Öğrenci en çok 'öğretmene saygısızlık'tan disipline gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2009 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İzmir İl Öğrenci Disiplin Kurulunun 2008-2009 yılı değerlendirme raporu, okullarda en çok yaşanan disiplin olayları sıralamasında "Öğretmene saygısızlık ve hakaret"in ilk sırada yer aldığını ortaya koydu.

İl Öğrenci Disiplin Kurulu, yeni eğitim öğretim yılı öncesi, geçen yıl eğitim ve öğretimde başarısızlığa yol açan disiplinsizlik nedenleri ve alınabilecek önlemler ile ilgili değerlendirme raporu hazırladı.

Buna göre, okullarda, öğrencilerin en çok "öğretmene saygısızlık ve hakaret"ten disiplin kuruluna sevkedildiği ortaya çıkarken, ardından okul eşyalarına zarar verme, iletişim araçlarının amaç dışında kullanılması ve öğrenci arasında kavga ve çekişmeler gibi konular sıralamaya girdi.

Bazı öğrenci velilerinin, çocuklarla yeterince ilgilenmediğine işaret edilen değerlendirmede, bu durumun öğrencilerin disiplin uyumunda problemler oluşturduğu vurgulandı. Okul-aile ve çevre iş birliği sağlanarak bu uyumsuzluğun önüne geçilmesi gerektiği belirtilen değerlendirmede, velilerin, öğrencileri ve okulu sahiplenmelerinin sağlanması gerektiği de bildirildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, öğrencilerin bu tür davranışlarının temelinde, aile ve öğretmenlerden gördükleri "sevgi eksikliği" olduğunun altını çizdi.

Geçen yıl başlatılan uygulama çerçevesinde, veli-okul bağını sıkılaştırmak için gönüllü velileri evlerinde ziyaret ettiklerini anımsatan Üye, ailenin çocuğunu takip etmesi, okulla diyaloğunu koparmaması gerektiğini vurguladı. Üye, yaşanan disiplinsizlik olaylarının diyalog eksikliğinden kaynakladığına işaretle sorunun temelinde yatan nedeni şöyle özetledi:

"Aile ile okul arasındaki ilişkiyi sıkılaştırabilirsek bu sorunları çözebiliriz. Okul öğrenciyi iyi tanımalı, ailesini bilmeli. Öğretmen çocuk ve ailesiyle sıkı ilişki kurmalı. O zaman bu tür olaylar olmaz. Suçu tek bir tarafa atmak olmaz. Bunun nedenleri iyi araştırılmalı. Sadece öğrenci suçlanamaz. Aile ve öğretmenin de eksikliği vardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber