Kamu-Sen'e göre yoksulluk sınırı bin 400 TL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2009 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye KAMU-SEN, "çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının Temmuzda bin 400 TL" olarak hesaplandığını bildirdi.

Türkiye KAMU-SEN'den yapılan yazılı açıklamada, "konfederasyonun yoksulluk sınırı araştırmasında", Temmuz ayında bir ailenin gıda ve giyim harcamalarının azaldığı, haberleşme, kira ve ulaşım harcamalarının ise arttığı kaydedildi.

Araştırmaya göre, "bir ailenin açlık sınırı bin 69 TL 5 Kr, yoksulluk sınırı ise 2 bin 803 TL. Buna göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 400 TL" olarak hesaplandı.

Temmuz ayında, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasının 608 TL, ortalama kira giderlerinin 466 TL olduğu belirlenen araştırmada, ailenin kira ve gıda harcamalarının bin 74 TL'ye ulaştığı, bin 321 TL olan ortalama memur maaşından bu harcamalar düşüldüğünde geriye yalnızca 246 TL kaldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Memurlar, maaşlarından arta kalan 246 TL ile sağlık, eğitim, haberleşme, giyim, ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

En düşük dereceli sendika üyesi bir memurun maaşının bin 23 TL olduğu düşünüldüğünde, kamu hizmetini yürüten memurun açlık sınırının altında kaldığı, gıda ve kira harcamalarını dahi karşılayamadığı görülüyor. Hayat şartlarının zorluğu ve pahalılık nedeniyle memurlar, büyük şehirlerde görev yapmak istemiyor.

Bu da büyük şehirlerde kamu görevlisi sayısının yetersiz kalmasına ve kamu hizmetlerinin aksamasına neden oluyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber