Türkiye'nin AÖF haritası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Temmuz 2009 09:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Açıköğretim programları ikiye ayrılıyor. Birinci grup, kontenjan sınırlaması olan programlar.Bu programlara yerleşebilmek için bazı puan barajlarını aşıp diğer adaylarla rekabet etmek gerekiyor

Kontenjan sınırlaması olmayan açıköğretim lisans ve önlisans programlarına yerleşebilmek için ÖSS'ye girmek ve puan türlerinin herhangi birinden 145'i geçmek gerekiyor. Bunun için de 12 net yapmak yeterli.

2008 ÖSS'de 195 bin 020'si lisans, 130 bin 318'i önlisans olmak üzere toplam 325 bin 338 aday kontenjansız açıköğretim programlarına girdi. İşletme ve kamu yönetimi en çok tercih edilen bölümler oldu. Ardından çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat ve maliye bölümleri geldi.

Önlisans programları arasında halkla ilişkiler ve reklamcılık ilk sırada yer aldı. Bu programları ilahiyat önlisans programı takip etti.

Açıköğretim programlarına yerleşenlerin yarısından fazlası lise mezunları.

Lisans programlarında ikinci büyük kitle üniversite öğrencileri iken, önlisans programlarına yerleşenler arasında daha önceden üniversiteye yerleşip sonradan kaydı silinmiş olanlar ikinci sırada yer aldı.

Diğer taraftan 20 bin 777 üniversite mezunu açıköğretim programlarına yerleşti.

AÖF lisans programlarına yerleşenlerin yüzde 5,6'sı 24. tercih olarak yerleşti. Tercihleri arasında açıköğretimi 24'üncü sırada tercih edenler çoğunlukla ÖSS'ye örgün bir yükseköğretim programı kazanmak hedefi ile girip, tercih yaparken ?açıkta kalmamak' için açıköğretim programlarını son sırada yazanlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber