Polis ve jandarma hukuk eğitimi alacak

Haber Giriş : 14 Ocak 2005 06:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve savcı adaylarını yetiştirmek üzere kurulan Türkiye Adalet Akademisi, adli kolluk kapsamında polis ve jandarmaya da hukuk eğitimi verecek. İlk defa askeri hakim ve savcılara da eğitim vermeye başlayan akademi, hukukta uzmanlık programları ile de yargıda ?bilirkişi' kirliliğini önleyecek.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Kamil Acar, daha önce ?Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi' olarak faaliyet gösteren kurumun, çıkarılan yasa doğrultusunda yeniden yapılandırıldığını söyledi. Acar, hakim ve savcıların dışında, askeri hakimlerin, avukatların, noterlerin, icra memurlarının, mahkemelerin yazı işleri müdürlerinin, katiplerin, polisin ve jandarmanın da akademide eğitim göreceğini açıkladı. Acar, meslek öncesi ve meslek içi eğitimlerin yanı sıra yargı mensuplarına yönelik olarak uzmanlık programları uygulanacağını belirtti. Ticaret hukuku, ceza hukuku gibi belli alanlarda verilecek eğitimle davalara, konuyu çok iyi bilen uzman hakimlerin bakması sağlanacak. Uzman hakimler, uygulamada şimdiye kadar görüldüğü gibi her konuda bilirkişiye başvurmak zorunda kalmayacak.

Akademiyi, Türkiye'nin hukuk alanındaki beyni olacak şekilde yapılandırmaya çalıştıklarını anlatan Acar, akademinin eğitim dışında hukuk alanında dünyada meydana gelen gelişmeleri takip etmek, kamu kurum ve kuruluşlarına hukuki danışmanlık hizmeti vermek gibi görevlerinin de bulunduğunu ifade etti. Bu kapsamda büyük bir bilgi bankası oluşturacaklarını belirten Acar şunları söyledi: ?Dünyadaki bütün hukuk literatürünü takip edip gerekli görülen kitap, makale ve mahkeme kararlarını tercüme ettirerek büyük ve etkin bir kütüphane kuracağız. Sadece Avrupa hukukundaki gelişmeler değil, Çin'de bile önemli bir karar çıkarsa o karar bizim bilgi bankamızda yer alacak. Dünyanın dört bir tarafından derlenen bilgi ve belgeler uygulayıcıların istifadesine sunulacak.?

Teknolojideki gelişmelerin bilgisayar kullanımını ve yabancı dil bilmeyi zorunlu kıldığına işaret eden akademi başkanı, bu yönde eğitime ağırlık verdiklerini söyledi. Staj yaparak göreve yeni başlayan hakim ve savcıların aldıkları bilgisayar eğitimi sayesinde Ulusal Yargı Ağı Projesi'ne çok hızlı bir şekilde ayak uyduracaklarını ifade eden Acar, ?Yabancı dil eğitimi için akademide eğitim verildiği gibi üniversiteler, özel kurslar ve büyükelçiliklerden de destek alıyoruz.? dedi.

Son dönemde Neşter 2 Soruşturması ve Alaattin Çakıcı-MİT-Yargıtay eksenindeki iddialar nedeniyle başlayan tartışmanın hatırlatılması üzerine Acar, yargı etiğinin önemine dikkat çekti. Aynı zamanda Yargıtay üyesi olan Kamil Acar, akademide teorik ve pratik bilgilerin yanı sıra hakimlik etiği ve davranış kurallarının da öğretildiğini anlattı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber