Ekonomide iyi haber

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 09:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başta işsizlik olmak üzere bazı risklerin sürmesi nedeniyle krizin sona erdiği kesin olarak söylenemez. Ancak Türkiye ve dünya ekonomilerinde canlanma sinyali veren gelişmeler düzelme yolundaki umutları artırdı.

PETKİM İÇ TALEBE YETİŞEMİYOR

Türkiye'nin en büyük petrokimya şirketi olan Petkim, yurtdışında yaşanan üretim daralmasını fırsata çevirdi. Son üç ayda iç talebe yetişemez duruma gelen Petkim, "gece üretip, sabah satmaya" başladı. 2008 sonunda yüzde 24'ün altında olan pazar payını, yılın ilk altı ayında yüzde 30'un üzerine yükselen Petkim, yüzde 99'la Avrupa'nın en yüksek kapasite kullanımıyla çalışan petrokimya şirketi haline geldi.

AVM'LERDE ZİYARETÇİ AZ CİRO YÜKSEK

Küresel kriz, Türkiye'deki alışveriş merkezlerini pek etkilemedi. Alışveriş merkezlerine 2009'un ilk 6 ayında 450 milyon ziyaretçi geldi. Gerçekleşen ciro ise 9.5 milar TL. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, "Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı" dedi. Haziranda ciro endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 arttı.

BORSA COŞTU EUROBONDA 9 KAT TALEP

Küresel piyasalarda risk iştahının artması, iç piyasada etkisini gösteriyor. Yükselişini sürdüren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) cuma gününü 39.395 puandan kapatarak 40 bin sınırına dayandı. Hazine'nin cuma günü gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık dolar cinsi eurobond ihracına ise tam 9 kat talep geldi. Dolar ise 1.48 seviyelerinde. Yabancı yatırımcıların, son aylarda Türkiye'deki portföy yatırımlarında artış gözleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber