Bakan Özak: Giresun'un afet kapsamında değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2009 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Giresun'un afet kapsamına alınmadığını, afet kapsamının farklı bir konu olduğunu belirterek, ''Bu, 7269 Sayılı Afet Kanunu'na ilişkin Bakanlık yetkisine verilen 'genel hayatı olumsuz etkileyecek yönde afet olmuştur' ilanıdır'' dedi.

Bakan Demir, Rize'de AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek, burada AK Parti'li belediye başkanlarıyla sorunları ve selde yaşanan zararla ilgili bilgi aldı.

Demir, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle bu yıl Karadeniz'de, Bartın'dan Karabük'ten başlayarak Artvin'e kadar 60-80 yıllık ortalamaların çok çok üzerinde yağış alındığını belirtti.

Özellikle Giresun'da kısa bir süre içerisinde metrekareye 164 kilogram yağış alındığını ifade eden Demir, ''Bu durum çeşitli hasarlara, dere yataklarının, su yollarının değişmesine, evlerin ve alt yapının zarar görmesine neden oldu. Türkiye'de son yıllarda aşırı yağış alıyor. Özellikle bu ay çok yağış aldık. Alma riski de halen devam ediyor'' diye konuştu.

Yaşanan sellerle ilgili incelemelerini sürdürdüklerini dile getiren Demir, ''Diğer bakanlıklarla da görüşmelerimizi yapıp en kısa sürede yaraları sarma gayreti içerisinde olacağız'' dedi.

-SELE ''HES''LERİN NEDEN OLDUĞU İDDİASI-

Bir gazetecinin, hidroelektrik santrallerinin (HES) sel ve heyelana neden olduğu yönünde iddialara ilişkin sorusunu Bakan Demir şöyle yanıtladı:

''Giresun'daki Aksu Deresi'nin üzerinde HES de yok, patlatma da yapılmadı. Ama sel aldı götürdü. Olayı böyle şeylere bağlamak doğru değil, yanlış yerlere götürür bizi. Kısa sürede fazla yağış alması nedeniyle oluşan seli görüp daha fazla da detaylarını inceleyeceğiz. Bakanlık olarak elimizden gelen her şeyi yapma gayreti içerisinde olacağız.''

-''GİRESUN AFET KAPSAMINDA DEĞİL''-

Bir başka gazetecinin, ''Giresun afet kapsamına alındı, Rize'yi de alacak mısınız'' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Demir, ''Giresun afet kapsamında değil. Afet kapsamı farklı bir konu. Benim ifadelerim, mevcut oluşan, gelişen afetin genel hayatı etkileyen maiyet arz ettiğine dairdi. Bu, 7269 Sayılı Afet Kanunu'na ilişkin Bakanlık yetkisine verilen 'Genel hayatı olumsuz etkileyecek yönde afet olmuştur' ilanıdır. Olay basına bu şekilde yansımış. Afet olayı farklı bir mahiyettedir. Afet, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilir. Onun olguları çok farklı bir şeydir'' diye konuştu.

Giresun'da ilan ettikleri kararın, hem il özel idarelerinin yetkisi olan kırsal alanda hem de belediye sınırları içerisinde olan altyapı tesislerinin projelendirilip yeniden yapılmasını sağlayan bir karar olduğunu vurgulayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, şöyle dedi:

''Biz bu kararı diğer illerimizde, Giresun'da, Ordu Perşembe bölgesinde de aldık. Rize'yi inceliyoruz. Tespitler yapılıyor. Belli bir kritere göre alınıyor. Eğer bu yönde bir görüş olursa Rize'de de o yönde bir karar alınacaktır. Kararın alınmasından sonra Bakanlığımız işlemleri yürütecektir.''

Buradaki temaslarını tamamlayan Mustafa Demir, yaşanan selden etkilenen merkeze bağlı Karasu köyünde ve aynı köydeki Rize Belediyesine ait Andon İçme Suyu tesislerinde incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber