Yargıtay başkanı: Meclis HSYK'ya üye seçmemeli

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Ağustos 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gerçeker'den Yargı Reform Strateji Belgesi'ne tepki: Bakan ve müsteşar HSYK'dan çıkarılmalı, üyeleri de TBMM seçmemeli

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı, Bakanlar Kurulu'nun onay verdiği Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne yargıdan tepki geldi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay'ın başta Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) TBMM tarafından üye seçilmesi planı olmak üzere strateji belgesinde işaret edilen birçok plana karşı olduklarını söyledi.

?İtirazlarımızı bildirdik'

Bakanlığın hazırladığı strateji belgesinin giriş bölümünde, belgeye son şekli verilmeden önce Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay gibi yargı organlarının temsilcileriyle çalıştay yapıldığı ve genel ilkeler üzerinde uzlaşıldığı belirtildi.

Bakanlığın belirttiği gibi yapılan çalıştayda Yargıtay'ın da temsilcilerinin bulunduğunu kaydeden Gerçeker, ?Burada yargı reformu yapılması, reformla ilgili genel ilkeler belirlenmesine sıcak baktığımızı söyledik. Ancak, itirazlarımızı da bildirdik. Strateji belgesinde yer alacak bazı konulara arkadaşlarımız şerh düşmüş oldu? dedi.

Kurulun yapısı

Gerçeker, şunları söyledi: ?Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK'da bulunmasının yargıyı siyasallaştırdığı yıllardır söylenir. Bakan ve müsteşarın kuruldan çıkartılması gerekir. HSYK'nın yapısı değişebilir ancak, üyeler TBMM tarafından seçilmemeli. Zaten AB'nin de doğrudan böyle bir isteği yok. Bu konularda Danıştay ve Askeri Yargıtay, Yargıtay ile aynı görüşleri taşıyor. 7 Eylül'de Adli Yıl Açılış Töreni'nde strateji belgesinde karşı olduğumuz noktaları belirteceğim. Yargı reformunun mutlaka yargının görüşlerinin dikkate alınarak yapılması gerekir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber