Yakın zamanda zabıt katiplerine gerek olmayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Temmuz 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başdöndürücü bir hızla gelişen teknoloji insan hayatına her geçen gün bir kolaylık getiriyor. Bir yazılım firması, duruş-malarda hâkim ve savcıların konuşmalarını anında yazıya dökebilen bir program geliştirdi. 24 mühendisin ha-zırladığı program sayesinde duruşma sürelerinin kısalacağı ve mahkemelerin iş yükünün azalacağı belirtiliyor.

Hastanelerde doktorların sözlü raporlarını anında yazıya çeviren program, şimdi de mahkemelerde kullanılabilecek şekilde geliştirildi. Hâkimler ve savcıların konuşmaları artık bilgisayarda yazıya dökülecek. Hakimlerin 'yaz kızım' sözü tarihe karışırken, program sayesinde duruşma süreleri de kısalacak. Programı geliştiren Ses ve İletişim Bilgisayar Teknolojileri (SESTEK) yetkilileri, bir savcının iddianamesini deneme amaçlı yazılım ile yaptığını söyledi.

Ses ve İletişim Bilgisayar Teknolojileri şirketinde geliştirilen Medikal Deşifre Yazılımı, mikrofon vasıtasıyla kullanıcının kelimelerini anında metne çevirirken, hastaların rapor bekleme süreleri 3-4 günden birkaç saate inmişti. Şirket şimdi de mahkemede konuşmaları anında yazıya çeviren bir yazılım geliştirdi. Şirketin pazarlama uzmanı Cenk Tekin, 24 mühendisle, dışarıdan hiçbir yardım almadan geliştirdikleri yazılımın mikrofon aracılığıyla kullanıcıların söyledikleri kelimeleri gerçek zamanlı olarak metne dönüştürdüğünü söyledi. Doktorlar tarafından kullanılan programın avukatlar, savcılar, hakimler ve gazeteciler tarafından da kullanılabildiğini ifade eden Tekin, "Sistem, Wave ve MP3 formatındaki ses kayıtlarını da metne dönüştürebiliyor." dedi.

Şirketin daha önce geliştirdiği Medikal Deşifre Yazılımı rapor hazırlarken doktorlara kolaylık sağlamaya yönelikti. Cenk Tekin, doktorun teybe okuduğu tıbbî raporun çözümünü asistanın yaptığını, ardından da hazırlanan yazılı metnin doktor tarafından düzeltilip imzalandığını belirterek, "Raporların hızlı bir şekilde hazırlanması için yaptığımız Medikal Deşifre Yazılımı ise doktorun konuştuklarını doğrudan bilgisayara yazı olarak aktarıyor. Böylece hasta, rapor için beklemiyor. Sistem şu an Sağlık Bakanlığı, Alman Hastanesi, Florence Nightingale Hastanesi, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Şafak Hastanesi tarafından kullanılıyor. Bazı hastanelere de kuruldu, deneme yapılıyor." şeklinde konuştu.

2007 sonunda Koç Bilgi Grubu'nun GVZ şirketini bünyesine katan SETSEK, yazıyı da konuşmaya çevirebiliyor. Text to Speech ismi verilen program, bilgisayar ortamındaki yazıları tabii bir Türkçe ile seslendiriyor. Görme özürlüler kitapları dinleyebildiği gibi, bilgisayar da kullanabiliyor. Bilgisayar, ses programı sayesinde komutlarla yönetilebiliyor. Bilgisayara mikrofon vasıtasıyla 'hesap makinesi' denildiğinde hesap makinesi açılıyor ve söylenen rakamları istenilen şekilde hesaplıyor. Google denildiğinde ise arama sayfasına ulaşıyor. İnternet ortamındaki yazıları da sese çevirebildiği için İSKİ, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi gibi bazı web siteleri, sosyal sorumluluk kapsamında bu hizmeti görme özürlü ziyaretçilerine sunuyor.

MEHMET SAKİN İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber