Meyve - sebzede ilaca dikkat!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ağustos 2009 22:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜLENT YARDIMCI Bursa

dağ Sebze Meyve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Orhan Gencoğlu ile Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, yaptıkları ortak açıklamada, ?AB ve Rusya'daki tüketicilerin canı can, bizim tüketicinin canı patlıcan? dediler

Yurtdışına ihraç edilen yaş sebze-meyvenin sağlık açısından laboratuvarlarda denetlenerek gönderildiğini belirten başkanlar, iç pazarda, hiçbir denetimden geçmeyen kansorejen etkili, ilaç kalıntılı sebze-meyvenin rahatça satılabildiğini söylediler.

Yasalar uygulanmıyor

Dr. Salih Çalı, bu konuda çıkarılan yasaların uygulanmadığını belirterek, şöyle konuştu: ?AB ülkeleri ve Rusya'ya ihraç edilen sebze- meyve örnekleri labaratuarlarda denetlendikten sonra gönderiliyor. İç piyasada ise hiçbir denetim yok. İlaç kalıntılı sebze-meyve iç pazarda rahatça satılabiliyor. Neler yediğimizi sadece Allah biliyor. Yayımlanan yasa ve yönetmelikler uygulanmıyor. Örneğin AB nin zorlaması ile yayımlanan reçeteli tarım ilacı yönetmeliği uygulanmıyor. Türkiye'de kendi yiyeceği sebzeyi özel olarak ayrı üreten çiftçiler var.?

AB standartları var

?Peynir, turşu gibi pek çok gıda maddesi açıkta satılıyor. Halbuki yasa ve yönetmeliklere göre açıkta gıda satışı yasak? diyen Orhan Gencoğlu da, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Ancak bu kural uygulanmıyor ve piyasa denetlenmiyor. Gıda Kodeksi, İzlenebilirlik Yönetmeliği ve Reçeteli Tarım İlacı Yönetmeliği AB sayesinde çıktı, ama bunlar uygulanmıyor. Bu nedenle Türkiye'nin AB üyesi olabileceğini sanmıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber