TSK'da orgeneral sayısı arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yeni komuta kademesini belirlemek üzere 1 Ağustos'ta toplanan Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlar açıklandı. TSK'da Orgeneral sayısı 14'den 15'e çıkarılırken; Başbakan Erdoğan'ın askeri danışmanlığını yapan Korgeneral Nusret Taşdeler Orgeneralliğe terfi etti. Şura'da bir üst rütbeye terfi eden ve Orgeneral olan Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na getirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından kamuoyuna duyurulan kararlara göre, Yüksek Askeri Şura'da 30 Ağustos 2009 itibarıyla emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın yerine Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay atandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecek. Kara Kuvvetleri'nde 30 Ağustos itibarıyla emekli olacak Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'un yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız getirildi. Orgeneral Iğsız'dan boşalan Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner atandı.

Şura'da bir üst rütbeye terfi eden ve Orgeneral olan Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na, Genelkurmay Başkanlığı Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Harp Akademileri Komutanlığı'na, Oramiral olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Emin Murat Bilgel Donanma Komutanlığı'na, Orgeneral olan 1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı da Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'na atandı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yüksek Askerî Şûra; 4 Ağustos 2009 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır. 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olmak üzere; 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 54 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca, tutum ve davranışları ile irticai görüşleri benimsediği, bu gibi faaliyetlerde bulunduğu anlaşılan 3 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir." denildi.

Orgeneral Ergin Saygun'dan boşalan orgenerallik kadrosu için 8 korgeneral yarışıyordu. Orgeneralliğe Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler terfi ettirildi. Taşdeler, tuğgeneral rütbesiyle 1998-2000 arası İtalya'daki Müttefik Kuvvetler'de görev yaptı. Taşdeler, 2000'de tümgeneral oldu. 2000-2003 yılları arasında Genelkurmay Strateji Plan Daire Başkanlığı da yapan Taşdeler, 2004'te korgeneralliğe terfi etti. Terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen mücadelede Genelkurmay Harekat Başkanı sıfatıyla Türkiye ile Amerika arasındaki tam zamanlı istihbarat paylaşımını koordine etme göreviyle adını duyurdu. Aynı dönemde Başbakan Erdoğan'ın askeri danışmanlığını da yapan Taşdeler, 2008'deki YAŞ kararlarıyla Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı'na getirildi. Taşdeler, kalp sıkıntısı yaşayarak hastaneye kaldırılmıştı. Taşdeler'in 2013'te Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor.

7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu ise orgenarelliğe yükseltildi. Kalyoncu'nun ismi Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Özel Hareket Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in ifadelerinde yer almıştı. Demokrasiye karşı tuzak içeren 'AK Parti ve Gülen'i bitirme planı'nda imzası olan ve "örgüt üyeliği"nden tutuklandıktan sonra serbest kalan Albay Dursun Çiçek ise terfi edemedi. Çiçek, üç kez temdit aldı.

Ayrıca, TSK'da orgeneral sayısı arttı. YAŞ, daha önce 14 olan orgeneral sayısını 15'e yükseltirkan, Genelkurmay 2'nci Başkan Yardımcılığı gibi bir görev oluşturuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber