Başbakan e-Devlet'i özel takibine aldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Ağustos 2009 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

e-Devlet hizmetlerinin diğer ülkelere göre yaygınlaşmaması üzerine konuya bizzat el atan Başbakan Erdoğan, çalışmaları hızlandırıp koordine etmesi için Bilgi Toplumu Ajansı kuruyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, e-Devlet hizmetlerinin istediği gibi yaygınlaşmaması üzerine konuya el attı. Türkiye'nin e-devlet hizmetlerinde istediği gelişmeyi bulamayan Başbakan, ABD'deki gibi e-devlet çalışmalarını hızlandırması ve koordine etmesi için kendisine bağlı Bilgi Toplumu Ajansı kuracak. Ajans başbakanlığa bağlı olarak çalışacak. E-Devlet hizmetleri de taahhüt altına alınırken, bu hizmetleri zamanında tamamlamayan hesap verecek. Doğrudan Başbakanlık tarafından hazırlanan e-Devlet ve Bilgi Toplumu Kanun Taslağı, ilgili tarafların görüşüne açıldı. Kanun çalışmasının, Türkiye'nin pek çok ülkeye göre e-Devlet hizmetlerinde geri kalması üzerine başlatıldığı öğrenildi.

e-Devlet'te Obama modeli

GEREKÇEDE, e-Devlet hizmetlerinin Amerika, Hindistan ve Çin örneklerinde olduğu gibi tek bir merkezden koordine edileceği aktarıldı. Gerekçede, Başkan Obama'nın uygulamaya soktuğu ABD örneği anlatılarak, bu ülkede e-Devlet hizmetlerinin doğrudan Başkanın liderliğinde yürütüldüğü belirtildi. Böylece, e-Devlet hizmetinin, siyasi olarak güvence altına alındığına dikkat çekildi.

Gecikmeye son

TASLAKLA, e-Devlet çalışmaları da taahhüt altına alınacak. Kamu kurumlarının en üst yöneticileri, artık sunacakları e-Devlet hizmetlerini ve projelerin bitirilme tarihlerini taahhüt edecek. Yöneticiler, bunları kendi internet sitelerinde yayınlayacak. Bu çalışmayla geciken e-devlet hizmetlerinin önüne geçilerek, hesap verme dönemi başlatılmış olacak.

Araplar daha ileri

TASLAĞIN gerekçesinde, e-dönüşüm sürecinde ülkede son yıllarda önemli çabalar sarf edilmesine rağmen, e-Devlet hizmetlerinde istenen seviyeye gelinemediği itirafında bulunularak, Türkiye'nin, e-Devlet gelişmişlik endeksinde, Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn, Malezya, Güney Afrika, Bermuda, Estonya, Şili ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin gerisinde olduğu vurgulandı.

Genelkurmay'a da bir CIO atanacak

TASLAĞA göre, kamuda da artık e-dönüşüm yöneticisi anlamına gelen CIO (Chief Information Officer) sistemi başlayacak. CIO'lar, Cumhurbaşkanlığına, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Başbakanlığa, Genelkurmay Başkanlığı'na, bakanlıklara, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, büyükşehir ve il belediyelerine ve üniversitelere atanacak. CIO'lar, Bilgi Toplumu Ajansı ile işbirliği yapacak ve kendi kurumunun e-Devlet projelerini yürütmekten sorumlu olacak.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber