Bir ömür uğraştı, öğretmenliğe hak kazandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ağustos 2009 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

1975'te Kayseri'de lise öğrencisiyken katıldığı ?kantin boykotu? eylemi nedeniyle ?tehdit? suçundan hapse mahkûm edilen M.D. mahkemelerde geçen 34 yılın ardından ?öğretmen? olmaya hak kazandı. D. atanmak için bakanlığa başvurdu

1975 yılında lisedeyken katıldığı kantin boykotu eylemi nedeniyle 1977'de 1 yıl 8 ay hapse mahkûm edilen M.D., cezasının infazından sonra üniversiteyi bitirmesine rağmen adli sicili nedeniyle kamuda görev yapamadı. 1999'da mahkemeye başvurarak memnu haklarının iadesini isteyen D.'nin talebi yerinde görüldü.

Memnu haklarının iadesinin ardından öğretmen olarak açıktan atanabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuran D., bakanlık tarafından ?mahkûm olduğu suç memuriyete engel olmamasına ve memnu haklarının iade edilmiş olmasına rağmen öğretmenlik mesleğinin önem ve özelliği? gerekçesiyle ret yanıtı aldı.

?İdareyi zorlayamayız'

Bu kararın iptali istemiyle dava açan D.'nin davası da idare mahkemesi tarafından geri çevrildi. Kararda, idarenin takdir hakkını kullandığı, takdir hakkının kullanımına karşı idarenin yargı kararıyla zorlanamayacağı belirtildi. Bu kararı temyiz eden D.'nin başvurusunu ele alan Danıştay 12. Daire de, önce yerel mahkemenin kararını bozdu.

Ancak daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın temyizi üzerine önceki kararını kaldıran daire, bakanlığın takdir hakkını kullandığı yönündeki görüşü yerinde buldu. D. bu kez karar düzeltme istemiyle dairenin kararına itiraz etti. Daire, önceki kararını yeniden kaldırdı ve yerel mahkemenin kararının hukuki gerekçeden yoksun olduğuna hükmetti.

Yerel mahkeme direndi

Bu kez de yerel mahkeme M.D.'nin öğretmen olamayacağı kararında ısrar etti. D.'nin bu karara yeniden itirazı üzerine dosya idari davalardaki en üst merci olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi. Kurul, hukuken mesleğe alınmasında engel bulunmayan D.'nin öğretmenliğe kabul edilmemesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek son sözü söyledi. Kararda, D.'nin mahkûm olduğu suçun memuriyete engel suçlar arasında olmadığı, memnu haklarının iadesine karar verildiği, öğretmenliğe atanmasının sadece takdir hakkı kullanılarak engellenemeyeceği vurgulandı.

D.'nin yargı kararı doğrultusunda açıktan atanmak için yeniden Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurduğu da öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber