Mobil internet otobüste

Haber Giriş : 09 Eylül 2009 20:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Mobil internetteki gelişimden şehirlerarası otobüsler ve trenler de nasibini aldı

Necla DALAN /VATAN

Türkiye'de 3G ile birlikte data trafiği 3 katına çıktı. Mobil internetteki bu gelişimden şehirlerarası otobüsler ve trenler de nasibini aldı. Başta Varan, Ulusoy, Pamukkale ve Kamil Koç'un öncülük ettiği otobüs şirketleri özel bir cihaz sayesinde otobüs içinde hızlı ve ücretsiz internete ulaşma imkanı sunmaya başladı.

Özellikle son 3 ayda bu hizmeti veren otobüs şirketi sayısında patlama olurken, kısa süre içinde Türkiye genelindeki 15 bin şehirlerarasında bu cihazlar kullanılacak. Ulaştırma Bakanlığı 3 GSM operatörü ile test yaparak aynı sistemin trenlerde kullanılmasının da önünü açtı. Trenlerde bir ay içinde bu sistem devreye girecek.

İlk etapta İstanbul-Ankara, Ankara-İzmir, Ankara-Adana, İzmir-Bandırma hatlarında kullanılacak olan trenlerdeki bu uygulama Avrupa'da ilklerden biri olacak. Otobüslerde yolcuların internet kullanımını sağlayan özel cihazın Mercedes Türkiye tarafından da onaylandığı ifade edildi.

Türkiye'de 15 bin kadar şehirlerarası otobüs bulunurken gelen yoğun talep karşısında ?Konya'da Wi-Fi hizmeti sunmayan otobüs şirketinin kalmadı? değerlendirmesi yapıldı.

Hangi otobüs şirketlerinde internet var?

* Varan n Ulusoy n Kamil Koç n Metro n Beydağı Turizm-Malatya n Kontur-Konya

* Lüks Aksel - Konya

* Yeni Adana Seyahat-Adana

* Yeşil Kastamonu-Kastamonu n Zonguldak Varan n Yeni Özemniyet- Bartın

* Pamukkale-Denizli

* Batman Özstar n Lüks Batman n Hatay Günsaş Turizm n Lider Turizm-Çorum n Anadolu Ulaşım-Uşak nBuzlu Turizm-Eskişehir

* Anka Turizm-Eskişehir Nilüfer Turizm-Bursa

* Akdeniz Turizm-Antalya

VATAN

3G konusunda ulaşım araçlarında talep patlaması yaşadıklarını söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, 'Otobüs firmalarının yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir ve Bandırma hattı üzerinde seyreden trenlerin tümü internet kapsama alanına girdi' dedi

SONGÜL SELVİ (Arşivi)

POLONYA - Üçüncü Nesil iletişim (3. generation - 3G) hizmete girdiği günden itibaren büyük ilgi uyandırırken, otobüsten, trene ulaşım araçlarında vatandaşın talep patlamasına neden oldu.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, 3G teknolojisinin başladığı son bir ay içinde büyük otobüs firmaları başta olmak üzere birçok firmadan internet kullanımı için talep yağmuruna tutulduklarını ve yakın bir zamanda interneti olmayan firma kalmayacağını açıkladı. Yener, ?İstanbul, Ankara, İzmir, Bandırma hattı üzerinde seyreden trenlerin tümü internet kapsama alanına girdi? diye konuştu.

Tüm Mercedes'lerde var

Yener, firmaların Turkcell cihazlarıyla yolculara internet erişimini ücretsiz olarak sunduğunu kaydederken, Mercedes firmasının otobüs üretirken Turkcell'in cihazlarını standardına koyduğunu anlattı. Ekrem Yener, internette hızlı erişim sağlayan 3G'nin ardından otobüslerde internet kullanımının katlanarak arttığını bu nedenle taleplere cevap vermek için baz istasyonu sayısını artıracaklarını dile getirdi.

Baz istasyonlarının artmasıyla 3G kurulmasıyla otobüslerde mevcut olan internetin daha da hızlanacağını belirten Yener, ?3G ile hem firmalar hem de vatandaşlar mobil olarak internete girilebileceğinin farkına vardılar. Türkiye'nin dört bir yanındaki otobüs firmalarından talep patlaması yaşıyoruz. İnternetin mobil kullanılmasının farkındalığı Türkiye'deki bilgisayar kullanım anlayışını da değiştiriyor. Artık insanlar evlerine alacağı internetten çok taşınabilir bilgisayarlara yöneliyor. Mobil internet kullanım talebinde otobüs firmalarını ilaç firmaları takip ediyor? dedi.

Avrupa da bir ilk

Yener, otobüslerin yanı sıra konvansiyonel trenlerde de internet erişiminin önümüzdeki günlerde sağlanacağının müjdesini verdi. Ekrem Yener, ?İstanbul, Ankara, İzmir, Bandırma hattı üzerinde seyreden trenlerin tümü internet kapsama alanına girdi. Trenleri kapsama alanına almak oldukça güç. Üç operatör de test yaptı. Kapsama alanı, kalite gibi kriterleri geçtik. Önümüzdeki haftalarda Ankara-İstanbul hattında internet erişimi sağlanmaya başlanacak. Bu uygulama Avrupa'da bir ilk olacak? diye konuştu.

Yener, sektörün üzerindeki mali yüklere de değinirken, vergi adaletsizliğini şöyle anlattı: ?Kanun koyucu, hem data hem ses iletişiminde aynı vergiyi uyguluyor. Operatör abone başına 2-7 TL gelir elde ediyor. Bu geliri elde etmek için aboneliği açmanın bedeli ise 50 lira seviyesinde. Kullanıcılar, vergi yükünün ağırlığı nedeniyle mobil genişbant internet erişimine sıcak bakmıyorlar.?

Ergenekon soruşturmasının ardından insanların telefonda konuşurken dinlenme kaygısının cep telefonu kullanımını nasıl etkilediğine ilişkin soruya Yener, ?İnsanlar eskiden dinleme ile ilgili bir şey olunca direkt bize başvuruyordu. Bu da bizim zamanımızı alıyordu. Ancak, buna ilişkin bir kurum oluşturulması ve yasal çerçevesinin çizilmesi bizi rahatlattı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kurulduktan sonra şikâyetler gelmemeye başladı? dedi.

İnternet hizmeti veren firmalar

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener'in verdiği bilgiye göre Turkcell, cihazlarıyla internet hizmetini şu firmalar veriyor:

?Varan, Ulusoy, Kamil Koç, Metro Turizm, Beydağı Turizm-Malatya, Lüks Aksel Turizm-Konya, Kontur-Konya, Yeni Adana Seyahat-Adana, Yeşil Kastamonu - Kastamonu, Zonguldak Varan, Yeni Özemniyet- Bartın, Pamukkale-Denizli, Batman Özstar, Lüks Batman Hatay Günsas Turizm, Lider Turizm-Çorum, Anadolu Ulaşım-Uşak, Buzlu Turizm-Eskişehir, Anka Turizm- Eskişehir, Nilüfer Turizm-Bursa, Akdeniz Turizm-Antalya

RADİKAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber