2. duyuruda da aday bulunamaması halinde MEB re'sen atama yapmayacak

?Yönetici atama yönetmelik taslağındaki 31. madde sorunu? başlıklı haberde ele alınan konu, 13.08.2009 tarihli yönetmelikte yer almamıştır. Bu husus taslak metinlerde yer almakta ve eleştirilmekteydi. Taslakta yer alan ancak Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikte yer almayan düzenleme 2. duyuruda da yönetici adayı bulunamaması halinde, MEB'e re'sen atama yetkisi vermekteydi. Danıştay kararı bağlamında bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2009 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31.madde sorunu olarak daha önce ele aldığımız ve Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş Sendikalarının bakanlığa ilettikleri görüşlerde itiraz ettikleri ve 24/04/2008 yönetmeliğinde de(madde 11 fıkra (3) ) yer alan taslaktaki madde şu şekildedir:

?Madde 31? (2) Bu Yönetmeliğin 22nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sıralama esas alınarak yapılan duyurulara rağmen, başvuruda bulunan aday bulunmayan eğitim kurumu yöneticilikleri için bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak kaydıyla bir duyuru daha yapılır. Bu duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde bu eğitim kurumlarına bu Yönetmeliğin 7inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü fıkrası hükümleri hariç diğer genel şartları taşıyanlardan atamaya yetkili makamca uygun görülen bir adayın ataması yapılır.?

03.04.2006, 24.04.2008 tarihli yönetmeliklerde de yer alan bu maddenin yargıya taşınmasının muhtemel olduğunu belirten editörümüz Maksut Balmuk, 04.03.2006 tarihli yönetmeliğe kişisel olarak açtığı davayı kazanmış olup, karar 2 hafta önce bakanlığa ve kendisine tebliğ edilmiştir.

Editörümüzce dava konusu edilen 04/03/2006 tarihli yönetmelik değişikliğinin 22.maddesinin 7.fıkrasında da benzer bir hüküm bulunmakta idi ve mahkeme bu konuda davalıyı haklı görerek iptaline karar vermiştir.

Bu madde ile; ilk duyuruda atama yapılmayan kurumlara ikinci duyuru sonucunda da atama yapılamaması durumunda idareye sınırsız yetki verilmekte ve duyuru dahi yapılmadan atamayı öngörmekte idi.

Danıştay 2.dairesinin E:2006/1140 ve K:2009/1953 dosyasında, bu hükümle ilgili olarak;

?Yönetmeliğin 22.maddesinin 7.fıkrasında, ?İkinci duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde bu eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcılıklarına sınav kazanmış olma şartı aranmadan atama yapılabilir???hükmüne yer verilmiş ise de yukarıda anılan yönetmelik hükümlerinde, müdür ve müdür yardımcılığı görevlerine yapılacak atamalarda bu kadrolara atanabilmek için aranacak genel ve özel şartlara sahip adayların eşit koşullarda yarışmalarını sağlayan nesnel bir yöntem olan yazılı sınavın ana kural olarak öngörülmesi karşısında, eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcılıklarına sınavsız atama yapılabilmesine olanak sağlayan uyuşmazlık konusu düzenleme, anılan görevlere atanmada eşit kurallara tabii olma ilkesini ihlal edici nitelikte bulunduğundan, hukuka uygun görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle? yönetmeliğin 22.maddesinin 7.fıkrasının ilk cümlesinin iptaline? oy çokluğuyla karar verildi. ?

denilmektedir.

Daha önce editörümüz Maksut BALMUK'un yanı sıra Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş Sendikalarının da itiraz ettikleri bakanlığın hazırladığı taslaktaki 31.maddede de yer alan hükmü bakanlığın kaldırması yerinde bir uygulama olup, böylece 2 duyuru sonunda da atama yapılamayan kurumlar için yeniden duyuya çıkmaktan başka yol kalmamıştır.

Sonuçta 31.madde kaldığında re'sen atama yapılabilmekte ise en azından re'sen atanacak kişi adaydır yani aday var demektir. Bu nedenle de bu hükmün yönetmelikte yer almaması çok yerinde bir karar olmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber