Diyanet'te Başkanı, müftüler seçecek

Haber Giriş : 09 Ocak 2005 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin hazırladığı yeni taslağa göre Diyanet İşleri Başkanı'nı kurum yöneticileri, akademisyenler ve müftülerden oluşacak bir kurul seçecek

AKP uzun bir süreden beri gündemde olan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nı değiştirme hazırlıklarında sona geldi. Taslak Diyanet İşleri Başkanlığı'nı yönetecek başkan ve diğer üst düzey yönetimle ilgili radikal düzenlemeler içeriyor ve 'seçimli bir model' getiriyor.

Taslağa göre, Diyanet İşleri Başkanı ve üst yönetimin göreve getirilmesinde 'atama' yerine 'belirli bir seçim sürecinden sonra atama kuralı' getiriliyor. Buna göre; 81 il müftüsü, bazı büyük ilçelerin müftüleri, ilahiyat fakültelerinden akademisyenler ve Diyanet İşleri Başkanlığı üst düzey yöneticilerinden oluşacak 100-120 kişilik bir kurul oluşturulacak.

Bu kurul kendi içinden 10 kişilik bir 'seçici kurul' seçecek. Seçici kurul da adayların başvuruları üzerinden belirleyeceği üç ismi Bakanlar Kurulu'na bildirecek. Bakanlar Kurulu da bir ismi Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacak. Diyanet'in üst düzey yönetimine gelecek isimler de aynı yöntemle belirlenecek. Mevcut uygulamada Diyanet İşleri Başkanı'nın atamasında hükümet ve başkanlığın bağlı olduğu Devlet Bakanı inisiyatif kullanıyor. Hükümet Diyanet'in başına getirmek istediği kişi ile ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı hazırlayarak Çankaya'ya gönderiyor.

Taslakta Diyanet İşleri ile ilgili temel tartışma konularından birisi olan Alevilik ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber