Samsun'da KKKA hastalığından 9 kişi hayatını kaybetti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2009 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun'da bu yıl 88 hastaya Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgi kesin tanı konduğu, bu hastalardan 9'unun hayatını kaybettiği bildirildi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Erdinç Özoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında 24 bin, bu yılın Temmuz ayına kadar olan dönemde 13 bin kişinin Samsun'daki hastanelere kene tutunması nedeniyle başvurduğunu belirtti.

KKKA hastalığı ile enfekte kenelerin daha çok Vezirköprü, Havza, Ladik gibi yüksek ilçelerde görüldüğünü belirten Özoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinin bir bölge hastanesi olması nedeniyle Tokat, Çorum, Sinop gibi çevre illerden vakaların da Samsun'a getirildiğini hatırlattı.

Kelkit Vadisi'nde yer alan ilçelerde hastalık taşıyıcı kenelerin bulunması nedeniyle Samsun'un KKKA hastalığı açısından riskli bir bölge olduğunu ifade eden Özoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda tedbir amaçlı çalışmaları yoğun şekilde yaptıklarını anlattı.

Kenelerin mevsimsel özellik gösterdiğini, havanın sıcak olduğu dönemlerde yer yüzünde kalarak aktifleştiklerini vurgulayan Özoğlu, yaz sezonu bittiği için kene tutunmalarında azalma olduğunu belirtti.

Özoğlu, yaz aylarında günde ortalama 10-15 kişinin kene tutunması nedeniyle hastanelere başvurduğunu, bu sayının yaz sezonunun bitmesiyle birlikte 1-2'ye düştüğünü anlattı.

Samsun'da 2004-2007 dahil olmak üzere yaklaşık 17 kesin KKKA hastalığı vakasına rastlandığını, 2008 yılında ise 43 kesin vaka görüldüğünü anlatan Özoğlu, bu yıl şu ana kadar 37 kesin vakanın oluştuğunu bildirdi.

Çevre illerden gelen vakalarla birlikte Samsun'da bu yıl 88 kişiye kesin KKKA hastalığı tanısı konduğunu belirten Özoğlu, bu vakalardan 9'unun hayatını kaybettiğini söyledi.

Hayatını kaybeden vakalardan 4'ünün Samsun'dan, 5'nin ise çevre illerden gelenler olduğunu açıklayan Özoğlu, geçen yıl diğer illerden gelen vakalarla birlikte 119 kişiye kesin KKKA hastalığı tanısı konduğunu bildirdi.

Özoğlu, her kene tutunmasının KKKA hastalığına yol açmadığını, hastalığın kesin tedavisi olmadığı için önleyici tedbirlerin çok önemli olduğunu, İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu konudaki çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber