Bakan, 'arz ederim' ibaresinin kullanılmasını yasakladı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Eylül 2009 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, askeri çağrışım yaptığı gerekçesiyle bundan böyle bakanlıkta 'arz ederim' ibaresinin kullanılmasını yasakladı. 12 Eylül'den sonra yaygınlaşan bu ibarenin yerine, 'bilgilerinize sunarım', 'teşekkür ederim' gibi 'sivil' söylemler kullanılacak. Böylece, resmî törenlerin ve yazışmaların vazgeçilmez klişesi, bakanlık için tarih olacak.

12 Eylül askerî darbesinin izlerini silmeye yönelik olarak bürokraside ilginç bir 'açılım' yaşanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 12 Eylül'den miras kalan 'arz ederim' ibaresinin artık bakanlık yazışmalarında kullanılmasını yasakladı. Resmî törenlerin ve yazışmaların vazgeçilmez klişesi olan 'arz ederim' ibaresi, yerini, 'bilgilerinize sunarım, teşekkür ederim' gibi sivil içerikli nezaket cümlelerine bıraktı. Bürokrasinin dilini sivilleştirecek bu basit ama önemli karara imza atan Nihat Ergün, Zaman'a yaptığı açıklamada, 'arz ederim' cümlesinin askerî çağrışım yaptığını dile getirdi. Bu tür alışkanlıkların, kurumları sivilleşmeden uzaklaştıran uygulamalar olduğunu savundu.

12 Eylül askerî darbesi sadece demokrasiyi kesintiye uğratmadı, bürokrasinin dilini bile değiştirdi. Darbenin ardından resmî yazışmaların yanı sıra tören, brifing, toplantı gibi etkinliklerde askerî jargon olan 'arz' ifadesi yaygın bir şekilde kullanılır hale geldi. Kürsüye çıkan sunucu bile konuklarını takdim ederken sözlerini, "Arz ederim" diye tamamladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de göreve başladıktan sonra bu üslupla tanıştı. Bakanlık faaliyetleri konusunda brifing aldığı bürokratlardan, yazışmalara ve kürsüye takdim eden sunucuya kadar herkes sözlerini aynı cümle ile bitiriyordu: "Arz ederim Sayın Bakanım". Ergün, bakan olmadan önce de rahatsız olduğu bu hitap şeklini değiştirme kararı aldı. Bakanlık bürokratlarına talimat vererek nezaket ifade eden sivil bir dil kullanılmasını istedi. Bakan Nihat Ergün, 12 Eylül darbesinin 29'uncu yıldönümüne kısa bir süre kala yaptığı bu değişikliği, sivilleşme adımı olarak görüyor. Ergün, askerî darbenin farklı alanlarda etki bıraktığını belirterek, bunlardan bazılarının kalıcı hale geldiği ve dilimize yerleştiğine işaret etti. Yasakladığı ibarenin de bunlardan biri olduğu görüşünde. Bu ifadenin sanki askerî alanda cereyan eden faaliyet izlenimi verdiğini, askerî çağrışım yaptığını kaydeden Bakan, "Bunlar sivil alanı daraltan, kurumları sivilleşme görüntüsünden uzaklaştıran uygulamalardı. O yüzden kullanılmamasını uygun buldum." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber