Aradaki mesafenin 6 km olduğu 3 hastanenin birleştirilmesine tepki

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Ağustos 2009 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya'da son günlerde Sağlık İl Müdürlüğü tarafından imza atılmak istenen bazı mantıksız uygulamalar dikkat çekerken, vatandaş kanadında AK Parti'ye yönelik büyük tepki oluşuyor. Malatya'da her birinin kendi çapında önemli sağlık hizmeti verdiği 3 devlet hastanesi, tek başhekimlik çatısı altında birleştirilmeye çalışılırken, sağlık çevreleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar ise bunun sonucunda büyük zararlar oluşacağına dikkat çekerek siyasileri uyarıyor!

BÖYLE SAÇMALIK OLMAZ!

Malatya'da, Beydağı, Malatya ve Yeşilyurt Devlet Hastanelerinin tek çatı altında birleştirilmesi öngörülürken, Beydağı Devlet Hastanesi'nin yalnızca kadın doğum ve çocuk, Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nin ise göğüs hastalıkları alanında hizmet verecek şekilde düzenlenmesi hedefleniyor. Bu hastanelerdeki diğer tüm branşların ise Malatya Devlet Hastanesi çatısı altında konuşlandırılması düşünülüyor.

BU VEBALİ KİM ÜSTLENECEK?

Bu birleştirme işleminin birçok sakıncalarına işaret edilirken, yalnızca Beydağı Devlet Hastanesi'ne bir ay boyunca trafik kazaları sonucunda intikal eden kazazedelere ve bunların yaşayacağı mağduriyete dikkat çekiliyor. Malatya merkez ve ilçelerinde bir ay boyunca meydana gelen trafik kazası vakalarının yüzde 80'ine ilk müdahale Beydağı Devlet Hastanesi'nde yapılıyor. Kazazedelerin Beydağı yerine Malatya Devlet Hastanesi'ne intikalleri sürecinde vakit kaybından dolayı ortaya çıkacak olası can kayıpları vebalinin, sağlık alanında imza atılmaya çalışılan tüm bu gelişmelere göz yuman AK Parti Malatya milletvekillerinin üzerine yıkılacağına dikkat çekiliyor!

Faturası AK Parti'ye kesilir!

Ne yapılmak isteniyor?

Malatya'da Beydağı Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. İlhan Geçit'in Van'a öğretim görevlisi olarak gitmesi sonrasında kentte hastanelerin birleştirilmesine yönelik Sağlık İl Müdürlüğü tarafından tasvip edilmeyen bazı uygulamalara imza atılmak istenmesi, büyük tepkinin oluşmasına sebebiyet verdi.

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından, Malatya Devlet Hastanesi, Beydağı Devlet Hastanesi ve Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nin tek çatı altında toplanıp bu şekilde yönetilmesi öngörülüyor. Müdürlük, tek başhekim ile bu 3 hastaneyi idare etmek istiyor. İdari bakımdan bu düzenleme yapılmak istenirken, polikliniklere yönelik de çeşitli akıl almaz uygulamalar planlanıyor.

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Beydağı Devlet Hastanesi'nin yalnızca kadın doğum ve çocuk branşında hizmet verecek şekilde, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yapılması öngörülürken, Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nin de aynı şekilde yalnızca Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet vermesi hedefleniyor. Malatya Devlet Hastanesi'nde ise, kadın doğum ve çocuk ile göğüs hastalıkları dışındaki branşların toplanması planlanıyor.

Ortaya çıkacak olumsuzluklar

AK Parti'ye bağlı Sağlık Bakanlığı'nın emrindeki Sağlık İl Müdürlüğü tarafından bu düzenlemelerin yapılması düşünülürken, Malatya'da, sağlık çevreleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar ise bu düzenlemenin mahzurlarına dikkat çekerek yetkilileri uyarıyor.

Öncelikle 3 hastanenin 1 başhekim tarafından yönetilmesi sürecinde ortaya çıkacak olumsuzluklara dikkat çekiliyor. Bunun mümkün olmadığı ifade edilirken, 3 hastanenin arasındaki 6 kilometrelik mesafe dikkate alındığında, bu 3 hastaneye bir gün içerisinde bir kişinin giderek idare etmesinin söz konusu olmayacağı belirtiliyor.

Tek başhekimin, 3 hastanedeki sorunları dinlemesi, resmi evrakları takip etmesi, imzalaması, sorunları gidermesi ve problemleri çözmesinin mümkün olmayacağı dile getiriliyor. Öte yandan 1 başhekim aynı anda 3 hastanede birden olamayacağından, hastanelerdeki sağlık personeli üzerinde bunun ortaya çıkaracağı olumsuz etkiye de dikkat çekiliyor. Hastane personelinin bu olumsuz tablo sürecinde verimlerinin büyük oranda düşeceği kaydediliyor.

3 hastanedeki başhekimliklerin iptal edilerek tek başhekimin devreye sokulmasının, hastanelerdeki idari kadroyu da azaltacağı, bu nedenle 3 hastanedeki yönetimde ciddi aksaklıkların ortaya çıkacağından söz ediliyor. Hastanelerde başıboşluk oluşacağı, sorunların çözümü, problemlerin anlatılması, hastaların dinlenmesi, işlerin takibi, resmi evrakların takip edilmesi sürecinde büyük aksaklıkların gündeme geleceği, zorlukların çıkacağı uyarısı yapılıyor.

Vatandaş perişan olacak!

Sağlık İl Müdürlüğü'nce 3 hastanenin bu şekilde birleştirilmesi durumunda vatandaşların yaşayacakları mağduriyetlere dikkat çekiliyor. Mesela Çöşnük bölgesinde oturan bir annenin çocuğu rahatsızlandığında, merkezde bulunan 8 özel hastaneyi geçip şehrin batı yakasında bulunan Beydağı Devlet Hastanesi'ne gitmesinin mümkün olamayacağı, gitmek istese dahi yolda trafikten dolayı 1 saat vakit kaybedeceği, vatandaşın ister istemez özel hastanelere mahkum kalacağı belirtiliyor.

3 hastanenin birleştirilmesi sonucunda Malatya merkezde bulunan vatandaşların yanı sıra, ilçelerde ikamet eden vatandaşların da büyük sıkıntı yaşayacağına işaret ediliyor. Şehrin batı kısmında, Doğanşehir, Akçadağ, Kuluncak, Hekimhan, Arapgir, Darende, Arguvan, Hasançelebi, Kangal, Çelikhan, Elbistan gibi ilçelerde bulunan vatandaşların, kadın doğum ve çocuk branşı dışındaki sağlık hizmeti alımlarında, Malatya Devlet Hastanesi'ne intikallerinde büyük sıkıntılar yaşayacaklarına parmak basılıyor.

İlçelerde yaşayan bu vatandaşların da kent merkezindeki 8 özel hastaneyi geçerek Malatya Devlet Hastanesi'ne ulaşmaları, Malatya'daki trafik sorunu da dikkate alındığında mümkün görülmüyor!

Bu vebali kim üstlenecek?

Malatya'da sağlık hizmeti veren ve yalnızca kadın doğum ve çocuk hastalıkları branşına mahkum edilmek istenen Beydağı Devlet Hastanesi'nin diğer sağlık hizmetlerine bakıldığında, 3 hastanenin birleştirilmesinin ne kadar yanlış olduğu gözler önüne seriliyor.

Mesela Malatya merkez ve ilçelerinde 1 ay boyunca meydana gelen trafik kazalarının yüzde 80'i, ilk önce Beydağı Devlet Hastanesi'ne intikal ediyor. Trafik kazaları sonucunda Beydağı Devlet Hastanesi'ne getirilen kazazedelerin ambulanslar ile taşındığı, kendi imkanları ile gelenlerin bu rakama dahil olmadığı dikkate alındığında, Beydağı Devlet Hastanesi'nin ortaya koyduğu fonksiyon bir kez daha kendisini gösteriyor.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Beydağı Devlet Hastanesi'nin yalnızca bir branşla sınırlı tutulmasının yanlışlığı ortaya çıkıyor. Ayrıca birleştirmenin gerçekleşmesi durumunda, trafik kazaları sonucunda Beydağı Devlet Hastanesi yerine Malatya Devlet Hastanesi'ne hasta intikali sürecinde ortaya çıkacak can kayıplarının sorumluluğunu kimin üstleneceği de merak ediliyor!

Birleştirme işinde sorumluluğu geçen tüm bürokrat, siyasi, resmi yetkililerin bunun vebalini yaşayacağı, bu birleştirmeden dolayı oluşabilecek can kaybı ve hastaların mağdur olmasının sorumluluğunun altında ezileceklerine dikkat çekiliyor.

AK Parti büyük zarar görür

Birleştirme neticesinde her gün yaklaşık 2 bin 500 hastaya hizmet veren Beydağı Devlet Hastanesi'ne gelen hastaların büyük kısmının, polikliniklerin taşınması sebebiyle muayene olamadan Malatya Devlet Hastanesi'ne 6-7 kilometrelik mesafeyi kat ederek yönlendirilmesi söz konusu olacak. Bunun yanı sıra, ilçelerden gelen hastaların şehir içinde de trafik sıkıntısı nedeniyle 1 saat kayıp yaşaması gündeme gelecek. Tüm bu olumsuzluklar neticesinde vatandaşlar arasında AK Parti'ye karşı tepki oluşmasının kaçınılmaz olduğu bariz bir şekilde karşımızda duruyor.

Ne yapılmalı?

Malatya'da hastanelerin birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkacak bu olumsuzluklara dikkat çekilirken, AK Parti tarafından kentte ortaya koyulabilecek ve vatandaşları rahatsız etmeyecek en akıllıca çözüme de işaret ediliyor.

İmza atılması gereken en doğru uygulama ise şu şekilde izah ediliyor: ?Mevcut Beydağı Devlet Hastanesi'ne en kısa sürede yeni bir başhekim atanmalı. Şeker alanına yeni yapılacak hastane, Beydağı Devlet Hastanesi'nin alternatifi olabilir. Ancak mevcut Malatya Devlet Hastanesi'nin Çöşnük'teki konumu mutlaka muhafaza edilmeli. Şeker Alanı'na yeni hastane yapıldığında dahi Malatya Devlet Hastanesi kesinlikle yıkılmamalı. Şeker alanına inşa edilecek yeni hastane yapılana kadar Beydağı Devlet Hastanesi bu haliyle başhekim atanarak tüm branşlar korunarak sağlık hizmetine devam ettirilmeli. Şeker alanına yeni hastane yapılması sonrasında Beydağı Devlet Hastanesi, yeni hastaneye taşınmalı. Beydağı Devlet Hastanesi bu taşınma işlemi gerçekleştikten sonra yıkılmalı. Bu süreçten sonra Şeker alanına yapılacak yeni hastane ile Malatya Devlet Hastanesi birbirinden bağımsız, ayrı hastaneler olarak düşünülmeli ve bu şekilde hizmet vermeli. İki hastane de mutlaka sağlık hizmetine devam etmeli. Bununla beraber Şeker alanına yeni hastane yapılana kadar geçecek süre içerisinde hastaneler birleştirilmemeli, yalnızca başhekim ataması yapılmalı.?

Sonsöz Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber