslek Ahlak Kuralları, Kamu İç Kontrol Standartları ve diğer iç denetim mevzuatının içeriği ile birebir örtüştüğü görülmektedir.

Ayrıca, görev standartlarında denetim türleri olarak yer verilen: Mali, Performans, Bilgi Teknolojileri ve Sistem Denetimi türleri 5018 sayılı Kanunu'na dayalı olarak Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılan İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 8'inci maddesinde iç denetçilerin görevleri olarak sayılmıştır.

Bunun yanında, Türkiye'nin Avrupa Birliğine katılım sürecinde, kısa ve orta vadede gerçekleştirmeyi öngördüğü çalışmalarını kapsayan, bu alanda yapılacak iş ve işlemlerin temel esas ve unsurlarını belirleyen ve 31 Aralık 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenmesine İlişkin 2008 Türkiye Ulusal Programı'nda kamu iç denetimiyle ilgili yer alan maddelerden biri de şudur:

?İç denetim ve teftiş görevler ayrılığı net bir şekilde belirlenecektir.?

Görülen: Teftiş Kurulları ile İç Denetim arasında görev ayrılığını belirlemekle görevli olan kurumun yasal dayanaktan yoksun bir idari işlemin altına imza atmış olmasıdır. Etik değerlere uyulacağı ilanı yapılan ?görev standartlarının? kendisinin etik olup olmadığı tartışmalıdır.

Bilinmesi gereken ilginç bir ayrıntı da İÇ DENETİM KOORDİNASYON KURULU'nun Maliye Bakanlığına bağlı olduğu gerçeğidir. İç denetimin gelişiminden ve koordinesinden yasal olarak sorumlu olan Maliye Bakanlığı bu Standartlarla, kanunun amir hükmü gereği iç denetimi geliştireceğine işi daha karmaşık ve kaotik bir hale sokmuştur.

Yukarıdaki ileti Haber Gönder ile iletilmiş olup, içeriği uygun bulunarak yayımlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber