Devlet Bakanı Mehmet Aydın: 15 bin imam kadrosunun MGK'nın önerisi üzerine ihdas edildiğini söyledi

Haber Giriş : 28 Haziran 2003 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet Bakanı Mehmet Aydın: 15 bin imam kadrosunun MGK'nın önerisi üzerine ihdas edildiğini söyledi

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, geçmiş dönemlerde yapılan MGK toplantılarında Diyanet kadroları konusunun gündeme geldiğini ve ''camilerin boş bırakılmaması'' yönünde tavsiye kararı alındığını söyledi.

Aydın, birçok camide cenaze kıldıracak din görevlisi dahi bulunmadığını ifade etti ve 15 bin kadro talebinde bulunulmasının basın tarafından abartıldığını belirtti. Türkiye'de 75 bin 941 caminin olduğunu açıklayan Aydın, bu camilerin 53 bin 597'sinde görevli bulunduğunu, 22 bin 344 camide ise devletin bir tek görevlisinin yer almadığını ifade etti.

Birçok camide cenaze kıldıracak görevlinin dahi bulunmadığını belirten Aydın, ''Bugün onbinlerce camide devletin hiçbir görevlisi yok. Birkaç sûre bilen birisi geçip namaz kıldırabilir. Fakat herkes, cenazeye dokunmaya, onu yıkamaya cesaret edemiyor. Oysa devletin görevlendirdiği imamlar, cenaze yıkama konusunda da eğitimli oldukları için bu konuda bir sorun yaşamıyorlar. Birçok köyde insanlar cenazelerini başka köyden imam getirterek yıkatıyor'' dedi.

1984-1991 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı'na 34 bin 762 kadro verildiğini anlatan Aydın, 1991'den sonra tek bir kadro ataması yapılmadığını söyledi. Aydın, ''34 bin 762 kadronun fazla olduğunu söylemiyorum. O tarihlerde bu sayıda görevliye ihtiyaç olmuş. Fakat 91'den sonra tek bir kadro bile atanmamış. 12 yıldır bu ülkenin nüfusu hiç mi artmamış. Din görevlileri hiç mi emekli olmamış? Hiç mi yeni din görevlisine ihtiyaç olmamış'' diye sordu.

Diyanet görevlisinin bulunmadığı 22 bin 344 caminin kontrolden tamamen uzak olduğunu anlatan Aydın, ''Diyanet'in görevlilerinin bulunduğu camilerde insanlara nelerin anlatıldığını, nasıl bir eğitimin verildiğini takip etmemiz bile mümkün değil'' diye konuştu. Aydın, geçmiş dönemlerde yapılan MGK toplantılarında bu konunun gündeme geldiğini ve ''camilerin boş bırakılmaması'' yönünde tavsiye kararı alındığını söyledi.

Diyanet'in daha önce aldığı 13 bin 480 kadronun şu anda boş durduğunu belirten Aydın, ''Biz 15 bin yeni kadro istedik. 13 bin 480 kadro zaten boş duruyor. Bu kadrolar ileride, ekonominin düzelmesi halinde yavaş yavaş doldurulacak kadrolar. Bu yıl 500 kadroya atama yapabilirsek kendimizi şanslı sayarız''dedi.

3 bin 835 imamın ''Vekil imam'' olarak görev yaptığını anlatan Aydın, ''Bu arkadaşlarımız, normal maaşlarının 3'te 2'sini ancak alıyorlar. Yani ellerine aylık 200 milyondan biraz daha fazla bir şey geçiyor. Bunların çocukları var ve açlık sınırının bile altında yaşıyorlar. Biz hiçbir şey yapmasak bunların kadrosunu versek bile büyük bir hizmet yapmış oluruz. Bunlar zaten çalışıyorlar. Yeni insanlara iş veriyor da olmayacağız'' dedi.

Aydın, Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığındaki ANAYOL Hükümeti (53.Hükümet) döneminde 16 bin 667 kadro ihtiyacı için TBMM'ye gidildiğini anlattı. Konunun Refahyol Hükümeti döneminde Plan Bütçe Komisyonu'na getirildiğini belirten Aydın, hükümet değişimleri ve seçimler dolayısıyle taleplerinin kadük olduğunu anlattı. Aydın, 1996 yılında Yılmaz Hükümeti tarafından tespit edilen ihtiyacın bin 667 eksiği ile kendileri tarafından yenilendiğini vurguladı.


BİZE DE 45 PAPAZ LAZIM

Diyanete imam kadrosu tahsisi tartışmaları siyasi polemik konusu olurken Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Mutafyan da harekete geçti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek ilginç bir talepte bulundu. Diyanete, 15 bin yeni kadronun verilecek olmasını fırsat bilen Patrik Mutafyan, ölüm ve hastalıklardan dolayı ellerinde 18 din görevlisinin kaldığını belirterek din görevlisi sıkıntısı çektiklerini anlattı. Bu nedenle pekçok kilisenin kapalı bulunduğunu söyleyen Mutafyan, Başbakan Erdoğan'dan 45 papaz istedi.
(D.B. TERCÜMAN)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber