Memurların yüzde 93'ü krizden etkilendi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2009 16:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bu yıl memurlar adına hükümetle toplu görüşmelere katılacak olan Memur-Sen Konfederasyonu'nun yapmış olduğu araştırmaya göre Türkiye'deki memurların yüzde 93'nün krizden olumsuz etkilendiği ve bir çok memurun kredi borcu bulunduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi Süleyman Alkoç, bu yılki toplu görüşmelere 376 bin 355 üye sayısıyla heyet başkanı olarak katıldıklarını belirtti. Görüşmelere bütün memurların sorumluluğunu omuzlarında hissederek hazırlandıklarını kaydeden Alkoç, toplam 2 milyon 200 bin memur adına toplu görüşme masasına oturacaklarını ifade etti.

Hükümetle masaya oturmadan kamu görevlilerinin sorunlarını, beklentilerini ve taleplerini tespit ettiklerini dile getiren Süleyman Alkoç, ?Kamu çalışanlarının sorunlarını tespit etmek için ?Ekonomik Kriz ve Kamu Çalışanları Etki-Analiz Araştırması' yaparak ekonomik krizin kamu çalışanları üzerindeki etkisini belirledik. Araştırma sonucunda gördük ki, kamu çalışanlarının yüzde 93.7'si ekonomik krizden olumsuz etkilenmiş, tamamına yakının borçlu hale geldiğini gördük. Araştırmanın sonuçlarına göre, kamu görevlilerinin yüzde 90.9'u kredi kartı, yüzde 88,1'i ise tüketici kredisi aracılığıyla bankalara, yüzde 74.7'si, arkadaşlarına yüzde 77.2'si ise akrabalarına borçlu durumdadır. Diğer taraftan, AR-GE birimimizin açlık- yoksulluk sınırı araştırması sonucunda ortaya çıkan 2009 Temmuz ayı itibarıyla harcanması gereken tutarın 2 bin 357 TL olduğuna dair veri de kamu çalışanlarının ekonomik sıkıntı yaşamakta olduğunu göstermektedir? şeklinde konuştu.

2009 yılı toplu görüşme talepleri hakkında bilgi veren Memur-Sen Aydın İl Başkanı Süleyman Alkoç, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkı yoksunluğunun sona erdirilmesini istediklerini kaydetti. Memur-Sen olarak bu toplu görüşmede öncelikli ve mutlak taleplerinin toplu sözleşme ve grev hakkı konusunda Anayasal ve yasal değişikliklerin ivedilikle gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Alkoç, ?4688 Sayılı Kanun evrensel standartlara göre düzenlensin, memurlara getirilen siyaset yasağı kalksın, emeklilere sendika kurma ve sendikalara üye olma hakkı tanınsın, kamuda farklı istihdama son verilsin, kamu çalışanlarının ücretleri 2010 yılında yüzde 11 artırılmalıdır, ek ödemede en az 80 TL olmak üzere artış yapılmalıdır, toplu görüşme primi 28 TL olmalıdır, gelir vergisi oranları 5 puan indirilmeli veya her ay 100 TL kriz çeki verilmelidir, kalkınmada Öncelikli Bölge Tazminatı verilmelidir, aile yardımı 47 TL artırılsın, çocuk yardımında sayı sınırı kaldırılmalıdır, yiyecek ve giyecek yardımı nakden verilmelidir, En düşük bekar memur maaşı 1360 TL olmalıdır. En düşük ev devlet memuru maaşı 1544 TL olmalıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber