Polis Akademisinde yüksek lisans ve doktora yapabilme şartlarında değişiklik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ağustos 2009 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:

POLİS AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 25/4/2002 tarihli ve 24736 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 7 ? Yüksek lisansa kabul edilecek öğrenciler için aşağıdaki şartlar aranır;

a) Adaylar bir lisans diplomasına sahip olmalıdır,

b) Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) başvurdukları programın puan türünde en az ellibeş standart puan almış olmalıdır,

c) Başvuruda adayların, Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavında (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) en az kırk puan almış olmaları gerekir.

d) Yüksek lisans programına öğrenci kabulünde ALES puanı, KPDS veya ÜDS puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede; ALES puanının %50'si, KPDS veya ÜDS puanının % 10'u, lisans not ortalamasının %15'i ve açılan yüksek lisans programı alanında yapılan mülakat sonucunun %25'i dikkate alınarak Anabilim Dalı önerisi ve Yönetim Kurulu kararıyla en az toplam elli beş puan alanlar arasında en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılır.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 8 ? Doktoraya kabul edilecek öğrenciler için aşağıdaki şartlar aranır;

a) Doktora programına başvurabilmek için adayların tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Bu adayların yüksek lisans not ortalaması yüz tam not üzerinden en az yetmiş olması gerekir.

b) Adayların, KPDS veya ÜDS 100 tam puan üzerinden en az elli beş puan almış olduklarını gösterir belgenin aslı veya kurumca onaylı örneğini sunmaları gerekir.

c) Adaylar, ALES'de başvurdukları programın puan türünde en az ellibeş standart puan almış olması gerekir.

ç) ALES'den en az ellibeş puan alarak lisansüstü programına başlayan adaylardan lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek doktoraya başvurdukları takdirde, adaylarda ALES koşulu aranmaz.

d) Doktora programına öğrenci kabulünde; ALES puanı, KPDS veya ÜDS puanı, yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede; ALES puanının %50'si, KPDS veya ÜDS puanının %10'u, yüksek lisans not ortalamasının %15'i ve mülakat sonucunun %25'i dikkate alınarak, anabilim dalı önerisi ve Yönetim Kurulu kararıyla toplam en az altmış puan alanlar arasında en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılır.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 10 ? Yüksek lisans veya doktora programına kabul edilen öğrencilerden gerekli görülenler, daha önceki lisans ya da yüksek lisans derecesini aldığı alanlara bakılarak sınav komisyonunun önerisi ve yönetim kurulu kararıyla bilimsel hazırlık programına tabi tutulabilirler. Öğrencinin bilimsel hazırlık programından sonra yüksek lisans ya da doktora programına devam edebilmesi için Yönetim Kurulunun belirleyeceği başarı kriterlerini bu program çerçevesinde sağlaması gerekir.

Bilimsel hazırlık programına ilişkin usul ve esaslar Enstitü Kurulu tarafından belirlenir.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Adaylar, ilan edilen başvuru süresi içinde Enstitü Müdürlüğüne başvurarak girmek istedikleri programı belirtirler. Başvuruda, ALES sonuç belgesinin aslını veya kurumca onaylı örneğini, yabancı dil belgesinin aslını veya kurumca onaylı örneğini ve Enstitünün isteyebileceği diğer belgeleri verirler.?

?Yüksek lisans programına başvuran adaylar, dilekçelerine lisans, doktora programına başvuran adaylar, yüksek lisans diploması ile bu diplomalara esas teşkil eden not çizelgesini eklerler. Ayrıca, yabancı ülkelerden alınmış olan diplomalar için Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi alınır.?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 13 ? Başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programından Enstitüdeki lisansüstü programlarına yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul edilebilir. Ancak yüksek lisansta tez aşamasında, doktorada ise, yeterlik sınavından sonra yatay geçiş yapılamaz. Bu Yönetmelikte belirtilen başarı koşullarına aykırı olmayan yatay geçiş başvuruları, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının olumlu ve gerekçeli görüşü alınarak Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

Ayrıca Yönetim Kurulu, öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu lisansüstü eğitim programında aldığı derslerin kabul edilmesi ve toplam krediden düşülmesi hususları hakkında da karar verebilir.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan ?Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES)? ibareleri ?Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Yüksek Lisans ve doktora başvurularını değerlendirmek ve mülakat yapmak üzere, Yönetim Kurulu tarafından ilgili anabilim dalı başkanınca önerilen beş öğretim üyesi arasından üçer kişilik jüriler oluşturulur.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

?a) Yüksek lisans programına kabul edilen adaylardan lisans diploması veya mezuniyet belgesinin aslı veya kurumca onaylı örneği; doktora programına kabul edilen adaylardan yüksek lisans diplomasının veya mezuniyet belgesinin aslı veya kurumca onaylı örneği veya yabancı ülkelerden alınan diplomalar için Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi,?

?b) ALES veya eşdeğer sınav sonuç belgesinin aslı veya kurumca onaylı örneği,?

?d) Yabancı dil belgesinin aslı veya kurumca onaylı örneği,?

?e) T.C. Kimlik numarasının yazılı beyanı,?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 19 ? Lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler, Bakanlar Kurulunun belirlemiş olduğu katkı paylarını veya öğretim ücretini güz, bahar yarıyılları ile yaz okulu başında öderler. Katkı payı veya öğretim ücretini ödemeyenlerin kaydı yenilenmez.

Enstitü Yönetim Kurulu tarafından haklı ve geçerli kabul edilen bir nedeni olmadan bir yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrenciler, o yarıyıl sorumlu oldukları derslerden başarısız sayılırlar. Tez aşamasında ise, danışman/tez izleme komitesi tarafından o yarıyıl değerlendirme dışı bırakılarak başarısız sayılırlar. Bu gibi hallerde geçen süreler, azami sürelerin hesaplanmasında dikkate alınır ve iki defa kaydını yenilemeyen öğrencilerin, enstitü ile ilişiği kesilir. Bu arada, herhangi bir nedenle kayıt yenileme işleminin yapılmaması halinde ödenmeyen katkı payı, sonraki kayıt yenileme sırasında birlikte ödenir.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Öğrencilerin sınavlara girebilmeleri için teorik derslerin %70'i, uygulamalı derslerin ise %80'ine devam etmiş olmaları gerekir. Bir dersten devamsızlık nedeni haricinde başarısız olan öğrenci, aynı dersi tekrar aldığında devam şartı aranmaz.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Lisansüstü derslerin ara ve dönem sonu sınavları, sınavı yapan öğretim elemanı veya elemanları tarafından yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Yüksek lisans öğrencilerinin bir dersten başarılı sayılmaları için ara ve dönem sonu sınav notlarının toplamının aritmetik ortalaması yüz üzerinden en az yetmiş, doktora öğrencileri için ise en az yetmiş beş puan olması gerekir. Ayrıca, öğrencilerin bir dersten başarılı sayılmaları için, yüz puan üzerinden değerlendirilen dönem sonu sınavından yüksek lisans öğrencileri en az yetmiş, doktora öğrencileri ise en az yetmişbeş puan almaları gerekir. Lisansüstü derslerinde bütünleme sınavı açılmaz. Başarısız olunan bir dersi, öğrenci azami ders alma süresi içinde tekrar alabilir veya o dersin yerine aynı kredi değerinde başka bir dersi de alabilir. Öğrenciler Yönetim Kurulu kararı ile genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri de tekrarlayabilir. Puanlar Enstitüye teslim edilip kesinleştikten sonra, aşağıdaki çizelgede gösterilen değerler dikkate alınarak harf notu haline çevrilir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (i) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (j) bendi eklenmiştir.

?b) Bu Yönetmelikle belirlenen en az ders yükünü yüksek lisans programında dört ve doktora programında dört yarıyılda tamamlayamayan öğrencilerin,?

?i) Haklı ve geçerli bir nedeni olmadan aynı programda kayıt yenileme işlemini iki defa yerine getirmeyen öğrencilerin,?

?j) Ders yükünü süresinde (4 yarıyıl) tamamladığı halde, altıncı yarıyıl sonuna kadar yeterlik sınavına girmeyen doktora öğrencilerin, kayıtları silinerek Enstitü ile ilişiği kesilir.?

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) İlgili Anabilim Dalı Başkanının önerisi ve Yönetim Kurulunun onayı ile, diğer yükseköğretim kurumlarından ders seçilebilir. Her yarıyılın ilk iki haftası içerisinde ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma yapılabilir.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ?akademik kurulunun? ibaresi ?başkanının? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a)Yüksek lisans programında, Enstitü Anabilim Dalı Başkanı, her öğrenci için bir tez konusu ve/veya projesi ile tez danışmanını en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı, öğretim üyeleri veya doktora derecesine sahip öğretim görevlileri arasından önerilir ve Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı atanabilir. Danışman atanmasında, bir danışmana düşecek lisansüstü öğrenci sayısı, Enstitü anabilim dalının özelliği dikkate alınarak, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, yüksek lisans öğrenimi sırasında alınmamış ve her dönem en fazla bir ders olması koşuluyla yüksek lisans derslerinden seçilebilir. Doktora dersleri, ilgili Anabilim Dalı Başkanının önerisi ve Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Her yarıyılın ilk iki haftası içerisinde ders değişikliği, ders ekleme ve ders bırakma yapılabilir.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 33 ? Doktora programı, esasları aşağıda belirtilen sürelere göre tamamlanır;

a) Bir öğrencinin doktora programını tamamlama süresi sekiz yarıyıldır. Öğrenci, doktora programıyla ilgili şartları yerine getirdiği takdirde, bu süreden önce de mezun olabilir. Bu Yönetmelik uyarınca başarısız olan öğrencinin Enstitü ile ilişiği süresinden önce de kesilebilir.

b) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını sekiz yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, tez danışmanının önerisi, Enstitünün ilgili anabilim dalı başkanının uygun görmesi ve Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.?

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?akademik kurulu? ibaresi ?başkanı? şeklinde değiştirilmiş ve (b) bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

?İkinci tez danışmanı atanması gerektiğinde, danışmanın doktora derecesine sahip olması gerekir.?

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

?c) Yeterlik sınavları, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen beş kişilik Doktora Yeterlik Komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komitenin görev süresi bir yıldır. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir.?

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan ?Akademik Kurulunun? ibaresi ?Başkanının? şeklinde ve (c) bendinde yer alan ?akademik kurulunun önerisi ve Yönetim Kurulu onayı? ibaresi ?başkanının önerisi ve Yönetim Kurulu onayı ile? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ?akademik kurulunun? ibaresi ?başkanının? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 22 ? Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.

?f) Kurumlarınca onaylanmış mesleki nedenlerle görevine ara vermiş olanlar izinli sayılabilir.?

MADDE 23 ? Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?İzin istekleri, gerekçeli bir dilekçe ve belgelerle birlikte ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı vasıtasıyla Enstitü Müdürlüğüne bildirilir.?

MADDE 24 ? Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Diğer nedenlerle izin almış öğrenciler izinlerinin bitiminde normal dönem kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam ederler.?

MADDE 25 ? Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Ücretli izinli sayılma

MADDE 57 ? Lisansüstü programlara devam edecek emniyet hizmetleri sınıfına mensup öğrenciler, talep etmeleri halinde, yüksek lisans programına kabul edilenler on sekiz ay, doktora programına kabul edilenler de otuz ay ücretli izinli sayılırlar.

Ancak, yüksek lisans programı ile doktora programına kabul edilenlerden kredi yüklerini ilk iki yarıyılda tamamlayamayanlar ücretli izinli sayılma hakkından yararlanamazlar.

Yüksek lisans süresince tez danışmanından ve doktora tez yazım süresince tez izleme komitesinden herhangi bir yarıyıl sonunda Olumsuz (OZ) notu alan öğrencinin de ücretli izinli sayılma hakkı sona erer.

Zorunlu derslere devam süresi sonunda, ücretli izinli sayılan öğrenciler, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü emrinde, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu alanlarda, araştırma ve tez yazma faaliyetine devam ederler.?

MADDE 26 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

?Araştırma merkezlerinde görevlendirilme

EK MADDE 2 ? Polis Akademisi Başkanlığı Araştırma Merkezleri tarafından yürütülen projeler çerçevesinde Enstitü bünyesinde yüksek lisans veya doktora çalışması yapan lisansüstü öğrencileri, Araştırma Merkezleri Başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile bu merkezlerde görevlendirilebilirler.?

MADDE 27 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

?Lisansüstü ihtisas sertifikası

EK MADDE 3 ? Lisansüstü ihtisas sertifika programları, 27 nci maddesi uyarınca bir yılda alınması gereken asgari ders sayısının dört ders olabileceği esasına göre düzenlenebilir. Bir yılda alınması gereken asgari ders saat sayısı olan 168 saat sayısı programın niteliğine göre daha kısa bir sürede verilebilir. Bu programa ilişkin usul ve esaslar Enstitü tarafından belirlenir.?

MADDE 28 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 29 ? Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber