Bakan Akdağ: Amacımız, herkesin ilaca ulaşmasını sağlamak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tüm eczacıların ve politikacıların en büyük amacının ilacın dünyadaki tüm insanlara ulaşmasını sağlamak olduğunu söyledi. İlacın ulaştırılmasında devlet yetkililerinin sorumluluğu ve rolünün büyük olduğunu belirten Akdağ, "Bütün insanlara ilacın ulaşmasını sağlamak için bu hususta yoksul-varlıklı ayrımı yapılmaksızın bütün insanlara ilacın ulaşmasını sağlamak için gayret etmek bizim birinci önceliğimiz olmalıdır." dedi.

Dünyada eczacılık sektörünün en büyük kongresi olarak görülen 69. Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) Kongresi'nin İstanbul'da başladı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki kongreye Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Uluslararası Eczacılık Federasyonu Başkanı Kamal Bida, Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak'ın yanı sıra yerli yabancı çok sayıda eczacılık sektörü temsilcisi katıldı.

Kongrede konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tüm eczacıların ve politikacıların en büyük amacının ilacın dünyadaki tüm insanlara ulaşmasını sağlamak olduğunu söyledi. İlacın ulaştırılmasında devlet yetkililerinin sorumluluğu ve rolünün büyük olduğunu belirten Akdağ, "Bütün insanlara ilacın ulaşmasını sağlamak için bu hususta yoksul-varlıklı ayrımı yapılmaksızın bütün insanlara ilacın ulaşmasını sağlamak için gayret etmek bizim birinci önceliğimiz olmalıdır."

Türkiye'de son yıllarda ilaca ulaşılabilmesi konusunda büyük aşama kaydedildiğini vurgulayan Akdağ, "Artık 72 milyon vatandaşımız ülkenin dört bir tarafında, 20 binin üzerindeki eczaneye müracaat ederek ilaca ulaşmaktadırlar. Türkiye'de ilaç beldeleri neredeyse tamamen genel sağlık sigortası ve devlet kaynaklarıyla ödenmektedir. Bunun bütün dünyada böyle olmasını arzuluyoruz. Bir siyaset adamı olarak, bir yönetici, bir politik karar verici olarak bütün dünyada bu şekilde olmasını yürekten arzu ediyorum. Bizim bu görevimizin yanı sıra ilacın rasyonel biçimde kullanılması hususundaki görevde de hekimler ve eczacılar birinci derecede sorumludur." şeklinde konuştu.

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da, 5 gün sürece kongrede eczacılar olarak verdikleri hizmetin sonuçlarını ve sorumluluklarını tartışacaklarını belirtti. Çolak, "Hedef odaklı ve kişiye özel tedaviye giden yolda yeni kavşakları birlikte keşfetmek ve birlikte nefes almak için buradayız. Biliyoruz ki bugün yarına dünya beslenerek yol alınır. Yapıklarımız önemli. Deneyimlerimiz önemli." diye konuştu.

Hollanda'da 1912 yılında kurulan FIP 122 mesleki birlik aracılığıyla yaklaşık 2 milyon serbest çalışan ve bilimsel eczacıyı temsil ediyor. FIP Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile resmi olarak da ilişki sürdürüyor.

FIP'ın 68 yıldır devam eden kongresi en son 1990 yılında Türkiye'de gerçekleştirilmişti. 19 yıl aradan sonra Türkiye FIP kongresine ev sahipliği yapıyor. 3 Eylül'de başlayan Kongre 8 Eylül'de sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber