Başbakan: Takılar demirbaşa geçecek

Haber Giriş : 15 Ocak 2005 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'a hediye edilen binlerce dolarlık mücevherat ve ipek halıyla ilgili tartışmalar sürerken, AKP döneminde kurulan Kamu Etik Kurulu, bedava otobüs bileti kabul etme, yemek talep etmeyi memurlar için "etik dışı" saydı.

Erdoğan: Takılar demirbaşa geçecek

Emine Erdoğan'a Moskova'da 5 bin dolarlık bir ipek halı hediye edildiği de ortaya çıktı. Erdoğan'a Sinop ziyaretinde cam vazo ve el yapımı sivri burunlu, yumurta topuklu bir ayakkabı hediye edildi.

Armağanların fiyatının abartıldığını belirten Başbakan, "Takıların değeri 45 bin değil , bin 600 dolar" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşine Stork's Mücevherat Yönetim Kurulu Başkam Muammer Alkım tarafından, "değerleri 45 bin dolar" açıklaması eşliğinde Moskova'da armağan edilen takıların Başbakanlık demirbaşına kaydettirileceğim söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Sinop'ta katıldığı AKP Kadın Kolları Kongresi'nde, Rusya'da eşine hediye edilen takıyla ilgili gazetelerde çıkan haberleri eleştirdi. Hediye takıların yazılan parasal karşılıklarını "uçuk" olarak değerlendiren Erdoğan, "Toplam perakende 10 bin 600 küsur" dolar olduğunu söyledi.

YAZANLAR ÖDESİN

Atatürk Spor Salonu'ndaki toplantıda Erdoğan, bu konudaki eleştirileri şöyle yanıtladı:

"Eşime kolye ve broş hediye edildiğinde, aman ya Rabbi, gazetelerde ağza alınmayacak,milletin adap çizgisinin dışında ifadelet kullanılması çok çirkindir. Şu ana kadar bir şey bulamayanlar, bir gayretin içine girdiler, daha 30 günlük süre var. Bu süre içinde Başbakan ve, eşi ne yapacaklar diye takip etseydiler, daha iyi olacaktı. Zaten bunun değerini iyi öğrenememişler. Eğer samimiyseniz, en yüksek rakamı yazan hangi gazeteyse, bunun parasını o versin."

İkinci seçenek bağış

Erdoğan çifti, armağanlarla ilgili ikinc seçenek olarak da, hediyelerin büyük bir kermes düzenlenerek "açık artırma"ile satılması ve elde edilen gelirin bağışlanmasını düşünüyor.

UÇUK RAKAMLAR

Gazetelerde eşine hediye edilen takıların değeriyle ilgili uçuk rakamlar telafuz edildiğini de belirten Erdoğan, "30-35-45 bin dolar dediler.
Saçma sapan şeyler. Toplam perakende 10 bin 600 küsur. Resmi olarak aldırdığımız rakamlardır bunlar. Tabii onlar sabırlı hareket etmediler. Acele ettiler, attılar, tuttular" dedi. Erdoğan, uçuk olarak telafuz ettiği rakamları yazan gazetelere de, "Bu rakamı vereceksiniz ha. Biz de size armağanları teslim edeceğiz. Bunu da Başbakanlık hazinesine devredeceğiz. Samimiyseniz, dürüstseniz, bu kadar açık" diye seslendi.

BİR AYLIK SÜRE

Erdoğan, yurtdışı gezilerinde ve kendisine özel olarak hediye edilen araçları Başbakanlık demirbaşına kaydettirdiğini, paraları ise çeşitli vakıflara bağışladığını da sözlerine ekledi.
3628 sayılı Mal Bildiriminde bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası, Başbakan'a aldığı hediyeleri 30 gün içinde bildirme zorunluluğu getiriyor. Bu zorunluluk mal bildiriminde bulunulması konusunda Başbakan'ın eşini de kapsıyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber