Türkiye'nin beklentisi ortak: Artık kan dursun

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Ağustos 2009 21:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, çözüm için 5 siyasi parti, 6 sendika, 43 STK ve aydınları dinledi

Atalay'ın iki haftada görüştüğü taraflar, ?Hükümetin samimi çözüm arayışında biz de varız' mesajı verdi. Bireysel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi çağrısında bulundu

NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

Hükümetin Kürt sorununun çözümüne ilişkin başlattığı ?Demokratik açılım' çalışmaları kapsamında iki haftadır toplumun tüm kesimlerini dinleyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, temaslarını tamamladı. Atalay, Türkiye'ye ağır bedeller ödeten çözümü için iki haftada 5 siyasi parti, 6 sendika, 20 sivil toplum kuruluşu, 23 şehit ailesi derneği ve aydınlar ile bir araya geldi. Sürece ilişkin önerilerini sıralayan tarafların beklentisi aynı: Yeter artık kan dursun...

CHP VE MHP'DEN RANDEVU TALEBİNE RET

Atalay, Demokratik açılımla ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere öncelikle siyasi parti liderleriyle bir araya geldi. 7 siyasi parti ile görüşme talebinde bulunan Atalay'a sadece CHP ve MHP randevu vermedi. DTP, DSP, DP, SP ve BBP genel başkanlarını ziyaret eden Atalay, önerilerini aldı ve destek istedi.

İŞ DÜNYASININ BEKLENTİSİNİ DİNLEDİ

Açılım kapsamında Atalay, siyasi partilerin yanı sıra işçi ve işveren kuruluşları ve sendikalar ile de bir araya geldi. TÜSİAD, MÜSİAD, DİSK, KESK, MEMUR-SEN, KAMU-SEN başkanlarıyla görüşen Atalay, 20 ayrı sivil toplum örgütü ile 4 saatlik bir toplantı yaptı.

ÖNERİLER BAŞBAKAN'A SUNULACAK

Tüm görüşmelerinde çalışmanın parti değil devlet projesi olduğuna dikkat çeken Atalay, çözüm yerinin Meclis olduğuna işaret etti. Demokratikleşme çalışmalarına destek isteyen Atalay, ?Bu sorunu biz çözeriz yeter ki kendimize güvenelim? mesajını verdi. Hiçbir proje önerisi getirmeyen Atalay, görüştüğü kişi ve kurumları dinledi. Atalayın görüşmeleri sonucu ortaya çıkan öneriler, rapor haline getirilecek ve ay sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Atalay'ın ziyareti sırasında kendisine iletilen görüş ve öneriler özetle şöyle:

Hükümetin samimi çözüm arayışına varız

Şehit ailelerinin hassasiyetilerini de göz önünde bulunduran Atalay, Bakanlık Müsteşarı Osman Güneş ile birlikte Ankara Polisevi'nde iki ayrı görüşme gerçekleştirdi. Atalay, iki gruptan toplam 23 şehit aileleri derneği ve federasyonunu temsilen yaklaşık 50 kişiyi tek tek dinledi. Görüşmede şehit aileleri, kanın durması, sorunun çözümü sürecinde Abdullah Öcalan'ın muhatap alınmaması görüşünü iletti.

YAŞAR KEMAL İLE BAŞ BAŞA

Atalay açılım çalışmaları sırasında sürpriz bir görüşme de gerçekleştirdi. TÜSİAD ve DİSK'le görüşmek üzere İstanbul'a gelen İçişleri Bakanı, Kürt kökenli ünlü yazar Yaşar Kemal'i evinde ziyaret ederek çalışma hakkında bilgi verdi, önerilerini dinledi. Yaşar Kemal, hükümetin samimi, kararlı demokratik hakları geliştiren çözüm arayışını sonuna kadar destek vereceğini açıkladı.

Güçlü demokrasi olmadan güçlü ekonomi olmaz

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ: Bireysel hak ve özgürlükler, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, yargı reformu öncelikli olarak ele alınmalı. Terörün kalıcı olarak sona ermesi sürecinde gerekli ekonomik, sosyal, kültürel açılımlar demokratikleşme ana ekseni çerçevesinde değerlendirlmeli. Toplumsal mutabakat da olmazsa olmaz koşuldur.

23 ŞEHİT AİLESİ DERNEĞİ İLE GÖRÜŞTÜ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Demokrasinin kalitesi yükselmeden güçlü ekonomi olamaz. Vatandaşların ifade, din ve vicdan ile teşebbüs hürriyetleri tam olarak sağlanmalı, garanti altına alınmalı. İnsanlar ekmek, hürriyet ve emniyet arasında seçim yapmak zorunda bırakılmamalı.

DEMOKRASİYE HER ZAMAN İHTİYAÇ VAR

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: Türkiye'nin önünde bekleyen bir çok sorunun halli noktasında yapılacak olan açılımların, mevcut kırmızı çizgilerimizin de muhafaza edilmesi kaydı ile destekçisi olduğumuzu söylüyoruz. Demokrasiye her zaman ihtiyaç var.

CHP ve MHP dışında tüm partilerden destek

DSP Genel Başkanı Masum Türker: Açılım Türkiye'yi kavramak bakımından doğru bir çalışma. Güneydoğu ve doğuda ekonomik özgürlüğü sağlayacak yatırım yapılmalı. Demokratikleşme açılımı ile terör olgusu birbirinden ayırt edilmeli, yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Çözüm için önce devlet operasyonları durdurmalı, terör örgütü de silahları bırakmalı. Siyasi ve hukuki reform süreci başlatılmalı, sivil, demokratik ve özgür bir anayasa yapılmalı. Sosyal terapi programı yapılmalı.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk: Etnisitenin Anayasa'ya girmesi gibi bir talebimiz yok. Anayasa'nın milliyeti olmamalı. Devlet tüm yurttaşlarına karşı eşit mesafede olmalı. Sorunlar artık silahla, şiddetle ve operasyonlarla çözülmez. 72 milyonunun bütün hassasiyetini göz önünde tutarak bir yol haritası ortaya konulması gerektiğine inanıyoruz.

DP Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan: Demokratik, sivil bir Anayasa devletin tüm kurumlarıyla, bütün siyasal partilerin katılımıyla bir an önce hazırlanmalı. Milletimizi kategorize eden, sorunları etnik veya dinsel kimlikle örtüştüren yaklaşımlara soğuk bakıyoruz.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu: Tek dil, tek vatan, tek bayrak. bireysel hak ve özgürlüklerin genişletilmesine parti olarak evet diyoruz. Ancak Avrupa Birliği ve ABD Kürt açılımını kullanıyor. Türkiye, mevcut sorunlarını kendi içerisinde içinde çözmeli.

Genel af çıkmalı faili meçhuller aydınlatılmalı

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi: Genel af çıkarılmalı. Af sürecinde, toplumsal hassasiyetler dikkate alınmalı, tüm kesimlerin görüşü önemsenmeli ancak toplumu gerecek ve kutuplaştıracak tartışmalardan kaçınılmalı. Yerinden yönetim ve katılımcı demokrasi uygulamaları geliştirilmeli. Koruculuk sistemi dağıtılmalı.

KÜRT DİLİ SEÇMELİ DERS OLSUN

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Kürt dili okullarda seçmeli ders olmalı. Bölgedeki örgütlü kurumlarda görevli olan yönetici ve personel nitelikli seçilmeli.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: Anayasada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimlik olarak kabul edilmeli. Faili meçhul cinayetler aydınlatılmalı. İnsan haklarını sona erdirecek bir organizasyon kurulmalı.

PROVOKASYONLARA DİKKAT EDİLMELİ

KESK Genel Başkanı Sami Evren: Yeni bir anayasa yapılmalı. Genel af çıkarılmalı. Provokasyonlara dikkat edilmeli. Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür: 25 senedir kanayan bir yara mutlaka halledilmeli. Bireysel haklar genişletilmeli.

Açılım Amerikan planı değil

Akşam gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği, Başbakan Erdoğan'ın ise sert bir dille yalanladığı Kürt Açılımı'nın Amerikan projesi olduğu yönündeki iddiayı yazdı. Köşe yazısında Kanıtlayabilirim: ?Bu Amerikan Planı Değil' başlığını kullanan Aydıntaşbaş, şunları kaleme aldı: ?Tartışılan açılım ilk 2006'da tasarlanmış, atılacak adımlar neredeyse harfi harfine o haberde anlatılmıştı. O dönem Sabah Ankara Temsilcisi'ydim ve haberi ben kaleme almıştım. Bu proje, o dönem devletin güvenlik bürokrasisi tarafından geliştirilmişti. Projeye kafa yoranlar, AK Parti falan değildi. Devletin kritik kurumlarının üst düzey yetkilileriydi. Şemdinli olayları ve ardından Org. Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı dönemiyle Güneydoğu'da operasyonlar arttı, PKK'yla ateşkes bitti, deyim yerindeyse bizim plan ?rafa kalktı'!?

Bilgilenmek istemedi

MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den gelen ?demokratik açılıma devam' kararının alındığı MGK toplantısının içeriğine ilişkin bilgilendirme davetini reddetti. Bahçeli'nin devletin zirvesi ve hükümeti hedef alan açıklamaları sürerken, MGK toplantısı sonrasında yaşanan bir ayrıntı ortaya çıktı. Buna göre, geçen cuma Cumhurbaşkanlığı'ndan Bahçeli'nin makamı aranarak Gül'ün daveti iletildi. Ancak MHP, daveti kabul etmedi. Bunun üzerine ?devletin kurumlarını korumak' için Köşk'ten ?Bilgi sahibi olunmadan MGK'yı ve sayın üyelerini hedef alan açıklama yakışıksız? açıklaması geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber