TASİŞ'de operasyon: 25 gözaltı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 14:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mali Şube ekipleri el konulan gümrük mallarını usulsüz olarak piyasaya sürdüğü iddia edilen aralarında TASİŞ Erenköy Şube Müdürü M.Ç. ve 10 çalışanlarının da bulunduğu 25 kişiyi gözaltına aldı. Müdür ve TASİŞ çalışanlarının kaçırdıkları malları sakladıkları 3 depodan 5 TIR dolusu kaçak eşya çıktı.Kaçak malları piyasaya süren TASİŞ memurları ile bağlantılı çalışan şebeke elemanları yakalanan mallara el koyan polise 25 bin dolar rüşvet vermek istedikleri ve bir kişinin rüşvetten tutuklandığı kaydedildi.

Gümrük Müsteşarlığı'na bağlı olarak çalışan Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde (TASİŞ) usulsüzlükler olduğu yönünde gelen bir istihbaratı değerlendiren Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir yıl önce planlı çalışma başlattı. Görev alanı, gümrük denetimine tabi her türlü eşyayı muhafaza etmek amacıyla geçici depolama yeri ve tasfiye edilecek eşyayı dahilde ve gümrüksüz satış mağazalarında satmak veya sattırmak olan TASİŞ'in bazı çalışanları ile kaçakçıların bir arada çalıştıklarını tespit eden polis operasyon başlattı.

Erenköy Gümrüğü ve 17 adrese yapılan eş zamanlı operasyonda aralarında Erenköy TASİŞ Şube Müdürü M.Ç ile 10 çalışanında bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Polis yapılan çalışmaların ardından şebekenin Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe'de 3 depoyu belirledi. Depolarda yapılan aramalarda Gümrük Muhafaza ve polisin daha önce el koyduğu ve imha edilmesi gereken mallarında içerisin de bulunduğu içki, sigara, oyuncak ve tekstil malzemeleri ele geçirildi.

Ele geçirilen 5 TIR dolusu malzemenin piyasa değerinin 2 milyon TL değerinde olduğu kaydedildi.İmha etmeleri gereken kaçak malları imha edilmiş gibi gösteren ve piyasaya süren TASİŞ Şube Müdürü ve elemanlarının rüşvet karşılığında malları kaçakçılara ucuz şekilde verdikleri ya da kendilerinin piyasaya sürdükleri tespit edildi. Yaklaşık bir yıldır yapılan teknik dinlemede polis vurgun boyutunu da adım adım takip etti. Kaçakçılar ile görüşmeleri teknik takibe yansıyan TASİŞ elemanlarının kazandıkları paralar ile arazi ve daire alarak yatırıma dönüştürdükleri tespit edildi. Polis gözaltına alınan kişilerin mal varlıklarını incelemeye aldı.

POLİSE RÜŞVET VERMEK İSTEDİ

Teknik takip esnasında kaçakçılık şebeke elemanlarının yüklü miktarda bir mal çıkışı yapacağı bilgisini de alan polisin çalışma sırasında da küçük bir operasyonda yaptığı ortaya çıktı. Yaklaşık dört ay önce kaçakçıların piyasaya sürmek istediği kaçak mallara el koyan polis rüşvet ile karşı karşıya kaldı. Şebekenin lideri olan B.C operasyonu yapan polis ekibine 25 bin dolar para vermek istedi. Polis B.C'ye rüşvetten tutanak tutarak işlem yaptı. B.C tutuklanarak cezaevine gönderildi. Üç ay cezaevinde kalan B.C tahliye olduktan sonra önceki gün yapılan kapsamlı operasyon ile tekrar gözaltına alındı.

GÜMRÜK MÜFETTİŞLERİ İNCELEME BAŞLATTI

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan TASİŞ'de yaşanan kaçakçılık olayının ortaya çıkması ile birlikte soruşturma için müfettiş atandığı kaydedildi. Atanan müfettişlerin vurgunun boyutunu ortaya çıkarırken çalışanlarının kurum içerisinde bağlantılı olduğu kişilerin tespitini de gerçekleştirileceği kaydedildi.

ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER

21 bin 606 adet kaçak elektronik eşya 24 bin 61 adet bebek maması 17bin 500 kilo amyant maddesi, 15 bin 885 kutu ilaç, 15 bin 805 metre kumaş, 13 bin 210 paket sigara, 10 bin 170 gram sıvı madde 4bin 600adet cd, 884 şişe içki 400 TRT bandrolü 94 kilo çay 25 adet cep telefonu 22 bidon alkol 21 adet epilasyon aleti, 2 adet av tüfeği ve 81 adet fişek ve 2 adet kılıç ele geçirildi. Emniyette işlemleri tamamlanan 25 kişiden 6'sı serbest bırakıldı. 19 kişi ise Kadıköy Adliyesi'ne sevkedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber