Memur-Sen: Memurların yüzde 77'si borçlu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2009 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanlarının yüzde 77'sinin borçla yaşadığını söyledi. Gündoğdu, kamu çalışanlarının yüzde 52.4'ünün aylık gelirinin giderlerini karşılamaya yetmediğini belirterek, "Kredi kartı ile borçlananların oranı yüzde 90.9. Banka kredisi ile borçlananların oranı ise yüzde 88.1. Arkadaşlarına borçlu olanların oranı yüzde 74.7, akrabalarından borç alanların oranı ise yüzde 77.2."dedi.

Gündoğdu, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Memur-Sen tarafından 12 ilde 1.715 memur üzerinde yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı.

Gündoğdu, dünyanın gündemine oturan ve bazı ekonomistlere göre 1929 krizinden daha derin etkileri olan küresel mali kriz, sektör ve sosyal taban yönüyle oldukça geniş bir etki alanı oluşturduğunu ifade etti. Memur-Sen olarak, bu denli geniş bir etki alanına sahip ekonomik krizin kamu çalışanları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak, kamu çalışanlarının kriz çerçevesinde hükümetten beklentileri yanında mali, sosyal ve özlük haklarıyla ilgili görüş ve taleplerini tespit etmek amacıyla,"Ekonomik Kriz ve Kamu Çalışanları Etki-Analiz Araştırması"nı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Gündoğdu, kamu çalışanlarının yüzde 61.6'sının Türkiye'nin öncelikli sorununu ekonomik kriz ve işsizlik olarak gördüğünü belirti. Ekonomik kriz ve işsizliği, yüzde 26.6'yla terör ve bölücülük, yüzde 23.4'le ahlaki çöküntü, yüzde 22.1'le eğitim sistemindeki bozukluklar, yüzde 18'le Ergenekon yapılanması, yüzde 17.8'le insan hakları ihlalleri takip ettiğini kaydetti.

Memurların yüzde 81.6'sı ise işsizliğin azaltılması için, kamuya yeni memur alımlarının yapılmasını çözüm olarak gördüğünü ifade eden Gündoğdu, Memur-Sen olarak, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e sundukları raporda işsizliğin azaltılması için kamunun öncülük etmesini, bu kapsamda kamuya en az 300 bin personel alınmasını talep ettiklerini hatırlattı. Gündoğdu, ekonomik krizin kamu çalışanlarını yüzde 93.7'sini ekildiğini, çalışanlarının yüzde 47.6'sı gelir düzeyi bakımından geçen yıl durumlarının daha iyi olduğunu belirttiklerini ifade etti. Memurların yüzde yüzde 42.5'i geçen yıla göre aynı olduğunu, yüzde 9.9'unun ise bu yıl daha iyi olduğu şeklinde cevap verdi.Araştırmaya katılan memurların yüzde 52.3'ü ekonomik kriz karşısında kamu çalışanlarının durumlarını iyileştirmek için "kriz çeki" uygulamasının başlatılmasını desteklediklerini kaydeden Gündoğdu, araştırmaya katılan memurların 41.9'luk kesimi ise ülke şartlarının daha kötüye gideceğine inanıyor.

Kamu çalışanları hükümet tarafından açıklanan ekonomik paketleri ise yeterli bulmadığının araştırma sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Gündoğdu, "Hükümet tarafından açıklanan ekonomik krizi aşmaya yönelik paketleri yeterli ve kısmen yeterli bulanların oranı yüzde 42 iken, yüzde 58'lik bir oran bu paketlerin yeterli olmadığını düşünmektedir. Bu da bizim, hükümetin krizi aşmak için istihdam odaklı ve piyasaları canlandıracak yeni sosyal paketler hazırlaması gerektiği yönündeki tezimizi doğrulamaktadır. Ankete katılan kamu çalışanları yüzde 92.8 oranında hükümetin alacağı önlemlerle kamu çalışanlarına yönelik bir eylem planı ve iyileştirme paketi açıklamasını istemektedirler."dedi.

Gündoğdu, Araştırmaya katılan memurların yüzde 61'inin kesinlikle yeni anayasa yapılmasını istediğini belirtti.

Araştırma sonucunda ortaya çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

Kamu çalışanları ekonomik krizden daha az etkilenmeleri için maaşlarından vergi indirimi yapılmasını isteyenlerin oranı yüzde 81.8.

Ekonomik krizin faturasının kamu çalışanlarından çıkarıldığını kısmen ve tamamen düşünenlerin oranı yüzde 72.

Araştırmaya katılanların arasında aldıkları maaşın rahat geçinmelerine yettiğini ifade edenlerin oranı ise sadece yüzde 10.6.Yine araştırmaya katılanların yüzde 52.4'ü aylık gelirlerinin giderlerini karşılamaya yetmediğini ifade ediyor.

Arıştırmaya katılanların yüzde 77.'si aile üyelerinin dışında da çeşitli yerlere borçlu olduklarını belirtiyorlar Kredi kartı ile borçlananların oranı yüzde 90.9. Banka kredisi ile borçlananların oranı ise yüzde 88.1. Arkadaşlarına borçlu olanların oranı yüzde 74.7, akrabalarından borç alanların oranı ise yüzde 77.2.

Kamu çalışanları arasında ücret adaletinin tesis edilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 97.

Araştırmaya katılanların yüzde 96'sı, yoksulluk sınırı dikkate alınarak kamu çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme talep ediyor.

Ankete katılan kamu çalışanlarının yüzde 85,4'ü toplu görüşmeleri faydalı buluyor.

Anket katılımcılarının toplu görüşme masasına getirilmesini istedikleri taleplerin ilk sırasında yüzde 36,5'le "ekonomik durumlarının iyileştirilmesi" yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber