İnisiyatif kullanan bürokrat, hapsi göze alarak hastaneyi tamamladı

Haber Giriş : 09 Ocak 2005 01:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, yüzde 90'ı bitmiş olan Buca SSK Hastanesi'nin inşaatını durdurma kararı aldı. Ancak, SSK İzmir Emlak Müdürü Arif Argun bu kararı dinlemedi ve ?inşaata devam' dedi.

SSK İzmir İnşaat Emlak Müdürü Arif Argun, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun aksi yöndeki kararına rağmen yüzde 90'ı biten hastanenin tamamlanmasını sağladı. Bu yüzden kendisi ve dört arkadaşı hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava devam ederken Argun, İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde açtığı karşı davayı kazandı. Kurulun kararı bozmak için Danıştay 6. Dairesi'ne yaptığı başvuru da bürokratın lehine sonuçlandı. Şimdi SSK'lı bürokrat ve arkadaşları, ağır ceza davasının sonucunu bekliyor.

Buca SSK Hastanesi'nin inşaatının tamamlanmasıyla ilgili komisyon başkanlığına getirilen SSK İzmir İnşaat Emlak Müdürü Arif Argun, 1996 yılından 2000 yılına kadar yüzde 90'ı bitirilen hastane inşaatı işlerinin başına geçti. İzmir 1 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 150 dönümlük hastane arazisine yapılmak istenen altyapı çalışmalarına izin vermedi. İzin vermemesine gerekçe olarak ?hastane arazisi içinde Forbes Köşkü'nün bulunması ve 1. dereceden sit alanı ilan edilen bölge olması' gösterilmişti. Dört yıl süren inşaat için 7 trilyon 200 milyar lira harcandığını, inşaatın durması halinde ve mahkemelerin uzaması halinde inşaatın çürüyeceğini düşünen Argun, ?inşaata devam' emri verdi. 1 trilyon lira daha harcayarak 11 ay içinde kurul kararlarına rağmen inşaatı bitiren Argun, 500 yatak kapasiteli ve 750 bin kişinin yararlandığı hastaneyi hizmete açtı. İnşaatın izinsiz bitirilmesine tepki gösteren sit kurulu ise konuyu İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. Argun, ?sit kurulu genel onarım için izin vermişti. Yani onlar sadece hastanenin kaba inşaatına izin verdi; fakat altyapısına engel olmaya çalıştı. Bazı çıkar gruplarına alet olmadığımız için inşaat durdurulmak istendi. Ben hapsi göze alıp inşaatı yarım bırakmadım ve bitirdim. Pişman değilim ve şimdi olsa yine yapardım.? şeklinde konuştu. 2001 yılından bu yana mahkemesi devam eden Argun, idare mahkemesinde açtığı karşı davayı kazandı. Danıştay, sit kurulunun kararı bozma girişimini reddetti. Argun şimdi ağır cezadan da beraat kararı beklediğini belirtti.

Buca ilçesi 7151 ada 1 parseldeki hastanenin mecburi altyapı hizmetlerine ilişkin inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını isteyen sit kurulunun kararına uymayarak inşaatı tamamlayan Arif Argun, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere mahkemeye verildi. Karşı atağa geçen Argun da yaptığı işin kamuoyu menfaatine uygun olduğunu belirterek İzmir 2. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bu mahkemeyi kazanan Argun, Danıştay'a bozma kararı için giden sit kuruluna karşı ikinci davasını da kazandı. Yüzde 90 seviyesinde durdurulan hastane inşaatına belediye talimatına rağmen devam eden Argun, ?O güne kadar 7 trilyon 200 milyar lira harcama yapılmıştı ve 1 trilyon liralığa yakın bir imalat kalmıştı. Durdurma kararı verdiler; ama ben durdurmadım. Arkadaşlara talimat verdim, ?iş bitecek' dedim, bitirdim. Pişman değilim; çünkü durdursaydım, mahkeme sonuçlarını bekleseydim, en az 10 sene orası bu şekilde mühürlü kalırdı ve yapılan kısım da çürürdü.? dedi. 2001 yılından beri mahkemesi devam eden Argun, mahkemeye çağrıldığı ana kadar geceleri de çalışarak inşaatı bitirdi. Argun, şunları söyledi: ?Savcı bana celp çıkarmıştı. O sırada dahi bazı ek işleri hızlandırdım. Gece bile çalıştım ve bitirdim. Ondan sonra savcı çağırdı, sordu, ben de inisiyatif kullandığımı söyledim.? Argun, inisiyatif kullandığı için SSK olarak değil, şahıs olarak suçlandığından dolayı avukatını kendisinin tuttuğunu belirtti. Argun'un hapsi göze alarak kullandığı inisiyatif, sonuçta 500 yataklı bir hastanenin İzmir'e kazandırılmasıyla sonuçlandı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber