Personele aidiyet numarası veriliyor kimin kimi dinlediği belli olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Ağustos 2009 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, telefon dinlemelerinde telekulak tartışmalarını en aza indirmek amacıyla dinleme yönetmeliğinde önemli değişikliğe gitti. Bugünden itibaren Emniyet, Jandarma ve MİT'te dinleme yapan her personele kimliğinin belirlenmesini sağlamak amacıyla sicil numaralarından farklı olarak "aidiyet numarası" verilecek.

Böylelikle hangi personelin kimi dinlediği belli olacak.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB)'nın ataması da yeniden düzenlendi. Buna göre başkanın başbakan tarafından atanacağını düzenleyen hüküm yürürlükten kaldırıldı. TİB'in faaliyetlerinin denetiminin başbakanın yetkilendireceği kişi veya komisyon tarafından yapılacağına ilişkin hüküm de yönetmelikten çıkarıldı.

İNTERNETİ TİB İZLEYECEK

Yönetmelikte yapılan başka bir değişiklikle, internet suçlarını izleme de TİB'e geçti. TİB'de bu amaçla İnternet Daire Başkanlığı kuruluyor. TİB "internet ortamında yapılan ve 5651 sayılı kanun kapsamına giren suçları oluşturan içeriğe sahip faaliyet ve yayınları önlemeye yönelik çalışmalar" yapacak. Gerektiğinde her türlü giderleri kurumca karşılanacak çalışma kurulları oluşturulacak. TİB, internet ortamında yapılan çalışmaların içeriklerini izleyerek, 5651 sayılı kanun kapsamına giren suçların işlendiğinin tespiti halinde internet ortamında yapılan yayınlara erişimin engellenmesine yönelik olarak 5651 sayılı kanunla öngörülen tedbirleri alacak.

Fuhuş suçu, yönetmelikte sayılan "iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesinin yapılabileceği suçlar" arasından çıkarıldı. Fuhuş suçu, cinayet suçu ile birlikte dinleme kapsamına alınmıştı. Polis kaynakları fuhuş suçunun dinlemeden çıkarılmasının bu suçla mücadeleyi güçleştireceğini öne sürüyor.

SEDAT GÜNEÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber