1.5 milyar liralık TV'de teknoloji ve düşük vergi keyfi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Eylül 2009 09:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖTV ve KDV indirimleri yeni nesil televizyonların satışını artırdı. Geçen yıl 870 bin televizyon satışının gerçekleştiği pazarda 2009 yılında yüzde 40 büyüme hedefleniyor. Bu büyüme 1.5 milyar TL'lik pazarda ithal markalara yarıyor. Yerli üreticilerin paylarını hızla kaybetmesinin nedeni de, pazarın tüplü televizyonlardan yassı ekran televizyonlara kaymasından kaynaklanıyor.

ÜÇ boyutlu görüntü sunmadan internet altyapısını kullanmaya, enerjiden yüzde 60 tasarruf sağlamadan ultra ince yapılısına, iPod özelliğinden USB bağlantıya, HD ya da Blue Ray DVD'leri oynatabilmeden daha akıcı ve canlı görüntü sağlamaya kadar izleme zevkini artıran teknolojik özellikleri taşıyan yeni nesil ürünler, krize rağmen televizyon satışlarında patlama yaşatıyor. Bunda da ÖTV ve KDV'de yapılan indirimle birlikte, yassı ekran televizyon fiyatlarında yaşanan düşüş etkili oluyor. Geçen yıl, 870 bin adet televizyon satışının gerçekleştiği iç piyasada bu yıl yüzde 40 büyüme hedefleniyor. Bu büyüme, 1.5 milyar TL'lik pazarda ithal markalara yarıyor. 2009'u 1 milyon 250 bin adetlik satışla kapatmayı planlayan sektörde, yerli üreticilerin pazar payı hızla ithal markalara kayıyor. Bu da pazarda tüplü televizyonlar yerine LCD, plazma gibi yassı ekran ürünlerin öne çıkmasından kaynaklanıyor.

İhracat kan kaybediyor

Elektronik Cihaz İmalatçıları Derneği (ECİD) verilerine göre, televizyon ihracatında da düşüş yaşanıyor. Buna da, tüplü televizyona talebin hızla azalması yol açıyor. Geçen yıl yüzde 60 düşerek 2 milyon 466 bin adede gerileyen tüplü televizyon ihracatında yaşanan düşüşte, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin 2010'dan itibaren alımlarını durdurma kararı da etkili oluyor. 4 milyon 989 bin adetlik LCD TV ihracatına rağmen geçen yılı yüzde 27'lik kayıpla kapatan yerli üreticiler, umutlarını iç piyasadaki hareketliliğe bağlıyor. Ancak, bunda da hızla gelişen teknolojiye ayak uydurabilme önemli rol oynuyor. Talebin 3 boyutlu görüntü sunan 3D LCD, internet altyapısına sahip Widget, yüzde 60 enerji tasarruflu LED, ultra ince Flat, iPOD ve USB özellikli LCD, HD ve Blue Ray DVD oynatabilen, odadakilerin vücut ısısına göre açılıp, kapanma gibi özellikleri bünyelerinde toplayan televizyonlara yönelmesi, ithal markaların payını artırdı.

Teknolojiyle büyüyor

Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, Sharp ve Samsung'un enerji tasarrufunu ön plana çıkarttığı, Toshiba'nın ?Meta Brain? adlı işlemcisiyle akıcı ve canlı görüntü elde ettiği, LG'nin ekran ve ekran çevresi arasındaki görüntü kayıplarını elimine ederek görüntü sağladığı, Panasonic'in filmlerin gerçek renkleriyle izlenmesini ve HD filmlerin internetten kiralama ve alınmasına imkan tanıyan, Philips'in polarize ön yüzey ve düşük yansıtmalı parlaklık sağladığı, Sony de izleyicilerin hareketlerini takip ederek ön plana çıkmaya çalışıyor. Vestel, kareler arasında görüntü kaybını engelleyen, USB bağlantılı, yüksek çözünürlük, ultra ince modellerle, Arçelik'de Beko ve Grundig ürünlerinde bekleme konumunda enerji tüketimini sıfırladığı Zero Stand-by teknolojisiyle rekabette yerini alıyor.

Aralarında ne fark var

Son altı yıldır gelişen teknoloji ile piyasada sayısı artan LCD ve plazma TV'ler arasındaki en önemli fark, kullanılan panel teknolojisinin görüntüyü oluşturma şekilleri oluyor.

Plazma TV'ler resmi oluşturmak için minik hücreler içinde bulunan gazları uyarıyor. Gazlar da fosforlanıp resmin oluşturulmasını sağlıyor.

LCD TV'ler ise iki cam arasına yerleştirilmiş likit kristalleri kullanarak, arkadaki beyaz floresan ışığı manipüle ederek görüntüyü oluşturuyor.

Ancak genel olarak plazma TV'ler karanlık sahneler ve hareketli görüntülerde, LCD TV'ler ise keskinlik, detay ve renklerin parlaklığında öne çıkıyor.

LED TV ise teknoloji olarak LCD'lere benziyor. Aralarındaki en büyük fark, panel arkasında kullanılan aydınlatma.

LCD TV'lerde florasan, LED'de ise LED lamba kullanılıyor. Bu daha kaliteli görüntü sağlanmasına ve daha az enerji tüketmesine yol açıyor.

Her 100 TV'den 42'si Full HD

GFK Türkiye Araştırma Şirketi'nin hazırladığı Televizyon Pazarı Değerlendirme Raporu'na göre, 2007 sonlarında piyasaya sürülen televizyonlar arasında Full HD çözünürlük özelliği satılan her 100 televizyon modelinden 42'sinde bulunuyor. İçeriklerde çözünürlük yükseldikçe, bu yüksek çözünürlüklü ses ve görüntüyü televizyona daha kaliteli aktarmak için artık 100 televizyonun 85'inde HDMI adı verilen ara yüz özelliği bulunuyor. Yeni bir televizyon almayı planlayan tüketicilere uygun panel boyutlarını seçmeleri tavsiye ediliyor. Yakın mesafede gereğinden büyük panel, uzak mesafede küçük panel tercih edilmesi, seyir zevkini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Satışları zincir markete kayıyor

BEYAZ eşya ve mobilya satışı gerçekleştiren geleneksel kanal, adet bazında teknoloji marketlerine ve özellikle zincir mağazalara karşı pay kaybederek yüzde 67'den yüzde 55'e düştü. Buna karşılık içinde hipermarket ve süpermarketlerle çok katlı mağazaları barındıran zincir market kanalında, 2008 yılına göre, satılan marka sayısında önemli bir artış oldu. Piyasada daha önce duyulmayan birçok alt segment markanın satışı bu kanalda gerçekleşmeye başladı ve mart sonu itibari ile zincir marketler kanalının payı yüzde 12'den yüzde 19'a yükseldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber