Toplu görüşmelerde 4. tur sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2009 21:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memur sendikaları arasında devam eden toplu görüşmelerin dördüncü turunda toplu sözleşme ve grev hakkı ele alındı. Toplantının ardından açıklama yapan Memur-Sen ve Kamu-Sen başkanları hükümetin kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkıyla ilgili farklı yorumlarda bulundu.

- Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı tanınması talebine ilişkin, ''Sayın Bakan'ın, 'burada bir zaruret var, bir düzenleme yapmak gerekiyor, bu düzenlemeyi yapalım' iradesini ileriye dönük ümitlerimizi artırıcı bir adım olarak görüyoruz'' derken Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, siyasi iradenin, kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkı verilmesi konusunda kesinlikle taviz vermek istemediğini savundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 4. turunun ardından yaptığı açıklamada, toplu sözleşme ve grev hakkıyla ilgili oldukça verimli, geleceğe ilişkin ümitlerini artıran bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Gündoğdu, ''Sayın Bakan'ın, 'mutabakat metninde bu talebin yürürlüğe girmesine, uygulanabilirliğine dair yer verelim, ancak mutabakat metninde yer verilme biçimini de ilgili bakanlarla görüşerek bir sonraki görüşmeye daha somut ifadeyle geleyim' diye bir iyi niyet, diyalog yaklaşımı var. Bu konunun, masada bugün çözülmeyeceğini biliyoruz. 2010'un başında ortak bir çalıştayla konunun tüm teferruatlarıyla çalışmasını yapıp, ilgili düzenlemeyi gerçekleştirmek üzere bir konsensüs oluştu'' diye konuştu.

Gündoğdu, toplu sözleşme ve grev hakkıyla ilgili, tarafların katılımıyla yapılacak çalıştayın Ocak 2010'da gerçekleştirileceğini bildirdi.

GREV VE TOPLU SÖZLEŞME HAKKINA SİYASET ENGELİ KALDIRILMALI

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'da yaptığı açıklamada masada, kamu çalışanlarının grev ve toplu sözleşme hakkı için yasal zeminin olgunlaştırılması konusunda siyasetin acele etmediğini, bu hakların önüne siyaset engeli çıkarıldığını ifade ettiklerini ve bu engelin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Akyıldız, uluslararası sözleşmelerin kamu çalışanlarına bu hakkı tanıdığını savundu. Akyıldız, şöyle konuştu: ''Gelişmeleri aşağı yukarı tahmin ettiğimiz için grev ve toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesi konusunda uzunca bir süreye ihtiyaç duyulacağı kanaatiyle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun önemli bazı maddelerinde değişiklik yapılması talebimizi yineledik. Toplu sözleşmenin kapsamı genişletilmeli, Uzlaştırma Kurulu kararları taraflarca kabul edilecek bir noktaya getirilmeli dedik. Ancak siyasi irade, son değerlendirmesinde, kanunla ilgili taleplerimizin yapılacak görüşmelerle değerlendirilebileceği ifade edilmiştir.

Sayın Başbakan, 2004'te, 'size grev ve toplu sözleşme hakkı vereceğiz' demişti. Aradan 5 yıl geçti herhangi bir hak veya uygulama söz konusu olmadı. Şimdi yeni bir taahhütle, yeni bir yazılı metin olgunlaştırılması bizi tatmin etmemektedir. Bugün son durum değerlendirmesinde dahi grev, toplu sözleşme hakkı konusunda net bir açıklama yapılmaktan kaçınılmakta, kamu çalışanları oyalanmaktadır.''

ILO NE Kİ DİYE SORUYORLAR

Akyıldız, ILO normlarında grev ve toplu sözleşme hakkını savunurlarken, Kamu İşveren Kurulu üyelerinin ILO normları konusundaki tavrını eleştirerek, şunları kaydetti: ''Biz ısrarla ILO normlarında grev toplu sözleşme hakkının uygulanması konusunu gündeme taşımaya çalışırken, Kamu İşveren Kurulu üyelerinin ILO normlarının ne anlama geldiğinin farkında olmadıklarını gördük. Bu bizim açımızdan çok büyük bir üzüntü kaynağı olmuştur. 'ILO ne ki' diye soruyorlar, 'ILO'dan ne anlıyorsunuz' diye soruyorlar. Böyle bir anlayış olur mu? Onun için şiddet ve nefretle kınıyorum bu anlayışı. ILO normlarının ne olduğunu Kamu İşveren Kurulu öğrenmek zorundadır. Yoksa kendi dünyalarına, kendi kabuklarına çekilmiş bir görüntü içinde kalırlar.''

Mali haklarda sonuç elde edebilmek için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Akyıldız, ''Ne kadar sonuç elde edebileceğimizi göreceğiz. Anlaşılan o ki siyasi irade açık kapı bırakmak ya da bizimle uzlaşmak gibi bir niyet taşımamaktadır. Biz böyle bir heves, böyle bir adım görmedik. Biz yanılmak istiyoruz'' dedi.


ÜÇÜNCÜ TUR BAŞLADI

Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 4. turu başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, görüşmede, 3 konfederasyonun ortak talebi olan ve çok önemli gördükleri toplu sözleşme ve grev hakkını ele alacaklarını söyledi.

Bugünü ''demokratik açılım günü'' olarak nitelendiren Gündoğdu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ziyaretinde Türkiye'nin ortak sorunlarından birine ilişkin görüşlerini açıkladıklarını ve asıl sorunun demokratikleşme olduğunu vurguladıklarını belirtti.

Gündoğdu, Anayasa'nın 70 milyonu kapsaması ve kimseyi ötekileştirmemesi gerektiğini dile getirerek, ''Çalışanları üretirken eşitleyen, haklarını ararken birine toplu sözleşme hakkı veren, birine rica ettiren bir garabet var. Bu garabetten kurtulmak, çifte standardı ortadan kaldırmak için Anayasa tartışmalarının bugünlerde çok daha önemli olduğunu görüyoruz'' dedi.

Ahmet Gündoğdu, bir soru üzerine, bugünkü toplantı için KESK Genel Başkanı Sami Evren'e davette bulunduğunu belirterek, ''Gelirse iyi olur. Zaten bu hepimizin ortak işi, talebi. Buna ortak destek verip, Kamu İşveren Kuruluna adım attırma gayretinde olacağız'' diye konuştu.

-AKYILDIZ, KLASÖRLERLE GELDİ-

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki konfederasyon heyeti, Başbakanlığa, Türkiye Kamu-Sen'e yönelik ''sendikal ayrımcılık'' yapıldığı iddialarını içeren belgelerin yer aldığı belirtilen klasörlerle geldi.

Akyıldız, ''sendikaya üye olmanın, istediği sendikayı özgürce seçmenin, sendika üyeliği ve sendikal faaliyetler nedeniyle ayrımcılığa uğramamanın'', uluslararası sözleşmeler ve yürürlükteki iç mevzuat tarafından güvence altına alındığını vurguladı.

Sendikal ayrımcılığın kapsamına, sendikal faaliyetlerin özgürce yerine getirilmemesinin de girdiğini ifade eden Akyıldız, ''Ülkemizde kamu sendikacılığı alanında sendikal ayrımcılık, sürgün ve baskı uygulamaları halen devam etmektedir'' görüşünü savundu.

Bircan Akyıldız, bu konuyu toplu görüşmelerin ilk turunda gündeme getirdiğinde Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, ''bu konudaki iddiaların somut bilgi ile karşılanması gerektiğini'' söylediğini kaydederek, bu nedenle 49 dosya ve 3 klasörden oluşan belgeleri Yazıcı'ya sunacaklarını bildirdi.

Akyıldız, toplantıda, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunda hazırlanan komisyon raporunun ele alınacağını da belirterek, yapılacak değerlendirmeler sonucunda umutlu olmak istediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber