Sahurdan sonra yatma reflü yapıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2009 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Ümit Hışır, Ramazan'da en sık karşılaşılan sağlık sorununun, mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusuna doğru geri kaçması olarak tanımlanan, reflü olduğunu kaydetti.

Yağ, şeker ve asit içeren besinlerin bir arada tüketilmesi ve ardından yatarak dinlenmeye geçilmesinin reflüyü tetikleyen etkenler olduğunun altını çizen Hışır, "Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerekiyor."dedi.

Oruç tutanların mutlaka sahur yapmalarının sağlığın korunması açısından önemli olduğunu vurgulayan Hışır,"Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak, gün içinde aşırı acıkma problemi olanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi gerek. Sahurda, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle, unlu gıdalardan uzak durulması daha uygun olur."diye konuştu.

Ramazan'ın yemek kültürü açısından en belirgin özelliğinin iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluk olduğuna dikkat çeken Hışır, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlasının bulunabildiğini ifade etti. Ramazanda kan şekeri çok düşük olduğundan, kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğduğunu anlatan Hışır, çok hızlı ve yüksek miktarda besin tüketmenin, çok yapılan bir yanlış olduğunu söyledi.

Beynin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verdiğine işaret eden Hışır, "Hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle iftar yemeğini yavaş yemeli, yediklerimizi de iyi çiğnemeliyiz. Bu sindirim sistemimize yardımcı olacaktır. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlamak, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam etmek uygun. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar yerine, bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber