Anadolu liselerine öğretmen atama yetkisi illere devredildi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Eylül 2009 07:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Anadolu, fen, sosyal, spor ve güzel sanatlar liselerine öğretmen atama sorunu gideriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu liselerde merkezden yapılan atamaları illere bıraktı.

Alımlarda mülakat kaldırılırken, yazılı sınavın taban puanı 60'tan 40'a indirildi. Ancak sınava ilave olarak adayların sicil, kıdem ve uzmanlık durumunun dikkate alındığı 'değerlendirme formu' getirildi. Yeni düzenlemeye göre her il, öğretmen başvurularını kendisi alacak ve adaylara 20 tercih imkanı sunacak. Böylece yargı kararları ve sınav gibi çeşitli sebeplerle 5-6 yıldır 'geçici görevlendirmeli' öğretmenle eğitim yapan fen, sosyal ve Anadolu liselerinin kadrolu öğretmen sorunu çözülecek.

Anadolu türü liselerde öğretmen ataması merkezi yazılı sınav sonrasında gerçekleştiriliyordu. Fen ve sosyal bilimler liseleri için bu sınava ilave olarak 'mülakat' yapılıyordu. Taban puan 60'ı geçebilen aday sayısının az olması, küçük il ve ilçelerdeki liselerin tercih edilmemesi ve sınavsız atanan öğretmenlerin işlemlerinin iptal edilmesi gibi sebeplerle okullara yıllardır öğretmen atanamadı. 4 binin üzerindeki Anadolu lisesinin önemli bir kısmında öğretmenler valiliklerin 'geçici görevlendirme' onayları ile çalıştı. Kadroları farklı bir okulda olduğu için kendilerini 'geçici' gören öğretmenlerden istenen verim alınamadı. Anadolu liselerinde binlerce öğretmen kadrosunun boş olması üzerine bakanlık ilgili yönetmeliği değiştirdi. Daha fazla adayın kazanması için yazılı sınavda taban puan 40'a indirildi. Müracaat sayısını artırmak için de 2 yıllık öğretmenlere imtihana girme imkanı verildi.

Yeni sistemde sınav puanına; öğretmenlerin kıdem, sicil, aldıkları teşekkür ve takdirler, uzman ve başöğretmenlik durumu gibi kişisel birikimlerine göre hazırlanan 'değerlendirme formu'ndan alınan puan ilave edilecek. Değerlendirme formunda yüksek lisans ve doktoralı öğretmenler ile uzman ve başöğretmenlere ekstra puanlar verilecek. En yüksek puanı alanlar, tercih ettiği Anadolu ve fen liselerine atanacak.

İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber