MEB, Yurt dışına 17 branşta öğretmen gönderecek

Haber Giriş : 10 Ocak 2005 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yurt dışına 17 branşta 129 öğretmen gönderecek.

Türk Cumhuriyetleri ve toplulukları arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde açılan öğretim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılanacak. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Romanya ve Moldova ülkelerini kapsayan ülkelere sınıf ve branş öğretmeni seçilmesi için 13 Mart 2005 tarihinde sınav yapılacak. Öğretmenler, MEB Eğitim Teknoloji Genel Müdürlüğü'nce yapılacak olan Mesleki Yeterlilik Sınavı'na katılmak zorundalar. Sınavda adaylara Genel Kültür (Türkçe, Türk Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti, Atatürk İlke ve İnkılapları, Türkiye Coğrafyası, Matematik, Vatandaşlık) ve mesleki bilgi soruları ile matematik (İng), Kimya (İng) ve Biyoloji (İng) branşlarında sorular yöneltilecek. Ayrıca yabancı dille ilgili olan adaylara İngilizce sorular da yöneltilecek.

Sınav sonucunda belirtilen branşlarda ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının, Türk Dili ve Edebiyatı, Sınıf Öğretmenliği ve İngilizce branşlarında yüzde 50, diğer branşlarda ise yüzde 80 fazlası Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bildirilerek mülakata alınacaklar.

Temsil Yeteneği Mülakatı bakanlık merkez binada 9-10-11-12 ve 13 Mayıs 2005 tarihlerinde yapılacak. Temsil Yeteneği mülakatında, en az 50 ve daha yukarı puan alan öğretmenler arasından, en yüksek puan alandan en düşük puan alana doğru mülakat puanına göre başarı sıralaması yapılacak ve belirtilen kontenjan dahilindeki sayı oranında öğretmen, mülakatı geçmiş olacak.

Yurt dışında öğretmenlik yapmak isteyen adayların haklarında, son 10 yıl içinde uyarı ve kınama cezaları dışında disiplin cezası verilmemiş olması gerekiyor. En az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren şartlar arasında, son 3 yıl içinde her yıl en az iyi derecede sicil notu almış olmaları şart.

Öğretmenlerin ayrıca son 5 yıl içinde kesintisiz olarak bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında çalışıyor olmaları gerekiyor. MEB Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü, belirlenen ülkelerdeki öğretmen sayısı ve ihtiyaç duyulan branşları belirledi. Buna göre öğretmen sayıları ve branşlar şöyle olacak:

"Türk Dili ve Edebiyatı: 30

İngilizce: 20

Fen Bilgisi: 2

Kimya (İng): 6

Biyoloji (İng): 3

Matematik (İng): 15

Tarih: 1

Coğrafya:2

Bilgisayar: 4

Müzik: 2

Rehberlik: 2

Giyim/Hazır Giyim: 6

Sosyal Bilgiler: 6

El Sanatları: 4

Elektrik: 2

Okul Öncesi: 2

Sınıf Öğretmeni: 20"

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber